Artikkeli

Vastuullisesti vaateostoksilla: Korjaaminen, huoltaminen ja tuunaaminen

Vastuullinen kuluttaminen

Ympäristö- ja vastuullisuustietoisuuden lisääntyessä kuluttajat haluavat pitää vaatteistaan parempaa huolta. Uuden ostamisen sijaan käytetään ja arvostetaan jo ostettuja vaatteita ja korjataan niitä tarpeen mukaan. Vaatteen käyttöikä pitenee, kun käytät ja huollat sitä oikein – siten uusien vaatteiden ostamisen tarve vähenee ja saat pienennettyä tekstiilien valmistuksen ja käytön aiheuttamia ympäristöhaittoja.

  • Noudata vaatteen omia pesu- ja hoito-ohjeita. Vaatteita ei kuitenkaan kannata pestä tavan vuoksi, sillä se kuluttaa kangasta ja synteettisistä kuiduista irtoaa pesun yhteydessä mikromuovia. Pienet täsmätahrat voi pestä käsin, ja esimerkiksi villa- ja merinovillavaatteille ja farkuille riittää usein tuulettaminen käytön jälkeen. Herkimmät materiaalit ja pahimmat tahrat kannattaa viedä pesulaan puhdistettaviksi.
  • Vaatteiden säilytykseen kannattaa myös kiinnittää huomiota. Esimerkiksi vaatteiden ripustaminen henkareihin auttaa pitämään kaapit siistinä ja näkemään, mitä kaikkia vaatekappaleita jo omistaa. Vaikka kaikkia vaatteita ei pystyisi laittamaan henkareihin, kannattaa joka tapauksessa huolehtia siitä, että niitä säilytettäisiin mahdollisimman ilmavasti.
  • Kengät kannattaa putsata ja huoltaa säännöllisesti niiden materiaalille sopivilla puhdistus- ja hoitoaineilla.
  • Tarkista, tarjoaako vaatteen myynyt yritys korjauspalveluita tuotteilleen.
  • Netistä löytyy paljon vinkkejä ja ohjeita esimerkiksi reikien paikkaamiseen sekä lahkeiden ja helmojen lyhentämiseen, jos haluat kokeilla korjata vaatteen itse. Tai tunnetko lähipiiristäsi jonkun, joka osaisi ommella? Vaatteen voi viedä myös ompelimoon muokattavaksi ja kengät voi käyttää suutarilla. Nukkaantuneen vaatteen siistimiseen on olemassa apuvälineitä.
  • Jos vaate kyllästyttää, mieti voitko tuunata sitä esimerkiksi leikkaamalla, ompelemalla, kirjomalla, värjäämällä tai maalaamalla tekstiiliväreillä.
  • Pohdi, voisiko jo olemassa olevan vaatteen tehdä eri näköiseksi erilaisilla asusteilla (esim. vyöt, huivit, kengät, korut).
  • Niin sanottu kapselivaatekaappi on hyvä tapa pitää vaatemäärä kohtuullisena ja panostaa laadukkaisiin, ajattomiin ja yhdisteltäviin vaatteisiin. Lue lisää kapselipukeutumisesta.

Päivitetty 28.6.2023.