Suomessa myydään vuosittain miljoonia leluja. Yli 90 prosenttia leluista tuodaan ulkomailta, pääasiassa Kiinasta. Leluteollisuutta on arvosteltu sen epämääräisistä työoloista vuosia. Lelujen turvallisuuskaan ei ole aina taattu, viranomaisvalvonnasta huolimatta. Jos haluaa toimia kestävällä tavalla leluostoksilla, kannattaa keskittyä siihen onko lelu tarpeellinen, turvallinen ja vastuullisesti tuotettu. Mitä suuremmalla tavaranpaljoudella me ympäröimme lapset, sitä suurempi riski heillä on altistua myös haitallisille kemikaaleille.

Vastuullisen lelujen kuluttajan muistilista

  1. Ompele, neulo tai veistä lelu itse. Itse tehty lelu on usein rakkaampi kuin ostettu lelu.
  2. Mieti, ostatko turhaa tavaraa vai kehittävän lelun.
  3. Mieti, voisiko esimerkiksi puukauha ja kattila korvata leikkirummun, aamutakin froteevyö kumikäärmeen ja saisiko keittiöpaperirullasta kaukoputken kotileikkeihin? Muistathan kuitenkin, ettei lapsille pidä antaa leikkikaluiksi vanhoja laitteita, kuten esim. matkapuhelimia. Ne voivat sisältää haitallisia aineita.
  4. Lapsi kasvaa nopeasti ja kukin ikäkausi tuo lapselle uusia taitoja ja kiinnostuksen kohteita. Tutki lelun sopivuus ja turvallisuus suhteessa lapsen ikään ja taitoihin. Oikeanlaisesta, kehityskauteen sopivasta lelusta on iloa pitkään, kun taas väärään aikaan tuotu kivakin lelu voi jäädä leikkimättömänä kaappiin. Suositusiän voi tarkistaa joko pakkauksesta tai asiantuntevalta myyjältä.
  5. Tarkista, että ostettavasta tuotteesta löytyy tuoteinformaatio ja että se on asiallinen. Tuotteesta tulisi löytyä hoito-ohjeet, huolto, materiaalikoostumus, suositusikä, tiedot valmistajasta ja valmistusmaasta sekä CE-merkintä.
  6. Älä osta helposti rikkoutuvaa lelua. Varmista lelun kestävyys ja korjauskelpoisuus. Tarkista, että lelujen osat on kiinnitetty kunnolla. Alle 3-vuotiaiden lasten lelujen on oltava erityisen lujia – niiden on kestettävä heittämistä ja hakkaamista hajoamatta.
  7. Tarkkaile materiaaleja: laadukkaat, tutkitut raaka-aineet, myrkyttömät maalit, liimat ja pehmolelujen täytemateriaalit. Tunnustele lelua. Yleensä vaaralliset täytteet (mm. muovihelmet) ritisevät tai tuntuvat ryynimäisiltä. Hajustetuista leluista voi vapautua allergisoivia aineita. Pehmeitä muovin osia sisältävät lelut saattavat sisältää stabiloivina ja pehmittiminä käytettäviä aineita. Haitallisimpien aineiden käyttöä leluissa rajoitetaan EU-lainsäädännöllä. CE-merkinnällä tuotteen valmistaja tai valtuutettu edustaja ilmoittaa viranomaisille, että tuote täyttää direktiivien oleelliset turvallisuusvaatimukset.
  8. Ole erityisen tarkka, jos ostat leluja markkinoilta tai muilta tilapäisiltä myyntipaikoilta. Jos epäilet lelun turvallisuutta, kysy ensin myyjältä. Pehmeiden eläinten ja nukkejen on kestettävä pesua.
  9. Suosi luonnonmateriaalien käyttöä. Esimerkiksi puuvillalelun voi pestä korkeassa lämpötilassa (hygieenisyys) ja rikkoutuneen puulelun voi korjata.
  10. Pohdi lelun kierrätettävyyttä ja muunneltavuutta. Huomaathan, että vanhat lelut saattavat sisältää vaarallisia aineita, joita ei enää nykyisin saa käyttää.
  11. Vältä monikertaisesti pakattuja leluja. Vauvaleluissa pakkaus on hygienian vuoksi tarpeellinen, mutta kaiken ei tarvitse olla moninkertaisissa kääreissä/muoveissa.
  12. Varmista jo ostovaiheessa, miten loppusijoitat rikkoontuneen tai loppuun leikityn lelun.
  13. Suosi leluja, joiden tuotanto, valmistusmenetelmät ja/tai materiaalit on sertifioitu. Esimerkiksi puulelujen oston yhteydessä voit tiedustella mitä puulajia valmistukseen on käytetty ja onko puu peräisin vastuullisesti hoidetusta metsästä kuten FSC-sertifioidut tuotteet.
  14. Suosi mahdollisimman lähellä tuotettuja leluja.
  15. Varmista myyjältä, ettei tuotetta valmistettaessa ole käytetty lapsityövoimaa tai muita ei-hyväksyttyjä työvoiman muotoja.
  16. Vältä leluja, joiden valmistukseen on käytetty eläinten osia kuten aitoa nahkaa, turkista ja luuta.