Kuluttajaliitto kysyi alkuvuodesta jäsenistöltään anonyymejä kommentteja julkisten sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden tilanteesta. Saimme huimat 260 vastausta eri puolilta Suomea. Lämmin kiitos kaikille vastanneille!

Kyselyssä nousi esiin, että Kuluttajaliiton jäsenet kokivat sote-palveluiden sijaitsevan tällä hetkellä kohtuullisen matkan päässä kotoa, mutta olivat huolissaan sote-palveluiden saatavuudesta alueellaan tulevaisuudessa. Suurin osa vastaajista koki asiakasmaksujen olevan kohtuullisen suuruisia tällä hetkellä. Vastaukset palveluiden saatavuudesta kohtuullisessa ajassa jakaantuivat voimakkaasti vastaajien kesken.

Erityisen tärkeitä kyselyssä olivat jäsentemme avoimet kommentit. Vastauksissa nousi esiin tuttuja ja paljon tiedotusvälineissäkin esillä olleita teemoja. Vastaajat olivat huolissaan siitä, ettei terveyskeskuksiin saa yhteyttä ja hoitojonot ovat pitkiä. Tyytyväisiä oltiin muun muassa henkilökuntaan ja palveluiden laatuun silloin kun hoitoon pääsi. Useat vastaajista eivät osanneet nimetä yhtäkään asiaa, johon olisivat olleet tyytyväisiä.

Kuluttajaliitto tapaa hyvinvointialueiden päättäjiä tämän vuoden aikana, ja jäsenkyselyn tulosten avulla tuomme tapaamisissa potilaiden ja sote-palveluiden asiakkaiden ääntä kuuluviin.

Näin tavalliset ihmiset kertoivat sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden nykytilanteesta:

Mihin olet tyytyväinen alueesi sosiaali- ja terveyspalveluissa?

”En oikeastaan vielä mihinkään, kerran tapasin hyvän lääkärin sattumalta.”

”Hoitopaikan valinnanvapauteen.”

”Odottelen vielä, että homma saadaan toimimaan.”

”Hammaslääkäripalveluihin on päässyt kohtuullisessa ajassa ja särkypäivystys toimii hyvin. Oman kotikunnan hyvinvointikeskuksessa on erittäin hyvät tilat hammaslääkäreille ja -hoitajille. He vaikuttavat viihtyvän työssään ja tekevät työnsä hyvin. Lisäksi tk:ssa on takaisinsoittopalvelu eli ei tarvitse turhaan odottaa langoilla vaan sieltä soitetaan, kun ehditään. ERINOMAINEN KÄYTÄNTÖ.”

”Hammaslääkäripäivystykseen olen saanut ajan kohtuullisesti tai ihan hyvin.”

 ”Olen saanut loistavaa syöpähoitoa.”

”Parantumattomasti sairaan läheiseni asioihin suhtaudutaan vakavasti ja asiallisesti.”

”Äitini hoivakodissa on vihdoin alettu mitata painoa ja verenpainetta kuukausittain. Toivon muutoinkin, että Varha valvoisi hoivakotien toimintaa.”

”Laskuttaa osaavat hienosti ja nopeasti.”

”Pääsin leikkaukseen pienellä summalla, mistä olisin joutunut maksamaan yksityisellä tuhansia.”

”Akuuttiasioissa lääkäriinpääsy toiminut hyvin.”

”Yöpäivystys Varkaudessa.”

 ”Henkilökunta on pääsääntöisesti suurenmoista.”

”Etäterveysaseman palveluihin.”

”Maisa.fi on kehittynyt saavutettavammaksi.”

”Mahdollisuus ottaa itse yhteyttä Maisan kautta – vaikka välillä palvelu on ruuhkautunut.”

”Itse olen saanut ’luukulta’ asiat hoidettua.”

”Olen saanut hyvän ’omalääkärin’.”

”Hyvis-palveluun, sen kautta saa kontaktin helpommin kuin puhelimella ja kirjallinen viestintä on varmempaa. Omakanta toimii mainiosti. Näytteenottopalvelut rullaavat tehokkaasti. Henkilökunta jaksaa tehdä työtään kiitettävällä tavalla.”

”Kun on ensin päässyt terveyskeskukseen ja sen seulan läpi, hoito on varsinkin sairaaloissa hyvää.”

”Ettei ole lähdetty holtittomasti samanlaiseen karsimiseen kuin joillakin muilla hyvinvointialueilla.”

Mihin et ole tyytyväinen alueesi sosiaali- ja terveyspalveluissa?

”Ruuhka, ruuhka ja ruuhka. Ajan saa joskus, päivystykseen tarvitsee eväät mukaan. Palvelun määrä ei vastaa kysyntää ja asialle ei ole tehty eikä tehdä mitään.”

”Koko ajan uhka palveluiden lopettamisesta.”

”Vaikea saada kontaktia omaan terveysasemaan.”

