Artikkeli

Vastuullisesti vaateostoksilla: Kierrättäminen

Vastuullinen kuluttaminen

Kun vaate tulee käyttöikänsä päähän, se kannattaa kierrättää. Käyttökelpoisen vaatteen voi viedä vaatekeräykseen tai myydä itse eteenpäin ja käyttökelvottomat mutta kuivat vaatteet menevät poistotekstiilien keräykseen. Tavoitteena on, että tekstiilit eivät päätyisi jätteeksi, vaan tulisivat kierrättämisen jälkeen uudelleen käyttöön esimerkiksi huonekalujen täytteenä tai kankaana. Vaatteen kierrätettävyyttä kannattaa pohtia jo ennen sen ostamista.

Vastuullisesti vaateostoksilla: Kierrättäminen

  • Ehjät, puhtaat ja käyttökelpoiset vaatteet, kengät, laukut ja tekstiilit voi viedä tekstiilikeräyksiä järjestävän tahon myymälään tai keräyslaatikkoon. Katso tarkemmat kierrätysohjeet täältä.
  • Kuivat, käyttökelvottomat vaatteet sekä kodintekstiilit menevät poistotekstiilien keräykseen. Katso tarkemmat lajitteluohjeet ja keräyspisteet.
  • Voimakkaasti haisevat tai homeiset, märät tai öljyiset tekstiilit, alusvaatteet, sukat ja sukkahousut kuuluvat sekajätteeseen.
  • Tarkista, voisitko lahjoittaa hyväkuntoisia vaatteita (esim. villasukkia, lapasia, toppatakkeja ja -housuja) avustusjärjestöille, jotka jakavat niitä eteenpäin tarvitseville.
  • Pohdi, voisitko myydä vaatteita itse kirpputorilla tai nettikirppiksellä. Tai voisitteko pitää kirpparipäivän esimerkiksi kavereiden kesken tai työpaikalla?
  • Mieti vaatteen kierrätettävyyttä jo ennen kuin ostat sen: mitä vähemmän eri kuitulaatuja vaatteessa on, sitä helpompi se on kierrättää. Usein laadukkaita ja ajattomia vaatteita on myös helpompi myydä eteenpäin.

Päivitetty 28.6.2023.