Joulu on lämminhenkinen juhla, jonka viettoon kuuluu keskeisesti hyvästä ruuasta nauttiminen. Osa kattaa joulupöytään joka vuosi rakkaiksi muodostuneita perinneruokia, kun taas osa kaipaa vaihtelua joulumenuun.

Ravintola Wellamon keittiömestari, Masterchef 2020-ohjelmastakin tuttu Dani Hänninen on laatinut kuluttajille joulumenun, jossa joulun tutut maut tarjoillaan uudenlaisessa muodossa.

Menun ruuat valmistuvat ilman hävikkiä ja energiaa viisaasti käyttäen! Ruokien valmistaminen onnistuu selkeiden ohjeiden ansiosta jokaiselta kotikokilta, eikä keittiössä tarvita ammattikeittiön laitteita tai välineitä.

Astetta fiksumpi joulumenu on toteutettu yhteistyössä Astetta alemmas -kampanjan ja maa- ja metsätalousministeriön rahoittaman Hävikkifoorumin kanssa.

Alkuruoka:

Ainekset:

  • ½ pkt mallasleipää
  • 100 g sinihomejuustoa 
  • ½ pnt ruohosipulia
  • 50 g voita 
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl mustapippuria myllystä
  • 400 g punajuuria
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 4 dl kasvislientä
  • 1 dl kuohukermaa
  • 50 g voita
  • 1 rkl kokonaisia neilikoita
  • 1 tl suolaa

Valmistus:

  1. Kuori punajuuret ja leikkaa veitsellä niistä ohuita siivuja, jotta ne kypsyvät nopeasti. Kuori ja pilko sipuli sekä valkosipulinkynnet. 
  2. Nosta kattila liedelle ja kuullota sipuleita hetki. Lisää kattilaan punajuurisiivut ja neilikat. Mittaa kattilaan kasvisliemi ja anna kiehua noin 10-15 minuuttia tai kunnes punajuuret ovat kypsiä. Nostele lusikalla neilikat pois ja kaada muut ainekset tehosekoittimeen. Lisää mukaan kuohukerma ja voi. Valmista tasainen keitto ja mausta suolalla. 
  3. Pilko mallasleipä veitsellä pieniksi kuutioiksi. Hienonna ruohosipuli. Paista kuutiot pannulla voin kanssa rapeaksi ja mausta ruohosipulilla, suolalla sekä mustapippurilla. 
  4. Nosta lautasten keskelle keko sinihomejuustoa ja asettele rapeat leipäkuutiot sen päälle. Kaada keitto lopuksi lautasille ja koristele vielä ruohosipulilla. 

Vinkit energiatehokkaaseen valmistamiseen ja ruokahävikin välttämiseen:

Voit käyttää punajuuren siivuttamiseen myös mandoliinia. Mitä ohuemmaksi punajuuren leikkaa, sitä enemmän keittoaika lyhenee ja energiaa säästyy.

Jos teet kasvisliemen kuutiosta tai fondista, kaikista nopeinta on kiehauttaa tarvittava vesi vedenkeittimellä. Näin säästyy myös energiaa.

Voit kokeilla reseptiä myös muilla juustoilla tai tuunata keittoa makusi mukaan.

Pääruuat

Valmistusaika ja annosmäärä:

4 annosta / 40 min

Ainekset:

  • 600 g porkkanaa
  • 100 g rikottuja ohranjyviä
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 dl maitoa
  • 3 oksaa rosmariinia
  • 3 oksaa salviaa
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • 1 tl suolaa
  • 200 g voita

Valmistus:

