Koronatestauksen hintoja vertailemalla voi säästää jopa yli 200 euroa

Vertailimme yksityisten lääkäriasemien koronavirustestauksen hintoja. Varsinaisten testien hintaero voi olla yli 100 euroa. Lisämaksut paisuttavat loppulaskua kympeillä tai jopa yli satasella, ja niiden selvittäminen hinnastoista voi olla haastavaa.

Lue mediatiedote

Voit suurentaa PDF-tiedoston tekstejä klikkaamalla avatun tiedoston yläreunassa olevaa plus-painiketta (Zoom in).

Kun koronatestiin on päästävä pikaisesti tai vaikka olisi oireeton, yksityinen lääkäriasema voi olla paras – ja oireettomana ainoa – vaihtoehto.

Halpaa huvia se ei kuitenkaan ole. Vertailimme yksityisten lääkäriasemien tarjoamien koronavirustestien hintoja. Vertailu paljastaa, että testaus kustantaa lisämaksuineen vähintään toista sataa euroa, tietyt testit kalleimmillaan yli 300 euroa.

Hintaerot ovat merkittäviä. Varsinaisen testin hinnassa voi lääkäriasemasta riippuen olla yli 100 euron ero. Sitäkin huomionarvoisempaa on, että testin listahinta ei kerro koko totuutta. Testin lisäksi on maksettava lähes poikkeuksetta erilaisia lisämaksuja.

Lääkäriasemat veloittavat esimerkiksi lähetteestä ja siihen liittyvästä vastaanottokäynnistä, usein myös esimerkiksi palvelumaksun tai laskutuslisän kaltaisia lisämaksuja. Myös näytteenotosta tai tietojen viemisestä Oma Kanta -järjestelmään voidaan periä ylimääräistä. Lisämaksut paisuttavat koronatestin loppuhintaa helposti kympeillä, yhdessä vertailun tapauksista jopa lähes 150 eurolla.

5 vertailtavaa hintaa, 7 yritystä

Vertailimme viittä eri hintaa. Koronavirukseen liittyvistä oireista kärsiville tarkoitetuista testeistä vertailussa ovat mukana tavanomainen PCR-testi, antigeeni-pikatesti sekä molemmat sisältävä testipaketti.

Oireettomille tarkoitetuista testeistä vertailimme hintaa oireettoman matkailijan PCR-testille sekä Fit to fly -lääkärintodistuksella että ilman.

Laskimme jokaiselle testille tai testipaketille pienimmän sekä suurimman mahdollisen hinnan, sillä loppusummaan vaikuttaa yrityksestä riippuen esimerkiksi se, hakeeko lähetteen etäyhteydellä vai kasvotusten.

Hintahaitariin sisältyvät kaikki eri vaihtoehdot mennä koronatestiin. Jotkut lääkäriasemat kertovat, että esimerkiksi lääkärin vastaanotolle meneminen ei ole tyypillinen tapa hakeutua testiin. Mutta koska testien hinnanmuodostus kaikkine lisämaksuineen vaihtelee suuresti yritysten välillä, tasapuolisuuden vuoksi vertailuun otettiin mukaan kaikkein pienimmät ja suurimmat mahdolliset kokonaishinnat.

Testiin hakeutujan kannattaa selvittää myös muut vaihtoehdot kuin vertailussa esitetyt. Esimerkiksi Terveystalo tarjoaa oireettomille PCR-kurlaustestiä, jonka hinta on lähetteen kera 198 euroa.

Kaikki hinnat sisältävät varsinaisen testin lisäksi testaukseen vaadittavan lähetteen sekä lääkärin tai sairaanhoitajan kirjoittaman todistuksen. Hinta ei sisällä mahdollista jatko-ohjauspuhelua, jos testitulos osoittautuu positiiviseksi. Vastaanottoajan hinnaksi valittiin halvin, lyhin mahdollinen arkiaika.

Hintavertailussa oli mukana kuusi yritystä: Aava, Mehiläinen, Pihlajalinna, Terveystalo, Seppälääkärit, Medipulssi ja 9Lives. Hintatiedot kerättiin huhti–toukokuussa 2021 lääkäriasemien hinnastoista. Lääkäriasemaketjuilla oli mahdollisuus täydentää ja tarkistaa hintatiedot. Yrityksistä muut paitsi 9Lives reagoivat tarkistuspyyntöön.

