Hävikkiviikolla 23.–29.9.2024 puhutaan jälleen ruokahävikistä ja ruoan arvostuksen puolesta. Valtakunnalliseen viestintäkampanjaan ovat tervetulleita osallistumaan kaikki. Laita siis jo hyvissä ajoin ajankohta kalenteriisi! Tänä vuonna hävikkitalkoisiin kutsumisen lisäksi kampanjassa kannustamme myös lisäämään rohkeasti lautaselle erilaisia kasviksia – ilman hävikkiä tietenkin.

Hävikkiviikon aikana jaetaan tuttuun tapaan arkisia vinkkejä, joiden avulla kuluttajien on helppo vähentää omaa ruokahävikkiään. ”Tänä vuonna keräämme myös hyväksi havaittuja vinkkejä kasvisten monipuoliseen käyttöön arjessa – mahdollisimman pienellä kasvishävikillä”, vastuullisuusasiantuntija Jenni Vainioranta Kuluttajaliitosta kertoo.

”Kaikki ovat tervetulleita osallistumaan kampanjaan, niin kuluttajat kuin organisaatiot. Haastamme yritykset sekä esimerkiksi koti- ja ammattikokit pohtimaan keinoja, miten käyttää kasvikset kokonaan hyödyksi ja jakamaan fiksuja oivalluksia kampanjaviikon aikana”, Vainioranta kannustaa.

Kodeissa hukataan yhä enemmän syömäkelpoista ruokaa

Ruokahävikki on syömäkelpoista ruokaa, joka on syystä tai toisesta päätynyt jätteeksi syömisen sijasta. Koko ruokaketjun vuotuisen ruokahävikin määrä maassamme on noin 400 miljoonaa kiloa.  Syömäkelpoista ruokaa menee eniten hukkaan kodeissa. Uusimpien arvioiden mukaan kotitalouksien hävikin määrä on kasvanut jo 155 miljoonaan kiloon vuosittain*. Jokainen suomalainen heittää siis vuosittain lähes 30 kiloa ruokaa hukkaan.

Elintarvikejäte on globaali haaste

Elintarvikejätettä muodostuu maailmassa vuosittain yli 900 miljoonaa tonnia. On arvioitu, että liki kolmannes kaikesta maailmassa tuotetusta ruoasta päätyy roskikseen syömisen sijasta. Hävikkiviikon päätteeksi 29.9. vietetään kansainvälistä elintarvikejäte- ja ruokahävikkipäivää (International Day of Awareness of Food Loss and Waste). Kampanjapäivän tavoite on lisätä tietoisuutta ruokahävikkiongelmasta ja sen mahdollisista ratkaisuista. Samalla edistetään yhteistyötä eri toimijoiden välillä kohti kestävän kehityksen tavoitetta, joka on ruokahävikin puolittaminen vähittäis- ja kuluttajatasolla vuoteen 2030 mennessä sekä ruokahävikin vähentäminen ruoantuotanto- ja jakeluketjuissa.

”Kansallisen Hävikkiviikon ajoittuminen tänä vuonna samalle viikolle kuin kansainvälinen ruokahävikkipäivä korostaa elintarvikejätteen ja ruokahävikin vähentämisen globaalia haastetta”, sanoo erityisasiantuntija Petri Koskela maa- ja metsätalousministeriöstä. Ruokahävikin minimointi ruokaketjussa edistää ruokaturvaa ja kestävää ruokajärjestelmää. Kestävän kehityksen tavoitteiden tukemiseen Suomessa tarvitaan edelleen kaikkien toimijoiden panosta ja yhteistyötä.

Lähde sinäkin mukaan hävikkitalkoisiin! Seuraa Hävikkiviikkoa myös somessa: @havikkiviikko

Hävikkiviikko on Kuluttajaliiton koordinoima viestintäkampanja, jonka tavoite on herättää keskustelua ruokahävikistä ja lisätä ruoan arvostusta. Hävikkiviikkoa on vietetty jo vuodesta 2013 lähtien. Kampanjaan osallistuu vuosittain lukuisia erilaisia organisaatioita ja yksittäisiä kuluttajia omilla toimillaan ja tempauksillaan. Kampanjaviikkoa rahoittavat maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö. www.havikkiviikko.fi

* Luonnonvarakeskus, 2021.