  1. Nosta korkeareunuksinen paistinpannu liedelle. Laita liesi täydelle teholle ja mittaa pannuun ohranjyvät. Paahda ohranjyviä pannussa noin 3-4 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita, mutta eivät kuitenkaan palaneita, ja tuoksu muistuttaa hieman popcornia. Kaada pannuun noin 5 dl vettä ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin 8 minuuttia tai kunnes ohranjyvät ovat kypsiä. Siivilöi ja siirrä sivuun jäähtymään. 
  2. Kuumenna uuni 220 asteeseen. Pese porkkanat hyvin ja leikkaa puoliksi. Nostele uuninpellille ja mausta öljyllä, etikalla, hunajalla, hienonnetulla rosmariinilla ja suolalla. Kypsennä uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes porkkanat ovat pehmeitä.
  3. Mittaa kattilaan voi ja laita liedelle. Anna voin ruskistua kunnolla, mutta varo sen palamista. Ruskistuminen vie noin 8-10 minuuttia liedestä riippuen.
  4. Mittaa mikronkestävään kulhoon kuohukerma ja maito. Laita kulho mikroon ja lämmitä seos. Nostele puolet porkkanoista tehosekoittimeen ja lisää lämmitetty kerma-maitoseos. Tee pyree ja mausta se suolalla ja etikalla. 
  5. Sekoita pyree paahdetun ohran kanssa. Nosta ohrattoa lautaselle ja asettele paahdettuja porkkanoita sen päälle. Viimeistele vielä reilulla ruskealla voilla ja salvialla.

Vinkki! Kun paahdat uunissa porkkanoita, voit paahtaa tai kypsentää samaan aikaan jotain muutakin, esimerkiksi porkkanat mahtuvat hyvin kinkun kanssa samaan uuniin. Aikataulutus sekä eri ruokien organisoitu tekeminen on samalla energiatehokasta, mutta myös aikaa säästävää.

Vinkit energiatehokkaaseen valmistamiseen ja ruokahävikin välttämiseen:

Porkkanoiden paahtamisen jälkeen uunin jälkilämpöä voi hyödyntää vaikkapa väli- tai iltapalan lämmittämiseen.

Valmistusaika ja annosmäärä:

4-8 annosta / 3,5 h

Ainekset kinkkua varten:

  • 1 suolattu juhlakinkku (pataan sopiva)
  • 3 porkkanaa
  • ½ selleri
  • 2 sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • (porkkanalaatikosta) ylijääneet rosmariinin ja salvian oksat
  • Mausteet: laakerinlehti, neilikka, kanelitanko ja kokonaiset mustapippurit

Ainekset perunapyreetä varten:

  • 400 g muusiperunaa
  • 100 g voita
  • 2,5 dl maitoa
  • 1 tl suolaa

Ainekset säilöttyjä karpaloita varten: 

  • 100 g pakastettuja karpaloita
  • 1 dl omenaviinietikkaa
  • 1 dl sokeria
  • 3 dl vettä

Valmistus:

  1. Nosta kinkku huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen kypsennystä. Lämmitä uuni 220 asteeseen. Pilko porkkanat, selleri, sipulit ja valkosipulit ja laita ne pataan. Nosta sulatettu juhlakinkku pataan ja lisää rosmariini, salvia ja mausteet. Laita pata uuniin ilman kantta ja anna paahtua noin 30 minuuttia. Laske sitten uunin lämpö 140 asteeseen ja laita kansi päälle. Kypsennä kinkkua uunissa noin 3 tuntia kunnes kinkun sisälämpötila on 70 asteessa. Pidä kansi padan päällä ja anna jäähtyä huoneenlämmössä, kinkku jatkaa kypsymistään padassa. Voit kaataa pois ylimääräistä rasvaa padasta ennen tarjoilua.
  2. Kuori perunat ja pilko ne neljään osaan. Keitä suolatussa vedessä kypsiksi. Kuumenna erillisessä kattilassa voi ja maito. Survo perunat ja tee perunapyree vispilällä. Mausta suolalla. 
  3. Mittaa omenaviinietikka ja sokeri hillopurkkiin tai muuhun astiaan. Ota kuumaa vettä vedenkeittimestä ja mittaa 3 dl mukaan. Sekoita kunnolla. Anna jäähtyä hieman ja lisää karpalot. Anna maustua jääkaapissa hetki ennen tarjoilua. Karpalot säilyvät näin useita viikkoja, joten ne voi tehdä hyvin myös edellisenä päivänä. 
  4. (Tarjoile pääruokana joulupöydässä.)

