Ruokahävikki on maailmanlaajuinen ja moniulotteinen ongelma. Sen taklaamiseksi on asetettu kansainvälisiä tavoitteita. YK:n kestävän kehityksen tavoitteena on puolittaa maailmanlaajuinen elintarvikejätteen määrä vuoteen 2030 mennessä jälleenmyyjä- ja kuluttajatasolla sekä vähentää elintarvikejätettä ruokaketjun kaikissa osissa. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää laajaa panostusta ruokajärjestelmien eri toimijoilta, kuten alkutuotannolta, teollisuudelta, kaupalta, ruokapalveluilta, hallituksilta ja kuluttajilta. Ruokahävikkioppaamme jakaa tietoa ruokahävikistä sekä konkreettisia vinkkejä kuluttajan hävikin taklaamiseen.     

Suomalaisessa ruokaketjussa syömäkelpoista ruokaa menee hukkaan noin 360 miljoonaa kiloa vuosittain. Kotitalouksien osuus ruokaketjun ruokahävikistä on suurin, peräti yli kolmasosa. Se tarkoittaa, että kodeissa muodostuu ruokahävikkiä yli 100 miljoonaa kiloa vuosittain. (Luonnonvarakeskus 49/2021). 

Jos ruokahävikkiin ei ole kotonasi kiinnitetty aiemmin huomiota, sen muodostumista kannattaa tarkkailla muutaman viikon ajan. Erityisesti huomiota kannattaa kiinnittää siihen, missä yhteyksissä ruokahävikkiä syntyy. Kun ongelmakohdat ovat tiedossa, oman kotitalouden ruokahävikkiä voi pyrkiä minimoimaan pienillä teoilla, joiden avulla arjesta tulee sujuvampaa ja rahaakin säästyy. 

Lue lisää ruokahävikistä

Hävikkiviikon tavoite on herättää keskustelua ruokahävikistä ja lisätä ruoan arvostusta. Kampanjaviikkoon voi osallistua haluamallaan tavalla.

Tänä vuonna kampanjan kohderyhmänä ovat erityisesti nuoret aikuiset. Kampanjassa keskitytään myös edistämään kasvisten ja leivän fiksua hyödyntämistä, jotta niiden hävikki vähenisi.

Lisää tietoa kampanjasta Hävikkiviikon sivuilla.

Keskivertokuluttaja heittää syömäkelpoista ruokaa roskiin noin 20–25 kiloa. Rahassa mitattuna se tarkoittaa sitä, että suomalaiset kotitaloudet heittävät ruokaa roskikseen yhteensä noin 500 miljoonan euron arvosta. Nelihenkisessä perheessä se tarkoittaa useamman sadan euron edestä vuosittain hukkaan heitettyä rahaa.

Ruoka ja syöminen kietoutuvat vahvasti arkeen: rutiinit, tavat ja tottumukset vaikuttavat kotitalouksien ruokahävikin syntymiseen. Yleisimpiä syitä ruoan poisheittämisen taustalla ovat ruoan pilaantuminen ja päiväysten vanheneminen. Muita syitä ovat lautasille jääneet ruoantähteet, liian ison määrän valmistus tai se, ettei samaa ruokaa haluta enää syödä.

Eniten hävikkiä syntyy kotitalouksissa vihanneksista, juureksista ja perunoista, hedelmistä sekä kahvista.

Tiedätkö, mitä eroa on parasta ennen -merkinnällä ja viimeisellä käyttöpäivällä?

  • Parasta ennen -merkintä löytyy verrattain hyvin säilyvistä elintarvikkeista, kuten puurohiutaleista, jauhoista ja linsseistä. Se merkitsee tuotteen vähimmäissäilyvyysaikaa, kun tuotetta säilytetään oikein. Sen ylittyminen ei tarkoita sitä, että tuote pitäisi välttämättä heti heittää pois. Harkitse tuotteen käyttökelpoisuutta aisteillasi: jos tuote yhä näyttää, tuoksuu ja maistuu normaalilta, voi sitä hyvin käyttää.
  • Viimeinen käyttöpäivä on merkittävä helposti pilaantuviin elintarvikkeisiin, kuten tuoreeseen lihaan ja kalaan, mätiin ja äyriäisiin. Nimensä mukaisesti viimeinen käyttöpäivä on päivä, jolloin elintarvike on tarkoitettu viimeistään käytettäväksi. Toisin kuin parasta ennen -päiväys, viimeinen käyttöpäivä liittyy elintarvikkeen turvallisuuteen.

