Mitä Black Friday -alesta kannattaa ostaa? Vai pitäisikö kukkaron nyörit pitää tiukasti kiinni? Black Friday on vuoden suurin alennuskampanja, joka on useissa kaupoissa laajentunut yhdestä päivästä kokonaiseen viikkoon. Tänä vuonna Black Friday -viikko eli Black Week järjestetään 21.–27.11.2022.

Kuluttajan kannalta mahdollisuus ostaa tuote edullisempaan hintaan on lähtökohtaisesti hyvä asia etenkin silloin, jos sen hankkimiseen ei muutoin olisi varaa. Mutta kuinka vastuullista on houkutella kuluttajia säntäilemään alennusten perässä, kun maapallo pitäisi pelastaa ilmastonmuutokselta? Miten säilyttää maltti toinen toistaan houkuttelevampien alennusten pyörteessä?

Muista nämä vinkit aleostoksilla

  • Mieti, tarvitsetko tuotetta oikeasti. Miksi haluat ostaa sen? Alennusmyynneissä hintatietoisimmatkin järkiostajat saattavat muuttua impulsiivisiksi shoppailijoiksi, sillä ostokäyttäytymistämme ohjaavat monet ajattelu- ja toimintamallit, joita emme välttämättä itse tiedosta. Pohdi ennen ostamista, tarvitsetko tuotetta todella.
  • Varo liian houkuttelevia myyntilauseita ja turhankin hyviä tarjouksia. Tuotteiden markkinoinnissa korostetaan usein tuotteiden tai tarjouksen rajallisuutta: ”vain muutama jäljellä”-, ”toimi nopeasti”- tai ”tarjous voimassa rajoitetun ajan” -tyyppisten lauseiden esiin nostamisen tarkoituksena on nopeuttaa ostopäätöstä. Jos alennettu hinta vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, voi kyseessä olla myös huijaus.
  • Vertaa tuotteen hintakehitystä, älä alennusprosenttia. Viime vuosina Black Friday -viikolla useiden tuotteiden hintoja on keinotekoisesti nostettu ennen alennuskampanjaa, jotta alennusprosentti näyttäisi mahdollisimman isolta ja houkuttelevalta. Tämänkaltainen hintakeinottelu on laitonta, mutta käytännössä sitä on tavallisen kuluttajan vaikea tunnistaa. Hintakehityksen seuraaminen helpottuu ensi vuonna, sillä tammikuussa 2023 on tulossa voimaan lakimuutos, jonka mukaan myyjän on ilmoitettava alin hinta, jolla tavaraa on myyty alennusta edeltäneiden 30 päivän aikana.

Vinkit huijauksen tunnistamiseen

Black Fridayn ja lähestyvän joulun ajan alennusmyynnit ovat kiireistä aikaa myös huijareille – katso alta vinkit turvalliseen verkkoshoppailuun ja verkkokauppahuijausten tunnistamiseen!

  • Älä usko liian hyvältä kuulostaviin tarjouksiin edes alennusmyynneissä. Mikäli jokin tarjous vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei yleensä ole totta. Terve epäluuloisuus uskomattoman hienoja tarjouksia vastaan kannattaa aina.
  • Hengähdä hetki, älä tee ostopäätöksiä kiireellä – muista, että huijarilla on aina kiire! Valeverkkokauppojen sivut voivat olla hyvin aidon näköisiä ja niitä voidaan tehdä myös tuttujen verkkokauppojen nimissä.
  • Tarkista, että nettikauppa antaa riittävästi tietoja itsestään. Ainakin toimivat yhteystiedot ja selkeät palautusehdot tulee löytyä sivuilta.
  • Muista tarkistaa uuden verkkokaupan luotettavuus hakukoneella ennen ostopäätöstä: muut käyttäjät kertovat usein ostokokemuksistaan esimerkiksi keskustelupalstoilla.
  • Maksa aina luottokortilla, jos mahdollista. Älä anna henkilö- tai pankkitietojasi, jos et ole varma sivun luotettavuudesta.
  • Tarkista, että osoiterivillä oleva lukkoikoni on ehjä ja verkko-osoite on muotoa https:// → HUOM! Ole varovainen, koska lukkoikoni tai https://-alku eivät tänä päivänä ole sataprosenttinen tae verkkosivun luotettavuudesta tai aitoudesta. Tietoliikenteen salauksellakin voidaan huijata.

Katso lisää vinkkejä videoltamme selkeällä suomen kielellä.

Lähteet:

Yle Uutiset 25.11.2021: Tuhannet Black Friday -tarjoukset ovat valealennuksia, paljastaa data

Kotiliesi 25.10.2022: Mitä Black Friday -alesta kannattaa oikeasti ostaa? Jos et ole tarkkana, voit haksahtaa tuhlaamaan aikomaasi enemmän rahaa