Vinkit energiatehokkaaseen valmistamiseen ja ruokahävikin välttämiseen:

Pataan ei tarvita erikseen nestettä, koska kinkusta irtoaa nestettä ja rasvaa, joka kypsentää kasvikset ja antaa niille paljon makua. Ylimääräisen rasvan voi kaataa padasta pois ennen tarjoilua ja kierrättää jäähtyneenä biojätteeseen tai kinkkurasvan keräykseen.

Kun kaiken tekee yhdessä padassa, tulee vähemmän tiskiä ja säästyy paljon aikaa sekä vaivaa. Kinkun voi nostaa kypsennyksen jälkeen pois padasta ja tehdä sille sinappihunnun ihan normaalisti.

Padassa voidaan hyödyntää melkeinpä kaikki juurekset ja vihannekset, jotka jäävät yli muista joulun ruoista (tai löytyvät valmiiksi jääkaapin vihanneslaatikosta), jolloin syntyy mahdollisimman vähän hävikkiä.

Padassa kypsennettäessä kinkku kypsyy vielä pitkään uunin sammuttamisen jälkeen – kinkun lämpö saattaa nousta jopa 10 astetta, joten padan voi jättää uuniin ja uunin huoletta sammuttaa hyvissä ajoin sähkön säästämiseksi.

Jälkiruoka

Valmistusaika ja annosmäärä:

4 annosta / 15 min 

Ainekset:

  • 3 dl kuohukermaa
  • 2 dl mascarponea
  • 100 g piparkakkuja
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria

Ainekset karamellisoituja päärynöitä varten:

  • 1 dl ruokokidesokeria
  • 50 g voita
  • 4 päärynää
  • ripaus sormisuolaa

Valmistus:

  1. Mittaa puolet kuohukermasta mikronkestävään astiaan ja murskaa piparit kädellä mukaan. Kuumenna hieman ja anna maustua noin 15 minuuttia. Mittaa pyöreäpohjaiseen kulhoon loput kuohukermasta sekä mascarpone. Lisää maustunut piparikerma ja sokeri mukaan. Sekoita vispilällä vaahdoksi. Laita jääkaappiin odottamaan tarjoilua. Tämän voi hyvin tehdä jo edellisenä päivänä.
  2. Leikkaa päärynät puoliksi ja poista siemenkodat veitsellä tai lusikalla. Leikkaa pitkittäin paloiksi. Mittaa paistinpannulle ruokokidesokeri ja kuumenna miedolla lämmöllä. Kun sokeri on sulanut kauttaaltaan, lisää voi ja päärynät. Kypsennä päärynöitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia ja käännä. Kypsennä vielä saman verran toiselta puolelta ja nostele erilliseen kulhoon.
  3. Tarjoiltaessa nostele piparimoussea kulhoon ja asettele jäähtyneitä päärynöitä moussen viereen. Lisää mukaan karamellia ja mausta ripauksella sormisuolaa.  

Vinkit energiatehokkaaseen valmistamiseen ja ruokahävikin välttämiseen:

Ylijääneitä tai säilytyksessä murentuneita pipareita voi hyödyntää monin eri tavoin ja tässä yksi tapa. 

Voit myös kypsentää päärynät uunissa samalla muiden ruokien kanssa. Lisää vain kaikki ainekset uuninkestävään astiaan ja kypsennä esimerkiksi 140 asteessa 15 minuuttia. 

Kaipaatko lisää vinkkejä energiansäästöön ja ruokahävikin vähentämiseen?

Joulunaikaan kotoillaan, leivotaan ja tehdään paljon ruokaa, ja tämä kaikki lisää energiankulutusta. Samanaikaisesti ruoan kallistunut hinta on saanut monet pohtimaan tapoja karsia ruokakuluja ja välttää ruokahävikkiä.

Astetta alemmas-kampanja ja Kuluttajaliiton koordinoima sekä maa- ja metsätalousministeriön rahoittama Hävikkifoorumi-hanke jakavat joulunajan vinkkejä, joiden avulla kuluttajat voivat välttää turhaa energiankulutusta ja pitää kotitaloutensa ruokahävikin kurissa.