Oikeanlainen säilytys auttaa ruokaa säilymään syömäkelpoisena pidempään. Älä laita ruokaa sen valmistusastiassa jääkaappiin heti ruoan valmistamisen jälkeen. Siirrä ruoka sen sijaan erilliseen, kannelliseen astiaan ja jäähdytä se tiskialtaassa, parvekkeella tai kylmävaraajia hyödyntäen. Jäähtynyt ruoka kannattaa laittaa suoraan jääkaappiin, sillä ruoka ei pidä pitkään huoneenlämmössä seisomisesta!

Jääkaapin lämpötilan tulisi olla +2–+6 celsiusastetta.Jääkaapin kylmin paikka on tavallisimmin kaapin alaosassa ja lämpimin ylähyllyllä ja ovessa.

  • Kertaalleen kypsennetyt ruoat ja kotiruoka kannattaa säilyttää ilmatiiviissä säilytysastiassa ylimmällä hyllyllä, jotta niistä ei pääse siirtymään hajua ja makua muihin tuotteisiin.
  • Säilytä liha, kala ja kana jääkaapin kylmimmässä osassa. Kasvikset ja vihannekset kannattaa säilyttää erillään vihanneslaatikoissa, jotka ovat yleensä jääkaapin alaosassa.

Pane myös pakastin hommiin! Pakkaseen voi pelastaa monenlaisia ruokia, kuten leipiä, yrttejä, keittoja ja kasviksia. Pakastin antaa raaka-aineiden ja tähteiden säilyvyydelle lisää aikaa, mutta ei pysäytä kelloja täysin. Siksi myös pakastetut elintarvikkeet kannattaa muistaa syödä ajoissa pois.

Vinkkejä ruoan säilyttämiseen:

  • Itse tehty ruoka säilyy oikein säilytettynä jääkaapissa 2–4 päivää.
  • Kirjoita pakastimesi sisältö paperilapulle ja kiinnitä lappu pakastimen oveen. Näin muistat pakastimen sisällön helpommin ja voit hyödyntää sitä paremmin ruoanlaitossa.
  • Pidä kuiva-ainekaappi ja jääkaappi hyvässä järjestyksessä. Sijoita ensin vanhentuvat tuotteet hyllyn etureunaan. Avaa uusi paketti vasta, kun edellinen on tyhjä.
  • Pyri pitämään inventaariopäivä kerran viikossa, kun suunnittelet ruokalistaa. Käy tuolloin läpi kuiva-ainekaappi, jääkaappi ja pakastin. Suunnittele tulevien päivien ruoat sen mukaan, mitkä tuotteet ovat vanhentumassa ensin.
  • Ruoan säilyvyyteen vaikuttaa myös raaka-aineiden oikeanlainen käsittely. Käsittele ruoka-aineita aina puhtain käsin. Pidä huoli myös ruoan valmistukseen käytettävien välineiden puhtaudesta.
  •  Älä syö suoraan purkista omalla lusikalla, jos et aio syödä kaikkea kerralla. Jos laitat lusikan purkista suuhun ja sen jälkeen takaisin purkkiin, syljestä erittyvät bakteerit voivat jäädä muhimaan tuotteeseen ja nopeuttaa se pilaantumista.
  • Säilö ruoka ilmatiiviiseen rasiaan, jotta ruoka säilyy mahdollisimman tuoreena mahdollisimman pitkään. Yleisesti ruoka säilyy oikein säilytettynä hyvänä pari vuorokautta jääkaapissa.
  • Suosi läpinäkyviä rasioita ruoan säilytyksessä. Näin näet jääkaappisi sisällön yhdellä silmäyksellä helpommin.

Lisää tietoa ruoan säilyttämisestä ja hyödyllisiä vinkkejä löydät Saa syödä! -sivustolta.

