Artikkeli

Elintarviketurvallisuus

Ruoka

Suomalainen ruoka on maailmanlaajuisesti tarkasteltuna erittäin turvallista. Suomalainen ruokaketju pyrkii kaikin tavoin varmistamaan, että kuluttajille päätyvä ruoka on turvallista. Tuottajien, viranomaisten ja kaupan lisäksi myös kuluttajan on oltava tarkka ja tehtävä oma osuutensa. Kuluttaja vastuu kodin kaapeista löytyvistä tuotteista on suuri, sillä hän voi toimillaan joko pelastaa tai pilata tuotteen.

Elintarvikkeiden laatua valvotaan monin eri tavoin

Suomalaista ruokaa pidetään huipputurvallisena. Erittäin hyvä elintarviketurvallisuus ei ole syntynyt itsestään, vaan sen takana on mittava, ruokaketjun eri vaiheissa tehty työ. Tutkimukset, ruokaketjun yhteistyö, viranomaisten ja yritysten omat järjestelmät ja elintarvikevalvonta tähtäävät kaikki parempaan elintarviketurvallisuuteen.

Ruokavirasto tutkii erilaisten taudinaiheuttajien ja muun muassa raskasmetallien pitoisuutta tai saantia sekä eläimillä että ihmisillä. Näiden tutkimusten perusteella voidaan ohjata lainsäädäntöä ja esimerkiksi kuluttajaviestintää ruokavalinnoista. Kunnat tekevät käytännön elintarvikevalvontaa yrityksissä. Valvonnassa hyödynnetään Ruokaviraston ohjeistusta.

Lainsäädännön, ohjeistuksen ja yhteistyön avulla erilaisia taudinaiheuttajia on pystytty tehokkaasti torjumaan tuotantoketjussa. Tästä syystä monia taudinaiheuttajia esiintyykin Suomessa huomattavasti vähemmän tai ei lainkaan moniin muihin Euroopan maihin verrattuna. Se, että suomalaisessa siipikarjassa esiintyy salmonellatartuntoja kansainvälisesti katsoen erittäin vähän, on yksi esimerkki suomalaisen ruokaketjun tehokkaasta toiminnasta.

Tulli valvoo elintarvikkeiden turvallisuutta laboratoriotutkimuksin. Elintarvikkeista tutkitaan muun muassa lisäaineita, kasvinsuojeluaineiden jäämiä, hometoksiineja, ympäristömyrkkyjä sekä mikrobiologista laatua ja geenimuuntelua. Väärennetyt elintarvikkeet ovat uusi iso haaste Euroopassa. Tulli pyrkii estämään näiden pääsyn Suomen markkinoille.

Oiva-hymiöt

Elintarviketurvallisuutta parantaa Ruokaviraston koordinoima Oiva, joka on elintarvikevalvonnan tarkastustietojen julkistamisjärjestelmä. Mitä paremman Oiva-arvosanan, eli leveämmän hymyn, yritys saa, sitä paremmin ravintolan tai myymälän elintarviketurvallisuusasiat ovat. Järjestelmä kannustaa yrityksiä oman toimintansa kehittämiseen. Lisäksi se on yhtenäistänyt valvontaa ja vaikuttanut erityisesti niihin toimijoihin, joilla elintarviketurvallisuus ei ole ollut korkealla tasolla. Kuluttajilla on vapaa pääsy verkossa toimivaan Oiva-raportointijärjestelmään.

Kuluttajallakin on vastuu

Voit omalla toiminnallasi pilata moitteettoman elintarvikkeen. Ole siis tarkka!

Elintarvikkeiden sisältämät bakteerit voivat olla haitallisia, jos elintarvikkeita käsitellään väärin. Huonosta keittiöhygieniasta voi seurata ruokamyrkytys, jos bakteerit ovat päässeet lisääntymään niille otollisissa oloissa. Yleisimmät ruokamyrkytysbakteerit joutuvat elimistöön huonosti kuumennetusta ruuasta, liian lämpimässä säilytetyistä elintarvikkeista, liian hitaasti jäähdytetyistä elintarvikkeista ja huonosta käsihygieniasta.

Ole tarkkana keittiössä:

 1. Älä anna kylmäketjun katketa matkalla kaupasta kotiin.
 2. Säilytä elintarvikkeita oikeissa lämpötiloissa.
 3. Pese kädet huolellisesti aina ennen ruuanlaittoa ja eri raaka-aineiden käsittelyjen välissä.
 4. Käytä puhtaita keittiövälineitä ja pese ne aina käyttökertojen välissä.
 5. Pese leikkuulauta hyvin erityisesti lihan ja kanan leikkuun jälkeen.
 6. Käytä omia leikkuulautoja lihatuotteille, kasviksille ja leivälle.
 7. Leikkuulauta kannattaa pestä välillä astianpesukoneessa.
 8. Vaihda keittiöpyyhe ja tiskirätti usein.
 9. Pidä jääkaappi riittävän kylmänä, oikea lämpötila on +4 – +6 astetta.
 10. Kypsennä ruoka riittävän kuumaksi.
 11. Jäähdytä ruoka nopeasti – älä jätä ruokaa tuntikausiksi pöydälle jäähtymään.
 12. Pidä raa’at ruoka-aineet ja valmiit ruuat erillään.