Vertailuun otettiin mukaan seuraavat paikkakunnat: pääkaupunkiseutu, Tampere ja Ylöjärvi, Oulu, Turku ja Raisio, Jyväskylä ja Jämsä, Kuopio, Hämeenlinna ja Rovaniemi.

Medipulssi tekee testausta vain Helsingissä, Seppälääkärit ainoastaan Jyväskylässä. Muut yritykset testaavat ainakin Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

Neljä isoa ketjua eli Aava, Mehiläinen, Pihlajalinna ja Terveystalo testaavat kaikki myös Hämeenlinnassa, Tampereella, Turussa ja Oulussa. Muissa kaupungeissa ketjut toimivat vaihtelevasti.

PCR-testien hintaerot yli 100 euroa

Vertasimme hintaa sekä tavanomaiselle PCR- eli Polymerase Chain Reaction -testille että antigeenitestille eli niin kutsutulle pikatestille. Molemmat tehdään samalla tavalla sieraimen kautta nenänielusta taipuisalla tikulla. Molempiin tarvitsee lähetteen.

PCR-testin tuloksen saa yleensä 1–2 vuorokaudessa, antigeeni-pikatestin tuloksen jopa puolessa tunnissa. Pikatesti ei kuitenkaan tunnista koronavirusinfektiota yhtä herkästi kuin PCR-testi.

Vertailumme perusteella PCR-testien väliset hintaerot kaikkine kuluineen ovat jopa yli sata euroa. Edullisimmin testiin pääsee jyväskyläisellä Seppälääkäreillä ja 9Lives-lääkäriasemalla, joissa testaus kustantaa Kela-korvauksen jälkeen edullisimmillaan 109 ja 114 euroa. Kalleimmillaan lasku voi olla Kela-korvauksen jälkeen noin 215–220 euroa, kuten Mehiläisessä ja Terveystalossa (ent. Seppälääkäreillä), jos lisämaksujen suhteen ei ole tarkkana.

Jo pelkkien testien hintaero on merkittävä: esimerkiksi 9Lives-ketjulla Kela-korvattuna 59 euroa, Mehiläisessä 149 euroa. Lisäksi molemmat veloittavat lisämaksuja. 9Lives-ketjun lisämaksut ovat aina samat: yleislääkärin paikan päällä tai etänä tekemä lähete, paperinen tai sähköinen COVID Medical Certificate ja palvelumaksu.

Mehiläisellä lisämaksujen loppusummaan vaikuttaa esimerkiksi se, tekeekö oirearvion yleislääkäri vai sairaanhoitaja ja haluaako lääkärintodistuksen paperisena vai sähköisesti. Loppusumma voi olla mitä tahansa noin 220 ja 180 euron välillä. Näin on osalla muistakin lääkäriasemista.

Yleensä esimerkiksi sähköinen lääkärintodistus on halvempi kuin paperinen, sairaanhoitajan vastaanotto edullisempi kuin yleislääkärin ja etävastaanotto kustantaa vähemmän kuin kasvokkain tapaaminen. Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Medipulssin sähköinen ja paperinen lääkärintodistus ovat saman hintaiset, ja jos haluaa molemmat, ei tarvitse maksaa kuin yksi lisämaksu.

Lisämaksujen yhteen laskeminen lääkäriasemien hinnastoista ei aina ole helppoa. Selkeä hinnoittelu olisi kuitenkin tärkeää, sillä lisämaksut voivat vaikuttaa yhdellä ja samalla lääkäriasemalla tehtävän PCR-testauksen hintaan jopa 86 eurolla, kuten Terveystalossa voi käydä.

Antigeeni-pikatesti vain osalta yrityksistä

Vertailumme perusteella myös antigeenitestien hintaero voi lääkäriasemasta riippuen olla runsaan satasen. Vain osa vertailun yrityksistä eli Aava, Mehiläinen, Pihlajalinna, Terveystalo ja 9Lives tarjoavat antigeenitestejä. 9Lives tekee antigeenitestausta ainoastaan yhdessä, Helsingin Ala-Tikkurilan toimipisteessään.

Halvimmaksi antigeenitestissä käyminen tulee 9Livesin toimipisteessä, jossa testi lisämaksuineen kustantaa 149 euroa Kela-korvauksen jälkeen. Mehiläisessä kokonaishinnaksi tulee edullisimmillaan 159 euroa Kela-korvattuna. Maksut sisältävät testin lisäksi lähetteen hakemisesta koituvat kulut sekä sähköisen lääkärintodistuksen.