Kotitalouksissa syntyvä ruokahävikki liittyy arjen rutiineihin, tapoihin ja tottumuksiin (Luonnonvarakeskus 85/2021). Ruokahävikin vähentämisen kannalta onkin oleellista kiinnittää huomiota niihin rutiineihin ja tottumuksiin, joiden vuoksi ruokahävikkiä pääsee syntymään. Ruokahävikin syntymiseen vaikuttavat lisäksi myös kuluttajien kotitalous- ja ruoanlaittotaidot, joita ovat muun muassa aterioiden suunnitteleminen, luova kokkaaminen sekä ruoan oikeanlainen säilytys.

Omia kotitalous- ja ruoanlaittotaitojaan voi kehittää monin eri keinoin, kuten osallistumalla Maa- ja kotitalousnaisten tai Marttojen ruokakursseille tai hyödyntämällä internetistä löytyviä vinkkejä ja ohjeita. Saa syödä! -sivuston annoslaskuri auttaa arvioimaan aterioiden todellisen menekin ja reseptihaku auttaa ideoimaan ruokia kotoa jo löytyvistä raaka-aineista. Myös ruokabloggaajien ylläpitämä Hävikistä herkuksi -Facebook-sivu voi toimia oivana inspiraation lähteenä tähdekokkailulle. 

 Yleisiä vinkkejä 

  • Suunnittele ostoksesi etukäteen ja pyri hyödyntämään hankkimasi elintarvikkeet ruoanlaitossa kokonaisuudessaan ennen seuraavaa kauppareissua.  
  • Jäähdytä itsetehty ruoka kylmähauteessa tai kylmävaraajien päällä ennen jääkaappiin laittamista.
  • Ole luova ja kokeile rohkeasti! Esimerkiksi tähteeksi jääneestä perunamuusista voi leipoa herkullisia rieskoja ja ylijääneen jogurtin voi käyttää currykastikkeeseen.
  • Arkiruoan suunnitteluun löydät oivat apuvinkit Maa- ja kotitalousnaisten sivulta sekä Marttojen sivuilta.

Leipä, riisi ja pasta 

  • Kuivat leivänkannikat murentuvat nopeasti korppujauhoiksi tehosekoittimessa ja säilyvät tiiviisti suljetussa pussissa kuiva-ainekaapissa.
  • Tähteeksi jääneestä riisistä kannattaa tehdä paistettua riisiä. Ylimääräisestä kaurapuurosta saa mehevää kauraleipää.
  • Voit vähentää hävikkiä myös mitoittamalla etukäteen esimerkiksi riisin ja pastan määrän tarkasti ruokailijoiden määrän mukaan. Käytä apunasi Saa syödä! -sivuston annoslaskuria.

Vihannekset, juurekset ja yrtit

  • Elvytä jo hieman nuupahtaneet juurekset, kasvikset ja yrtit, kuten porkkana ja salaatti, liottamalla niitä hetki jääkylmässä vedessä.
  • Nahistunutkin juures on täysin käyttökelpoinen esimerkiksi kasvissosekeitossa. Keiton sekaan voi samalla kaapia tuorejuustopurkin loput tai lorauttaa viimeisen kermatilkan.
  • Ylijääneistä keitetyistä perunoista voit tehdä esimerkiksi herkullisen pyttipannun, espanjalaisen munakkaan tai perunasalaatin. 
  • Raasta tähteeksi jääneet yksinäiset keitetyt perunat mehevöittämään lihapullataikinaa.
  • Tuoreet yrtit antavat ruoalle paljon makua ja raikkautta. Usein osa isommasta yrttiruukusta jää kuitenkin käyttämättä. Tiesithän, että yrttejä voi myös pakastaa? Kääri pienityt yrtit folioon tai laita ne pakasterasiaan ja nakkaa sieltä suoraan jäisinä valmistettavaan ruokaan.

