Blogit

Asumismuoto ratkaisee inflaation

13.10.2022 | Asuminen

Elokuussa inflaatio eli kuluttajahintojen keskimääräinen vuosinousu oli 7,6 prosenttia. Inflaatio on hyvin erilainen erityyppisille kotitalouksille. Tärkeintä on asumismuoto ja asunnon lämmitystapa. Vuokra-asujilla ja vähän sähköä käyttävillä kotitalouksilla inflaatio on selvästi alhaisempi kuin öljy- tai sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvilla. Ero saattaa olla jopa 7 prosenttiyksikköä.

Kuluttajahintojen vuosinousu oli elokuussa keskimäärin 7,6 prosenttia. Asumiseen menee kotitalouksilla keskimäärin reilut neljännes kaikista kulutusmenoista. Kuluttajahintaindeksi mittaa kaikkien kotitalouksien keskimääräistä menokehitystä. Indeksissä kaikki asuvat samaan aikaan vuokralla, osakeasunnossa ja omakotitalossa. Todellisuudessa me kaikki asumme vuokralla tai omistusasunnossa, joko osakehuoneistossa tai omakotitalossa. Asumismenojen kannalta oleellista on asunnon lämmitystapa, käytämmekö kaukolämpöä, sähköä vaiko polttoöljyä.

Vuokra-asunnossa asuvan asumismenot muodostuvat lähes kokonaan maksetusta vuokrasta, vesimaksusta ja osittain kotitaloussähköstä. Esimerkkikotitaloudellamme, joka asuu vuokralla ja käyttää sähköä vain vähän, inflaatio oli elokuussa reilut viisi prosenttia. Vuokrien vuosinousu oli elokuussa vain yksi prosentti.

Omassa osakeasunnossa asumismenoja ovat hoito- ja pääomavastike (velkaosuus ja peruskorjausmenot), vesimaksu, asuntolainan korkomenot sekä kotitaloussähkö. Lisäksi rahaa kuluu asunnon kunnostamiseen. Hoitovastikkeeseen sisältyy kaukolämpö ja taloyhtiön kuluttama sähkö. Tämänkaltaisen kotitalouden inflaatio oli elokuussa 6,6 prosenttia. Hoitovastikkeet nousivat elokuussa vuositasolla vain 1,2 prosenttia.

Omakotitalossa asumismenojen kehitys riippui lämmitystavasta. Sähkölämmitteisessä talossa asuvan kotitalouden inflaatio oli reilut kymmenen prosenttia. Sähkön hinta nousi vuodessa 43 prosenttia. Nopeinta inflaatio oli öljylämmitteisellä omakotitaloasujalla, reilut 12 prosenttia. Polttoöljyn hinta nousi vuodessa 61 prosenttia. Omakotitaloissa inflaatiota kiihdytti myös korjauskustannusten lähes 10 prosentin nousu.

Taulukko 1. Neljän esimerkkikotitalouden inflaatio elokuussa 2022

Inflaatio-%
Elokuu 2022
VIRALLINEN INDEKSI 7,6
Asuu vuokralla 5,4
Osakeasunto 6,6
OKT-Sähkölämmitys 10,4
OKT-Öljylämmitys 12,2

Ensi vuoden kesällä tilanne voi olla täysin erilainen. Vuokrissa on nousupaineita ja osakeasuntojen hoitovastikkeet tulevat nousemaan ensi keväänä kaukolämmön ja sähkön hintojen nousun takia. Toisaalta sähkön hintaan odotetaan laskua viimeistään ensi vuoden puolenvälin jälkeen.  Vuoden 2023 kesän lopulla sähkön ja polttoöljyn hintojen vuosimuutos voi olla miinusmerkkinen ja silloin omakotitaloasukkaiden inflaatio on muita kotitalouksia alhaisempi. Pitää muistaa, että kuluttajahintaindeksi mittaa hintakehitystä, ei hintatasoa. Omakotitaloasukkaiden inflaatiota laskee ensi kesänä myös bensan ja dieselin hintojen vuosimuutoksen lasku. Se mikä näyttää pahalta tänään, voi näyttää hyvältä huomenna ja päin vastoin.

Blogikirjoitukset eivät ole Kuluttajaliiton virallisia tiedotteita, lausuntoja, julkilausumia tai kannanottoja. Blogit ovat yhteiskunnallisia keskustelunavauksia kirjoittajan esiin nostamista näkökulmista. Blogeissa julkaistaan myös vieraskynätekstejä.

Ilkka Lehtinen

Ilkka Lehtinen on Tilasto­­keskuksesta eläköitynyt hinta-asian­tuntija ja Kuluttajaliiton taloustyöryhmän pitkäaikainen jäsen.