Artikkeli

Lentomatkustajan oikeudet: Lennolle pääsyn epääminen

Matkailu

Joskus lennot ovat ylibuukattuja. Tällöin kaikki lennolle lipun varanneet eivät mahdu lennolle. Ylibuukkauksen lisäksi lennolle pääsy voidaan evätä myös matkustajasta johtuvasta syystä.

Tällaisissa tilanteissa lentoyhtiön on ensisijaisesti on löydettävä vapaaehtoisia, jotka voivat luopua lennostaan ja näiden henkilöiden kanssa on sovittava ehdoista, joilla he suostuvat luopumaan lennosta. Lentomatkastaan luopuneilla matkustajilla on oikeus valita joko lentomatkan peruuttaminen tai uudelleenreititys.

Jos vapaaehtoisia matkustajia ei löydy, lentoyhtiö voi evätä lennolle pääsyn vastoin matkustajan tahtoa. Tällöin matkustajalla on oikeus valita joko lentomatkan peruuttaminen tai uudelleenreititys. Lentoyhtiöllä on velvollisuus pitää huolta matkustajasta ja maksaa hänelle korvausta

Jos matkustajalta on evätty pääsy lentokoneeseen, hänellä voi olla oikeus saada korvausta 250–600 euroa lennon pituudesta riippuen. Korvauksen suuruus riippuu lentomatkan pituudesta sekä siitä, onko kyseessä EU:n sisäinen lento vai lento EU-lentokentältä EU:n ulkopuolella sijaitsevalle lentokentälle. Jos lentoyhtiö on tarjonnut toista aikataulultaan vastaavaa lentoa, korvausta voidaan pienentää 50 prosenttia.

Lisätietoja EU:n turvaamista oikeuksista löydät esimerkiksi Sinun Eurooppasi -verkkosivulta.

Jos lennolle pääsy evätään matkustajasta johtuvasta syystä, hänellä ei edellä mainittuja oikeuksia. Tällaisia matkustajasta johtuvia syitä ovat esimerkiksi lentoyhtiön antamien ohjeiden noudattamatta jättäminen, myöhästyminen lähtöselvityksestä, matkustusasiakirjojen puuttuminen tai uhkaava käytös.