Hedelmät 

  • Ylikypsät hedelmät ja jääkaappiin unohtuneet mehutilkat sopivat smoothieihin, pirtelöihin, kiisseleihin ja hedelmäsoseisiin.
  • Pidennä kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttöikää säilömällä tai hilloamalla ne.
  • Ylikypsistä banaaneista kannattaa tehdä mehevää banaanikakkua.
  • Banaanipannukakut ovat varma hitti, ja niillä onkin ihana aloittaa viikonloppu. Soseuta ylikypsä banaani yhden kananmunan kanssa ja paista tahnasta voissa miedolla lämmöllä paksuja amerikkalaistyylisiä pannukakkuja.
  • Ylikypsistä banaaneista saa myös herkullista ”jäätelöä”. Laita pakastetut banaanilohkot jäisinä tehosekoittimeen. Lisää joukkoon makusi mukaan muita hedelmälohkoja, marjoja tai vaikkapa maapähkinäsuklaavoita. Pyöritä ainekset tasaiseksi tehosekoittimessa ja herkku on hetkessä valmis. Nauti mielesi mukaan joko heti pehmismäisenä tai anna jäätelön kovettua hetki pakastimessa.
  • Poista ajoissa hedelmäkoristasi pilalle mennyt hedelmä, jotta muut hedelmät säilyvät hyvinä mahdollisimman pitkään. Sama sääntö pätee myös jääkaapin vihanneslokeron kasviksiin.

Maitotuotteet 

  • Juustonkannikat jäävät helposti jääkaapin hyllyille pyörimään. Pienestäkin palasta saa kuitenkin yllättävän paljon raastetta, jonka voi hyödyntää esimerkiksi lämpimien voileipien kuorrutuksessa.
  • Tiesitkö, että parmesaanijuuston kova kuoripala irrottaa pastakastikkeisiin ja pitkään haudutettuihin patoihin paljon täyteläistä makua, umamia. Anna juustonkannikan vaikuttaa koko hauduttamisen ajan ruoan seassa, ja nappaa pala pois juuri ennen tarjoilua. Eron huomaa kyllä maussa!
  • Vanhentumassa olevat maitotuotteet kannattaa käyttää ruokiin, joissa tuotteet kuumennetaan uunissa valmistuksen aikana, kuten esimerkiksi laatikoihin ja kiusauksiin.
  • Ilahduta lähipiiriäsi upottamalla kohta vanhaksi menevä maito lettutaikinaan ja järjestämällä lettukestit.

Tuunaa uusiksi

  • Pelasta jääkaappiin helposti unohtuvat kastikkeiden ja maustetahnojen tähteet pienissä pusseissa tai jääpalamuoteissa pakastimeen. Niistä saa tulevia aterioita varten herkullisia kastikepohjia.
  • Jos ruokaa jäi pieni määrä, hyödynnä se osana seuraavan päivän ateriaa. Jos taas ruokaa jäi isompi satsi, pakasta se ja yllätä itsesi iloisesti valmisaterialla seuraavalla viikolla.
  • Pitsa on takuuvarma keino hyödyntää ylimääräiset elintarvikkeesi. Pitsatäytteiksi käyvät esimerkiksi tähteiksi jääneet kasvikset, liha, kala, juusto, creme fraiche, persikka ja baanaani. Vain taivas on rajana pitsatäytteitä ideoidessa!

Laadi kauppalista jääkaappia, pakastinta ja kuivakaappia konsultoiden. Näin tiedät, mitä elintarvikkeita ja raaka-aineita kotoasi löytyy jo valmiiksi ja voit suunnitella ostoksesi sen mukaisesti. Kotoa löytyvät raaka-aineet voivat tarjota lisäksi inspiraatiota aterioiden ideoimiseen. 

Kaupassa ei kannata suotta asioida joka päivä, vaan kauppalista kannattaa laatia muutamalle päivälle tai koko viikolle kerralla. Näin säästät vaivaa, aikaa ja rahaa ja pystyt hallitsemaan kotona syntyvää hävikkiä paremmin. Listan kanssa vältät myös helpommin heräteostokset, joilla on vaara jäädä käyttämättömänä kaappiin. 

