Terveydenhuollon matkakustannuksilla on raja sille, paljonko asiakas joutuu maksamaan maksuja itse kalenterivuoden aikana. Tätä enimmäismäärää kutsutaan matkakatoksi.

Mikä matkakatto? 

Asiakkaan itse maksamat matkakustannukset kerryttävät vuosiomavastuuta eli matkakattoa. Vuonna 2023 matkakatto on 300 euroa.  

Matkakohtainen omavastuu on enintään 25 euroa suuntaansa. Jos esimerkiksi junalippu hoitopaikkaan maksaa enemmän kuin 25 euroa, saa asiakas korvauksen sen ylittävältä osuudelta. Omalla autolla kuljetusta matkasta korvaus on 33 senttiä kilometriltä.  

Jos asiakkaan kalenterivuoden aikana maksamat matkakustannukset ylittävät 300 euron matkakaton, korvaa Kela loppuvuoden matkat asiakkaalle kokonaan. 

Milloin matkat korvataan? 

Matkakorvausta voi saada, jos asiakas matkustaa julkiseen terveydenhuoltoon sairauden, raskauden, synnytyksen tai Kelan tai julkisen terveydenhuollon myöntämän kuntoutuksen vuoksi. Matkat yksityisiin toimipaikkoihin korvataan yleensä ainoastaan silloin, jos siellä annettu hoito on Kela-korvattavaa, tai jos hoitoon on hyvinvointialueen palveluseteli tai maksusitoumus.

Matkat korvataan pääsääntöisesti vakinaisesta kotiosoitteesta lähimpään terveydenhuollon toimipaikkaan. Jos mukana on saattaja tai perheenjäsen, voi asiakas joissakin tapauksissa hakea korvausta myös hänen matkakustannuksistaan. 

Matkat korvataan halvimman matkustustavan mukaan, joka on yleensä julkinen liikenneväline. Jos julkisen liikennevälineen käyttö ei ole mahdollista terveydentilan tai puutteellisten liikenneyhteyksien vuoksi, voi korvausta saada myös Kela-taksilla kuljetusta matkasta tai oman auton käytöstä. Taksimatkat tulee aina tilata Kela-taksin alueellisesta tilausnumerosta, muilla takseilla kuljetuista matkoista ei saa korvauksia (poikkeuksena Ahvenanmaa). 

Kela ei korvaa erillistä lääkkeiden hakumatkaa apteekkiin, mutta lääkkeet voi pysähtyä hakemaan apteekista paluumatkalla terveydenhuollon yksiköstä. Samoin apuvälineet voi pysähtyä hakemaan apuvälinelainaamosta.  

Miten matkakorvauksia haetaan? 

Korvausta tulee hakea 6 kuukauden kuluessa matkasta. Asiakkaan kannattaa säilyttää kuitit ja todistukset siihen saakka, kunnes hän on saanut korvauspäätöksen. Joissakin tapauksissa tarvitaan terveydenhuollon todistus matkakorvauksia varten, kuten esimerkiksi käytettäessä Kela-taksia terveydentilan vuoksi tai jos omalla autolla kuljettu matka on yli 100 km/suunta.

Kela-taksilla kuljetuista matkoista saa matkakorvauksen suoraan taksissa, ja maksetuista omavastuuosuuksista välittyy tieto Kelaan. Niistä ei siis tarvitse hakea erillistä korvausta. 

Julkisilla liikennevälineillä ja omalla autolla kuljetuista matkoista haetaan korvausta Kelasta joko Kelan sähköisessä asiointipalvelussa tai lomakkeella Matkakorvaus SV4. Lomakkeen voi tulostaa Kelan verkkosivuilta tai pyytää Kelasta. 

Matkakorvauksia koskeviin ohjeistuksiin voi tulla ajoittain muutoksia. Tarkemmat tiedot ja ohjeistuksien ajantasaisuuden voit tarkistaa Kelan sivuilta tai soittamalla Kelaan. 

Lähde:

Kela – Matkakorvausten määrä ja omavastuu (Tiedot noudettu 15.8.2023)

Julkaistu 15.8.2023