Huijauksia tapahtuu siellä, missä ihmisetkin ovat. Siksi nettikirpputorien suosion kasvu on tuonut huijareita myös käytetyn tavaran verkkokauppa-alustoille. Rikollinen saattaa esiintyä ostajana tai myyjänä, ja huijarin tunnistaminen voi olla hankalaa.

Alle on koottu muutamia vinkkejä nettikirpparikauppoihin:

  • Kuvat. Tarkista tarkkaan kuvat tuotteesta. Näyttävätkö ne siltä, että ilmoittajalla todella on hallussaan tämä tuote? Epäilyttävää on esimerkiksi pelkkä kuvakaappaus samankaltaisesta tuotteesta muualta netistä. Vaadi tarvittaessa nähtäville lisää kuvia.
  • Hinta. Onko hinta kenties liian edullinen tai turhankin kallis? Jos mahdollista, vertaa hintaa samankaltaisiin myytävänä oleviin tuotteisiin ja hintapyynnön suhdetta uuden vastaavan tuotteen hintaan.
  • Aitous. Tarkkaile tai pyydä todisteita aitoudesta: esimerkiksi ostokuitti tai kalliimpien tuotteiden erilaiset aitoustodistukset, kuten merkit, hologrammit, alkuperäisen pakkauksen yksityiskohdat, signeeraukset ym. Monien merkkituotteiden osalta netistä löytyy myös ohjeita aitouden tarkistamiseen.
  • Kuka myy? Kannattaa nähdä hieman vaivaa myyjän tunnistamiseen. Ovatko muut antaneet hänestä arvioita? Ovatko ne positiivisia, neutraaleja vai negatiivisia? Onko myyjä vastannut hänelle osoitettuihin viesteihin ja kysymyksiin? Näyttävätkö palautteet siltä, että ne ovat todellisten ihmisten antamia? Jos mahdollista, sovi myyjän kanssa tapaaminen, jossa voit tutustua tavaraan ennen maksamista.
  • Maksu. Maksuun kannattaa käyttää tunnettuja toimijoita (esim. pankit, MobilePay, PayPal). Vastapuolen yhteystiedot on hyvä saada itselleen puolin ja toisin ennen maksusuoritusta. Etukäteen maksamisessa on aina omat riskinsä, jotka kannattaa punnita tapauskohtaisesti. Mitä isommasta rahasummasta on kyse, sitä enemmän kannattaa nähdä vaivaa asian varmistamisessa. Käteistä ei kannata antaa kuljetettavaksi, jos ei ole vakuuttunut kuljetusfirman rehellisyydestä.

Muista: Useimmiten käytetyn tavaran esimerkiksi nettikirpputorilla myy yksityishenkilö toiselle yksityishenkilölle. Kuluttajansuojalain säännöksiä ei tällöin sovelleta kauppaan. Mikäli kyseessä on varsinainen huijaus, tällöin tekoa voidaan arvioida rikoslain perusteella.