Suunnittele 

  • Mieti jo ennakkoon, mitä vanhentuvia ruoka-aineita sinulla on kotona ja suunnittele ostokset sen mukaan. Saatat myös huomata, että kauppareissu on tarpeeton, sillä jääkaapissa ja pakastimessa on kokonaisen illallisen ainekset. 
  • Tehkää ystäväporukalla inventaario ruokakaappeihin, kootkaa ainekset yhteen ja loihtikaa niistä yhdessä usean ruokalajin illallinen. Yhdessä kokkailu ja syöminen on hauskaa, ja porukalla saatte ruokalajeista herkullisia, monipuolisia ja mielikuvituksellisia. 
  • Ota valokuva jääkaappisi sisällöstä ennen ruokaostoksille lähtöä. Se on helppo tapa pitää mielessä, mitä tuotteita jääkaapissasi jo on. Näin vältyt turhilta ostoksilta. 
  • Kauppalistojen suunnittelemiseen voit käyttää avuksesi Saa syödä! -sivuston reseptihakua. Reseptihakuun voit syöttää kotoasi löytyvät raaka-aineet, ja haku ehdottaa reseptejä, joihin voisit ne käyttää. Lisää kauppalistalle vain puuttuvat ainekset ja loihdi tähteistäsi uusia ruokia! 
  • Tarjouksesta ei välttämättä kannata hamstrata. Esimerkiksi tavallista isommat lihapakkaukset ovat taloudellinen ostos vain siinä tapauksessa, että kaikki tulee käytettyä. 
  • Pidä pää kylmänä kaupassa: osta vain ne tuotteet, jotka tiedät ehtiväsi käyttää ennen niiden pilaantumista. 
  • Ruokaostoksille ei kannata mennä nälkäisenä, sillä vatsan kurniessa on helppo sortua tarpeettomiin heräteostoksiin, jotka voivat lopulta jäädä syömättä. 
  • Jos olet järjestämässä juhlia, hanki tarjottavat vain tarpeen mukaan. Marttaliiton sivuilta löydät hyvä ohjeet vieraiden kestitsemiseen varattavista ruoka- ja juomamääristä. 

Kaupassa 

  • Pakkauskoon valinnassa on oleellista se, että kaikki pakkauksessa oleva ruoka tulee käytettyä. Pakkausten ympäristövaikutukset ovat pienemmät kuin hukkaan menevän ruoan. Edullinen kilohinta ei merkitse säästöä, jos osa pakkauksesta jää lopulta käyttämättä. 
  • Suosi irtomyynnissä olevia tuotteita valmiiksi pakattujen sijaan. Näin saat juuri oikean määrän esimerkiksi vihanneksia, ja saat valita kypsimmiltä näyttävät yksilöt. Säästät pakkausmateriaalia ja torjut hävikkiä samaan aikaan. 
  • Pelasta hyvät elintarvikkeet haaskuulta! Kaupassa tuotteet, joista löytyy lappu ”-30 %” kertoo, että tuotteen viimeinen myyntipäivä lähestyy. Tuote kelpaa kuitenkin syötäväksi vielä ostohetkellä ja pian sen jälkeen. Jos olet ostamassa välipalaa, tällaiset tuotteet ovat hyvä valinta.  
  • Poimi kaupasta mukaasi hassunmuotoisia kasviksia ja hedelmiä, jotka meinaavat jäädä kaupan hyllylle. Monesti pienissä hedelmissä tai kasviksissa on enemmän makua, hassunnäköisistä hedelmistä saat kelpo smoothien. 

Kaupasta kotiin 

  • Ruoka säilyy parempana, kun se kuljetetaan kotiin oikein ja sopivassa lämpötilassa. Muista, että ruoka ei pidä helteestä! 
  • Älä jätä kauppakasseja lämpimään autoon tai eteisen lattialle kauppareissun jälkeen. Ruoka kiittää, kun nostat elintarvikkeet niiden oikeille paikoille heti kaupasta palattuasi. 
  • Säilytä ruoat optimaalisissa lämpötiloissa myös kotona. Etenkin liha- ja maitotuotteet säilyvät pidempään, kun jääkaapin lämpötila on säädetty kohdilleen. Ruokaviraston mukaan jääkaapin lämpötilan tulisi olla + 2 – + 6 astetta. 
  • Liha, kala ja kana kannattaa säilyttää jääkaapin alahyllyllä kylmimmässä osassa. Maitotuotteita tulisi säilyttää myös viileässä. Älä siis sijoita niitä jääkaapin oveen, vaan laita ne jääkaapin sisäosan hyllyille. 
  • Pidä ruoastasi hyvää huolta. Kesäkuumalla on ihanaa nauttia aamiaista ulkona, mutta tarjottavat kannattaa säilyttää sisällä. Muista nostaa herkästi pilaantuvat tuotteet, kuten maito, nopeasti takaisin jääkaapin viileyteen kuumalla säällä. 

