Artikkeli

Taloussuunnitelma

Talous

Pystyt seuraamaan ja hallitsemaan paremmin rahankäyttöäsi kirjaamalla tulosi ja menosi. Samalla voit seurata käytettävissä olevan rahansa määrää ennen seuraavan palkan tai muun rahan tuloa tilille – ja välttyä ikäviltä yllätyksiltä.

Alkuun talouden hallinta voi tuntua kaaokselta, kun kaikki rahat tuntuvat kuluvan heti, maksuja on usealle taholle ja laskuja tulee 2–4 kuukauden välein tai puolivuosittain. Järjestystä kaaoksen hallintaan tuo taloussuunnitelma (budjetti), jonka tarkoituksena on tasapainottaa menot tulojen mukaisiksi.

Koska monissa tapauksissa tulot ja menot vaihtelevat kuukausittain, tilannetta voi hallita vain kokonaissuunnitelmalla. Monesti parhaan kokonaiskuvan oman talouden tilasta saa kirjaamalla kaikki tulot ja menot joko paperille tai sähköiselle lomakkeelle.

Selvitä tulot, kartoita menot

Selvitä ensin tulosi, jotta näet kuinka paljon sinulla on rahaa on käytössäsi. Tuloihin luetaan esimerkiksi palkat, mahdolliset työttömyys-, sairaus- tai muut päivärahat, eläke, asumistuki, lapsilisät, sekä mahdolliset elatusavut. Tulojen jälkeen kartoita menosi.

Jotta saisit kuukausittaisista menoistasi mahdollisimman tarkan käsityksen, kirjaa kaikki menosi muistiin jonkin aikaa. Pidä kirjaa esimerkiksi ruokakauppaostoksista, jotta saat selkeän kuvan kuukausittaisista ruokamenoistasi. Kirjaa muistiin myös velkojen hoitomenot kuukausitasolla.

Voit kirjata menot päivittäin tai kerran viikossa kuittien mukaan ja tehdä niistä kuukauden lopuksi menolaskelman.

Suunnittele ja arvioi

Kun olet saanut selville tulosi ja menosi, tee suunnitelma tuleville kuukausille. Ajoita pakolliset joka kuukausi toistuvat menot siten, että rahat riittävät kaikkiin laskuihin ja ruokaan koko kuukauden ajan. Tee vuoden lopussa vuosiyhteenveto ja arvioi viimeistään silloin suunnitelmasi onnistumista.

Ensivaiheessa talouskulupäiväkirja kertoo, kuinka paljonko sinulta kuluu päivittäiseen elämiseen rahaa. Kun olet kerännyt hieman pidemmän aikaa tietoa menoistasi, sinulla on mahdollisuus arvioida menojasi tarkemmin – mikä on välttämätöntä ja voiko jostain tarvittaessa nipistää. Talousmenoista on usein paljon helpompi karsia kuin laskuista.

Menojen kirjaaminen taloussuunnitelmaan auttaa myös muistamaan eräpäivät ja näin pystyt varautumaan tuleviin maksuihin jo etukäteen.

Talouden suunnitteluun sekä tulojen ja menojen seurantaan on laadittu erilaisia talousarvio-, kirjanpito- ja vuosiyhteenvetolomakkeita. Joskus voi olla riittävää seurata vain joitakin menoja (esim. ruoka- tai puhelinmenoja). Erilaisia lomakkeita ja malleja taloussuunnitelman tekemiseen löydät esimerkiksi Marttojen ja Takuusäätiön verkkosivuilta.