Kuluttamisen suurimpia ongelmia on muodin syklien nopea tahti. Kuluttajien ostointoa ylläpidetään markkinoimalla jatkuvalla syötöllä uusia tuotteita ja trendejä. Jos haluat toimia vastuullisesti tekstiili- ja vaatehankinnoissa, osta vain tarpeeseen, suosi virallisen ympäristömerkin omaavia vaatteita, tuunaa, lainaa ja kierrätä turhaksi jääneet. Olennaista on myös käyttää ja huoltaa vaatteita oikein. Näin saat vähennettyä tekstiilien valmistuksen ja käytön aikaiset ympäristöhaitat minimiin.

Vinkit vastuullisille vaateostoksille

  1. Harkitse ennen kuin ostat: tarvitsetko todella uutta vaatetta ja tuletko käyttämään sitä monta vuotta?
  2. Ennen kuin ostat kaupasta uuden vaatteen, harkitse kaverilta lainaamista tai vuokraamista. Shoppaile myös omalla vaatekaapillasi: käy läpi jo omistamasi vaatteet ja yritä yhdistellä niitä uudella tavalla. Tai saisitko tuunattua niistä uudenlaisia? Kaikkein vastuullisinta on käyttää jo ostettuja vaatteita.
  3. Kierrä kirpputoreja: kirppiksiltä on mahdollista löytää laadukkaita vaatteita edullisesti. Myös jotkut yritykset myyvät omia vaatteitaan second handina. Ostamalla käytetyn vaatteen resursseja ei kulu uuden vaatteen tekemiseen. Käytettyjäkään vaatteita ei kannata silti hankkia vain tavan tai edullisuuden vuoksi, vaan harkita tarkkaan jokaista ostosta.
  4. Osta vaate vastuulliselta toimijalta, joka kertoo toiminnastaan ja tuotannostaan avoimesti ja jolle on myönnetty virallinen ympäristömerkki. Suhtaudu kriittisesti toimijan itsensä luomiin ympäristömerkintöihin.
  5. Suhtaudu kriittisesti yrityksen esittämiin vastuullisuusväitteisiin. Miten yritys perustelee väitteen vai perusteleeko ollenkaan? Mikä on väitteen merkitys isommassa mittakaavassa? Jos yritys esim. mainostaa käyttävänsä kierrätysmateriaaleja, mutta niitä käytetään vain pienessä osassa tuotteita, ei se tee yrityksestä vielä kovin vastuullista.
  6. Jos vastuullisuusmerkinnät hämmentävät, eikä sinulla ole aikaa tai halua selvittää yrityksen vastuullisuutta, pyri ostamaan laadukkaita ja ajattomia vaatteita. Suosi mahdollisuuksien mukaan kierrätyskuituja ja pohdi tuotteen kierrätettävyyttä jo ennen ostopäätöstä.
  7. Vältä turhia verkkokauppaostoksia: jos jo tilatessa uskot, että joudut palauttamaan tuotteen, kannattaa tuotteen tilaamista pohtia erityisen tarkasti. Palautuksista aiheutuu paljon kuluja ja päästöjä.

Lue lisää:

Kierrätyskeskuksen blogi: Vastuulliset vaatteet: Maailma vaatekaapissasi

Eetti ry:n selvitys: Vastuullisia vaatteita? Ihmisoikeudet suomalaisten vaateyritysten tuotannossa.

Päivitetty 28.6.2023.