Ravintolassa 

  • Leipien kantapalat ovat aivan yhtä maukkaita kuin keskeltä leikatutkin. Älä ruoki hävikkiä, pelasta kantapala!
  • Tuntuuko sinulta usein jäävän ruokaa yli ravintolassa syödessäsi? Kysy pienempiä annoskokoja, vaikka niitä ei olisikaan erikseen ilmoitettu ruokalistalla.
  • Voit hyvin tilata ruokasi alkupalojen listalta, jos et ole kovin nälkäinen. Ravintolassa ei ole aina pakko syödä täyttä ateriaa.
  • Jaa suurikokoinen ravintola-annos yhdessä ystävän tai perheenjäsenen kanssa.
  • Tuunaa ravintola-annoksesi! Tiedustele mahdollisuutta vaihtaa ranskalaiset salaattiin tai perunat vihanneksiin omien mieltymystesi mukaan.
  • Pyydä lautastähteet mukaan rasiaan ravintolasta lähtiessäsi. Voit nauttia mm. pitsasta, juustosta, voileivistä, hedelmistä tai kakusta kotona seuraavana päivänä. Parhaassa tapauksessa saat annoksesta herkullisen lounaan seuraavaksi päiväksi.
  • Vaadi ravintoloilta ympäristövastuuta! Kysy henkilökunnalta ravintolan ruokahävikistä ja suosi ravintoloita, jotka tarjoavat sinulle sopivankokoisia annoksia ja laittavat lounaalla linjastoon tarjolle kohtuullisen määrän ruokaa kerrallaan.

Työpaikkaruokalassa 

Tuntuuko, että ruokalassa, brunssilla tai buffetravintolassa täytyy ladata lautaselle ruokaa ”koko rahan edestä, kun tästä kerran on maksettukin”? Muista seuraavan kerran, että kukaan ei hyödy ruoasta, joka menee syömättömänä lautaselta biojätteeseen. 

  • Kuuntele itseäsi. Mieti, millainen nälkä sinulla juuri tänään on, juuri nyt. Ota ruokaa lautasellesi nälän, älä tottumuksen mukaan. Ota ruokaa lautaselle vain sen verran kuin arvioit jaksavasi syödä.
  • Haasta oma koulusi tai työpaikkasi vähentämään lautashävikin määrää ruokalassa. Yhteisvoimin saatte nopeasti näkyviä tuloksia ja vältätte syömäkelpoisen ruoan hukkaamisen.
  • Ilmoita ruokalan keittiöön työporukkanne tai koululuokkanne poissaoloista, jotta ruokaa osataan varata kulloinkin sopiva määrä. Näin säästätte raaka-aineita, energiaa ja työtä.
  • Käytä lounaalla yhtä isoa lautasta erillisten salaatti- ja pääruokalautasten sijaan. Näin on helpompi koota ravintosuositusten lautasmallin mukaisesti sopivan kokoinen annos, jonka jaksat syödä kokonaan. Samalla tulet ottaneeksi riittävästi terveellisiä kasviksia.
  • Kokeile jonakin päivänä koota lounaasi ruokalassa ilman tarjotinta. Näin et tule ottaneeksi tarpeettoman montaa ruokalajia kerralla, ja lautanen on helpompi syödä tyhjäksi. Jos ensimmäisen lautasellisen jälkeen jää vielä nälkä, kysy henkilökunnalta mahdollisuutta santsata.
  • Kysy lounasruokalastasi mahdollisuutta ostaa ylijäänyttä ruokaa kotiin mukaan. Näin voit nauttia myös illalla kotona terveellisistä ja maistuvista valmisruoista.
  • Onko mielestäsi tylsää syödä eilisiä tähteitä töissä, kun muut menevät yhdessä ruokalaan? Järjestäkää työporukalla yhdessä viikoittainen tähderuokapäivä! Silloin eväiden syönnistä tulee sosiaalinen tapahtuma.
  • Arvosta lounastasi ja sen tuottamiseen sekä valmistamiseen käytettyä työtä. Älä ruoki hukkaa!

Apua hävikin vähentämiseen:

10+ helppoa vinkkiä ruokahävikin vähentämiseksi:

Lue lisää aiheeseen liittyen: