Artikkeli

Vastuullinen kuluttaminen: Sähkön kilpailutus

Vastuullinen kuluttaminen

Sähkön kilpailutus ja vastuullinen kuluttaminen

Kotitaloudet voivat säästää selvää rahaa kilpailuttamalla sähköntoimittajia. Kilpailutuksen tekoon löytyy maksuttomia verkkopalveluita. Vastuullinen kuluttaja ei valitse sähköntoimittajaa vain hinnan perusteella, sillä hänelle myös sähkön alkuperällä on merkitystä. Vihreään eli uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettuun sähköön vaihtaminen on helppoa, eikä se välttämättä ole edes kalliimpaa kuin ns. perinteinen sekasähkö.

Sähkön kilpailuttaminen käy vaivattomasti verkossa

Energiaviraston ylläpitämä verkkopalvelu on helppo työkalu sähkön hintavertailun tekemiseen. Sivustolla voit verrata eri sähkönmyyjien sähkötarjouksia sekä hakea esimerkiksi ensisijaisesti uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä koskevia tarjouksia.

Sähkön alkuperän varmistaminen

Jokaisella kotitaloudella on oikeus päättää, millä tavoin tuotettua sähköä käyttää. Mikään energiantuotantotapa ei ole täysin haitaton, mutta tuotantomuotojen välillä on eroja.

Sähkön tuotantotavoilla ei ole virallista ympäristömerkkiä. Vihreää sähköä markkinoidaan Suomen luonnonsuojeluliiton EKOenergia-merkin alla. Lisäksi moni sähköyhtiö myy tuulisähköä ja uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettua sähköä omina tuotteinaan.

Jos haluat suosia uusiutuvan energian tuotantoa ja käyttöä, valitse silloin alkuperätakuumerkitty vaihtoehto. Sähkön alkuperätakuu (GO, Guarantee of Origin) on eurooppalainen järjestelmä, jolla edistetään uusiutuvan energian tuotantoa ja käyttöä. Sähkön myyjän tulee vuosittain kertoa asiakkailleen, mikä osuus sen myymästä sähköstä on tuotettu varmennetulla uusiutuvalla energialla. Tieto on saatavilla myös sähkötuotteiden myynti- ja markkinointiaineistoista.

Voit tarkistaa sähkön alkuperän Energiaviraston ylläpitämästä sähkön hintavertailupalvelusta sekä sähköyhtiön verkkosivuilta. Lisää tietoa sähkön alkuperätakuusta löydät myös Motivan verkkosivuilta.

Maakunnalliset energianeuvojat antavat maksutta ohjeita kaikissa kodin energian kulutukseen ja -säästöön liittyvissä asioissa. Energian säästöön liittyvien kysymysten lisäksi voi kysyä neuvoja lämmitysjärjestelmän valintaan, vaihtoon, energiatehokkaaseen lämmitykseen, uusiutuvan energian käyttöönottoon ja hyödyntämiseen. Lähimmän energianeuvojan löydät Motivan sivuilta.