Kalleimman laskun antigeenitestistä voi saada Pihlajalinnasta: 258 euroa Kela-korvauksen jälkeen. Tällainen summa kertyy, jos hakee lähetteen kasvotusten yleislääkärin vastaanotolta, jolloin joutuu maksamaan lisäksi esimerkiksi noin 20 euron palvelumaksun. Etävastaanottoa hyödyntämällä lasku jää Kela-korvauksen jälkeen noin 218 euroon.

Kuten PCR-testien kohdalla, myös antigeenitesti tulee yleensä halvemmaksi, jos lähetteen hakee lääkärin sijaan sairaanhoitajalta. Pihlajalinnassa sairaanhoitajan kirjoittama lähete ei ole kuitenkaan vaihtoehto kuin oireettomalle.

Sama lääkäriasema, monta eri hintaa

Joissain tapauksissa on tarpeen teettää sekä nopea antigeenitesti että luotettavampi PCR-testi. Siksi vertailussa oli mukana myös tällaisen pikatestipaketin hinta niiltä viideltä yritykseltä, jotka tarjoavat antigeenitestejä.

Testipaketit ovat hintavia, Kela-korvauksen jälkeenkin noin 164–259 euroa. Lääkäriasemien väliset hintaerot ovat tähän nähden melko maltilliset.

Pikatestipaketit ovat hyvä esimerkki siitä, että asiointitapa ja sitä kautta lisämaksut vaikuttavat oleellisesti koronavirustestauksen hintoihin: sekä vertailun korkein että toiseksi matalin hinta löytyvät yhdestä ja samasta yrityksestä, Terveystalosta.

Halvimmillaan eli 184 eurolla Terveystalon lähete haetaan yleislääkäriltä nettisovelluksen kautta ja myös lääkärintodistus toimitetaan sähköisesti. Toisaalta Terveystalosta voi saada myös kaikkein isoimman laskun, noin 259 euroa. Näin käy, jos muun muassa hakee lähetteen paikan päältä yleislääkärin vastaanotolta ja haluaa paperisen lääkärintodistuksen.

Kaikkein edullisimman testipaketin saa jälleen 9Lives-yritykseltä, 164 euroa lisämaksuineen.

Matkailija voi säästää 210 euroa

Koronavirustestiin voi olla tarve päästä myös oireettomana, jos esimerkiksi aikoo matkustaa. Monien maiden viranomaiset kuten myös lentoyhtiöt vaativat matkustajilta todistusta negatiivisesta koronatestistä maahan saavuttaessa.

Vertailun perusteella oireettoman matkailijan PCR-testeissä hintaerot ovat todella suuret: lisämaksuista riippuen jopa noin 175 euroa. Testaus tulee siis helposti yhtä kalliiksi kuin lentoliput. Oireettomana testaamisesta ei saa Kela-korvausta.

Kaikkein edullisin on Medipulssi, jonka 150 euron testaus voi maksaa alle puolet siitä mitä toisen lääkäriaseman. Medipulssilla varsinainen testi maksaa 130 euroa, jonka lisäksi se veloittaa vain 20 euron lisämaksun Covid Medical Certificate -lääkärintodistuksesta. Lisämaksusta testituloksen saa pikana. Medipulssilla on toimipiste vain Helsingissä.

Useimmat lääkäriasemat ovat oireettomalle matkailijalle huomattavasti kalliimpia. Esimerkiksi Pihlajalinnassa matkailija ei selviä alle 267 eurolla. Pelkkä testi kustantaa noin 212 euroa, jonka lisäksi veloitetaan muun muassa sairaanhoitajan vastaanottomaksu ja palvelumaksu.

Kalleinta oireettoman matkailijan PCR-testaus on Mehiläisellä, noin 327 euroa, jos lähetteen hakee lääkäriltä ja todistuksen haluaa paperisena.

Lentomatkalle voi tarvita myös erityisen Fit to fly -todistuksen, jossa lääkäri ottaa kantaa matkailijan kykyyn matkustaa lentokoneessa. Tällaisenkin saa edullisimmin helsinkiläiseltä Medipulssilta, testin kera 150 eurolla. Pihlajalinnassa samasta voi joutua maksamaan peräti noin 360 euroa, kun jo pelkkä testi kustantaa noin 212 euroa. Pihlajalinnan kalliiseen Fit to Fly  -lääkärintodistukseen on sisällytetty myös lääkärin vastaanotto, joka nostaa hintaa.

Solja Virkkunen, toimittaja