”Monisairaille varsinkin ilkeä temppu oli myöskin viime vuoden maksujen summaantuminen. Koko nivaska lähetettiin, esim. minulle, kolmen kuukauden aikana, aivan kuin olisi ”laskettu” millaisesta laskumäärästä selviän, ettei kuitenkaan mene niin tiukaksi, että olisi voinut hakea toimeentulotukea. Olisi ollut reilua kaikille lähettää kaikki alkuvuoden laskut kerralla niin kukakin olisi tehnyt omat ratkaisunsa, hakeako toimeentulotukea vai pystyykö maksamaan itse. Nyt meni koko kesä pilalle, kun ei pystynyt tekemään mitään, kun kaikki meni terveydenhuollon maksuihin.”

”Ikäihmisten ns. neuvola poistettiin tämän vuoden alussa. Se oli paikka, jossa saattoi puhdistuttaa esim. korvansa ilman ajanvarausta. Nyt on soitettava koko satasoten yhteiseen numeroon, odotettava jospa joku vastaisi.”

”Joka paikassa henkilökunta kysyy samat asiat. Ilmeisesti Apotti ei palvele henkilökuntaa eikä meitä asiakkaita.”

”Jatkuva vaatiminen vie voimia.”

”Jatkuvaa jonotusta, soittavat takaisin kun ehtivät, tämä on todella inhottavaa, kun joutuu vastaamaan sopimattomasti ja väärässä paikassa.”

”Yhteispäivystys ei toimi kunnolla, vaikea päästä hoitoon ja ammattitaidossa puutteita esim. vastavalmistuneita ottaa kantaa potilaan  hoitoon, triase. Joka hoitoalueella vaikea päästä hoitoon esim. kirurgia, psykiatria.”

”Jo 7. vrk siitä, kun jätin päivystyssoittopyynnön, eikä soittoa vieläkään.”

”Yhteydenottoihin vastaamista saa odottaa viikkotolkulla.”

”Leikkausjonot ovat kohtuuttoman pitkiä.”

”Lääkäriin ei pääse ei-akuutissa tilanteessa.”

”Luvn on lopettamassa vanhusten ennaltaehkäisevään toimintaan tarkoitettuja tiloja, eikä vielä ole tietoa, voiko kunta lisätä ne budjettiinsa. Nyt molemmat ovat leikanneet ne pois.”

”Lääkäreiden ja hoitajien stressaava työilmapiiri heijastuu suoraan potilaaseen huonona kommunikaationa joka pahimmillaan voi johtaa hoitovirheeseen ja pysyviin vaurioihin.”

”Sydämen tahdin muutos nukutuksessa on siirtynyt Tammisaaresta Lohjalle ja vierastan nyt lähteä sinne joten venytän tilannetta vaikka tiedän että pitäisi lähteä tarkastukseen melko heti.”

”Suuri osa palveluista on 50 km:n päässä, vaikka meillä oli hyvä, oma sairaala ennen.”

”Pitäisi tietää koska sairastuu, odotusajat pitkiä.”

”Mitkään lain vaatimukset hoidon suhteen ei toimi.”

”Ei ole mitään moitittavaa.”

”Tuntuu siltä, että byrokratiaa on liian paljon. Rahaa pitäisi siirtää hoitotyöhön.”

”Puhelinnumerot selkeämmin esille tiedoissa. Aika vaikea löytää numeroita hyvinvointialueen tiedotteista.”

”Terveyskeskusten toimintaan, erityisesti litaniaan ’soitamme sinulle mahdollisimman pian’ joka tarkoittaa sitä, että mm. työssä olevat tai esim. kaupassa käyvät tai julkisessa tilassa olevat jäävät täysin palvelun ulkopuolelle.”

”Asiakkaat eivät ole tasa-arvoisia. Riippuu asuinpaikkakunnasta, millaisia palveluita on saatavilla. Digitaalisilla palveluilla korvataan kohtaamisia.”

”Mahdotonta päästä hammashoitoon, vaikka on lääketieteellinen syy. Huono pääsy erikoissairaanhoitoon. Vaikea päästä puhelimella läpi, takaisinsoitto kestää monta päivää ja tulee sitten yhtäkkiä yllättäen joten jos et ehdi vastata, tilaisuus meni ohi ja pitää alkaa soittelu uudestaan.”

”Hammasterveydenhoitoa ei saa. Piste. Koko 2000-luvun aikana olen päässyt julkiselle puolella hammashoitoon tasan kolme kertaa.”

”KAKSin pääoven edessä on liian vähän invapysäköintipaikkoja. Nekin ovat usein täynnä taksiautoja.”

”Uhkailuun useiden palveluiden sähköistämisestä.”

Vastaukset on poimittu Kuluttajaliiton jäsenkyselystä, joka toteutettiin helmikuussa 2024. Vastaukset käsiteltiin anonyymeinä, eikä niistä pystynyt tunnistamaan vastaajaa. Vastaukset ovat ihmisten suoria kommentteja, mutta niitä on voitu lyhentää ja kirjoitusvirheitä korjata. Vastaajille kerrottiin kyselyn yhteydessä, että vastauksia hyödynnetään Kuluttajaliiton vaikuttamistyössä ja viestinnässä.

Blogikirjoitukset eivät ole Kuluttajaliiton virallisia tiedotteita, lausuntoja, julkilausumia tai kannanottoja. Blogit ovat yhteiskunnallisia keskustelunavauksia kirjoittajan esiin nostamista näkökulmista. Blogeissa julkaistaan myös vieraskynätekstejä.

Julia Lumijärvi

Juristi (sote)