Artikkeli

Muuttoilmoitus

Asuminen

Lain mukaan sinun on tehtävä muuttoilmoitus aina, kun muutat pysyvästi asunnosta toiseen tai kun tilapäinen oleskelusi toisessa osoitteessa kestää yli kolme kuukautta. Voit tehdä ilmoituksen aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää. Sen tulee olla Digi- ja väestötietovirastossa viimeistään viikon kuluttua muutosta.  

Tietojen päivitys, luovutus ja luovutuskiellot

Helpoiten muuttoilmoituksen voi tehdä Digi- ja väestöviraston ja Postin yhteisessä verkkopalvelussa.  Muuttoilmoituksen voi tehdä myös täyttämällä paperilomakkeen ja postittamalla sen. Lomakkeen saat haettua postista tai Digi- ja väestötietovirastosta. 

Uudet osoitetietosi välitetään automaattisesti väestötietojärjestelmän ja Postin kautta myös muille viranomaisille, kuten esimerkiksi ajoneuvo- ja ajokorttirekisteriin, Kelaan, verohallintoon sekä seurakunnille. Lisäksi monet yritykset, kuten lehtitalot, pankit ja vakuutusyhtiöt saavat uudet osoitetietosi suoraan väestötietojärjestelmästä tai Postilta. 

Halutessasi sinulla on oikeus kieltää henkilö- ja osoitetietojesi luovutus väestötietojärjestelmästä yksityisille yrityksille (esim. suoramarkkinointiin ja etämyyntiin). Ohjeet tietojen luovuttamisen kieltämiseen löytyvät Digi- ja väestöviraston sekä Postin sivuilta. 

Lisätietoja muuttoilmoituksesta saa lähimmästä Digi- ja väestöviraston sekä Postin sivuilta.