Hyvä ennakkosuunnittelu ja harkitut valinnat auttavat luomaan hyvän mielen joulun. Kuluttajaliiton vinkeillä voit vähentää turhaa kulutusta ja viettää kestävämmän joulun ilman liiallista rahan tuhlaamista ja ympäristön kuormittamista.

Lahjat:

Älä osta lahjoja summamutikassa vaan selvitä lahjansaajan toiveet. Suosi aineettomia lahjoja, kuten palveluita, elämyksiä tai lahjakortteja. Panosta lahjoissa määrän sijasta laatuun. Suosi kestävää ja itse tehtyä. Joululahjaksi ostetaan usein jotain uutta, mutta harkitse voisitko ostaa osan lahjoista käytettynä. Suomalaisista lähes jokainen eli 95 prosenttia ottaisi vastaan käytetyn joululahjan, jos sellainen hänelle annettaisiin (tori.fi 2022).  Lähipiirissä voitte myös sopia esimerkiksi aikuisten kesken lahjattomasta joulusta.

Joulukoristelu:

Vältä turhan muovikrääsän ostamista. Tee sen sijaan koristeita itse kierrätys- tai luonnonmateriaaleista. Jos ostat jouluksi uusia koristeita, valitse vain pitkäikäisiä koristeita, joita varmasti haluat käyttää vuodesta toiseen. Jouluvaloissa suosi energiatehokkaita LED-valoja.

Ateriasuunnittelu:

Lisää kasvisten määrää joulumenussa ja osta eläinperäisiä tuotteita harkiten, sillä niiden tuotannon ympäristövaikutus on kasviksia suurempi. Myös kotimaisesta ohrasta tehty joulupuuro on ilmastoystävällinen vaihtoehto riisipuurolle.

Valitse joulupöytään vain sellaisia kalalajeja, jotka ovat kestävillä kannoilla, kuten särkikalat. Tiedosta, että pohjoismaissa kasvatettu kirjolohi on vastuullisempi vaihtoehto esimerkiksi kasvatetulle lohelle. Uhanalaisia kalalajeja, kuten ankeriasta ei kannata valita joulupöytään. WWF:n Kalaopas opastaa tekemään vastuullisia kalavalintoja.

Ruokaa ostetaan jouluna helposti liikaa. Suunnittele ruokien menekki huolellisesti ja osta vain tarpeeseen. Kaikkia ruokalajeja ei tarvitse valmistaa koko henkilömäärälle. Mieti, jääkö jotain tiettyä ruokaa syömättä vuosittain. Vältä turhaa ruoan hamstraamista, sillä monet kaupat ovat auki myös juhlapyhinä. Jo joulumenua suunnitellessa kannattaa miettiä, millaisia uusia ruokia mahdollista rippeistä voisi valmistaa. Graavi ja savukala sopivat esimerkiksi piirakkaan ja laatikoiden loput pannari- tai sämpylätaikinaan.

Huolehdi myös ruokien oikeaoppisesta säilytyksestä ja jäähdytyksestä ruokien ennenaikaisen pilaantumisen ehkäisemiseksi.

Energiansäästö:

Sähkölämmitteinen sauna kuluttaa paljon energiaa. Säästä energiaa lämmittämällä kiuasta vain tarvittavan ajan sekä kohtuulliseen lämpötilaan, esimerkiksi 70–80 °C riittää mainiosti.

Muista, että ylitäytetty jääkaappi kuluttaa enemmän sähköä. Jos ulkona ei ole pakkasta, voit hyödyntää esimerkiksi parveketta ruoan säilytykseen ja jäähdyttämiseen. Muista tällöin suojata ruoat hyvin.

Pyri ruoanlaitossa tekemään useampi ruoka ja leivonnainen kerralla, sillä uunin lämmittäminen kuluttaa enemmän energiaa kuin sen lämpimänä pitäminen. Muista hyödyntää uunin esi- ja jälkilämpö mahdollisuuksien mukaan.

Sammuta jouluvalot päivänvalon ajaksi tai silloin kun et ole kotona. Voit myös harkita ajastinta valojen käytön hallitsemiseksi.

Kierrättäminen:

Jouluna syntyy helposti enemmän jätettä kuin tavallisesti. Ole tarkka lajittelussa – alumiinivuoat ja tuikkujen kuoret menevät metallinkeräykseen. Lahjapaperit ja -nauhat kuuluvat sekajätteeseen. Konvehtirasioiden pahvikuoret lajitellaan kartonkiin ja muovikääreet sekä suklaan muovialustat muovinkeräykseen.

Ruokajäte on tärkeää lajitella biojätteeseen. Myös ylimääräinen kinkunrasva tulee lajitella biojätteeseen, ei viemäriin. Jos biojätteen lajittelumahdollisuutta ei ole, tiiviisti pakattu kinkunrasva kuuluu sekajätteeseen.

Jätteen määrää voi vähentää valitsemalla esimerkiksi kestäviä koristeita ja aineettomia lahjoja.

Matkustaminen:

Vältä turhaa autoilua myös jouluna. Jos suunnittelet pidempää matkaa joulunviettoon, harkitse lentokoneen sijaan yöjunaa tai bussia. Jos auto on välttämätön, valitse vähäpäästöinen vaihtoehto ja matkusta mieluiten täydellä autolla, sillä se on ilmastoystävällisempi kuin lentokone.

Auttaminen:

Mieti lahjoittamista hyväntekeväisyyteen tai vapaaehtoistyön tekemistä joulun aikaan auttaaksesi niitä, jotka tarvitsevat apua.

Lisää vinkkejä kestävämpään jouluun:

Julkaistu 22.11.2023