Artikkeli

Muuttoilmoitus

Asuminen

Lain mukaan sinun on tehtävä muuttoilmoitus aina, kun muutat pysyvästi asunnosta toiseen tai kun tilapäinen oleskelusi toisessa osoitteessa kestää yli kolme kuukautta. Muutosta tulee ilmoittaa myös, kun muutat Suomesta ulkomaille, ulkomailta Suomeen tai ulkomailla osoitteesta toiseen. Voit tehdä ilmoituksen aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää. Sen tulee olla Digi- ja väestötietovirastossa viimeistään viikon kuluttua muutosta.  

Tietojen päivitys, luovutus ja luovutuskiellot

Helpoiten muuttoilmoituksen voi tehdä Digi- ja väestöviraston ja Postin yhteisessä verkkopalvelussa. Muuttoilmoituksen voi tehdä myös täyttämällä paperilomakkeen ja palauttamalla sen Postin tai Digi- ja väestötietoviraston asiointipisteeseen. Lomaketta ei voi tietoturvasyistä postittaa. Lomakkeen saat haettua postista tai Digi- ja väestötietovirastosta. 

Huoltajat vastaavat alaikäisen lapsen muuttoilmoituksesta. Jos koko perhe, eli lapsi ja hänen molemmat huoltajansa, muuttavat yhdessä samaan osoitteeseen, toinen huoltajista voi tehdä muuttoilmoituksen koko perheestä. Jos molemmat huoltajat eivät muuta yhdessä lapsen kanssa, huoltajien on tehtävä muuttoilmoitus lomakkeella, jonka kumpikin huoltaja allekirjoittaa.

Uudet osoitetietosi välitetään automaattisesti väestötietojärjestelmän ja Postin kautta myös muille viranomaisille, kuten esimerkiksi ajoneuvo- ja ajokorttirekisteriin, Kelaan, verohallintoon sekä seurakunnille. Lisäksi monet yritykset, kuten lehtitalot, pankit ja vakuutusyhtiöt saavat uudet osoitetietosi suoraan väestötietojärjestelmästä tai Postilta. Voit tarkistaa kaikki viranomaiset ja yritykset, joille osoitetiedot välitetään automaattisesti, Digi- ja väestötietoviraston sivuilta

Halutessasi sinulla on oikeus kieltää henkilö- ja osoitetietojesi luovutus väestötietojärjestelmästä yksityisille yrityksille (esim. suoramarkkinointiin ja etämyyntiin). Ohjeet tietojen luovuttamisen kieltämiseen löytyvät Digi- ja väestöviraston sekä Postin sivuilta. 

Lisätietoja muuttoilmoituksesta saa lähimmästä Digi- ja väestöviraston sekä Postin sivuilta.