Vinkkilista

Muuttajan muistilista

Asuminen

Muuttamisessa on useita liikkuvia osia ja monta muistettavaa asiaa. Muuttajan muistilista auttaa sekä vuokralaista että omistusasujaa muistamaan muuttamiseen liittyviä tärkeitä asioita.

Sopimukset, ilmoitukset ja muut yhteydenotot

 1. Jos muutat vuokra-asunnosta, muista irtisanoa asuntosi ajoissa. Esimerkiksi irtisanomisaika toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa on yksi kuukausi, joka lasketaan kalenterikuukauden lopusta alkaen.
 2. Tee muuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastoon sekä Postiin.
 3. Ilmoita muutostasi sekä uuden että vanhan taloyhtiösi huoltoyhtiölle tai isännöitsijälle. Jos muutat vuokralle, myös vuokranantaja voi tehdä ilmoituksen.
 4. Tee sähkösopimus uuteen asuntoosi. Muista myös irtisanoa vanha sopimus.
 5. Jos muutat omakotitaloon, muista tehdä jätehuolto- ja vesisopimukset. Samassa yhteydessä voit neuvotella talon aiemman omistajan kanssa sähkö- ja kaukolämpösopimusten siirrosta.
 6. Sovi operaattorin kanssa ajoissa mahdollisen kiinteän Internet-yhteyden siirrosta tai irtisanomisesta. Jos taloyhtiöllä on taloyhtiölaajakaista, voit ottaa sen käyttöön.
 7. Siirrä tai päivitä kotivakuutuksesi uuteen asuntoosi. Huolehdi myös siitä, että kotivakuutus on voimassa molemmissa asunnoissasi muuton ja mahdollisen asunnon myynnin ajan.
 8. Jos sinulla on lapsia, ilmoita heidät uuteen päiväkotiin ja/tai kouluun.
 9. Jos haluat saunavuoron ja/tai autopaikan taloyhtiössä, ota yhteyttä huoltoyhtiöön. Monesti saunavuorot ja autopaikat jaetaan jonotusjärjestyksessä, eivätkä ne silloin siirry automaattisesti edelliseltä asukkaalta uudelle asukkaalle.
 10. Hanki tarvittaessa asukaspysäköintitunnus.
 11. Jos aiot remontoida uutta kotiasi, muista ilmoittaa siitä tarvittaessa isännöitsijälle kirjallisesti. Muista kysyä lupa remonttiin vuokranantajalta, jos muutat vuokralle.
 12. Jos saat asumistukea, muista toimittaa tarvittavat lomakkeet Kelaan.
 13. Tarkista, oletko oikeutettu työehtosopimuksesi mukaan yhteen palkalliseen muuttopäivään.
 14. Jos mahdollista, pyydä aiemmalta omistajalta hänen uusi osoitteensa ja jätä vanhaan asuntoosi uusi osoitteesi, jotta mahdollisen virheellisesti jaetun postin kääntäminen sujuu mahdollisimman sujuvasti.

Muuttaminen ja pakkaaminen

 1. Mieti ajoissa, sujuuko muuttosi lähipiirin voimin vai tarvitsetko avuksesi muuttofirman tai muuttoauton. Jos päädyt vuokraamaan muuttoauton tai palkkaamaan muuttofirman, ota hyvissä ajoin yhteyttä yrityksiin ja kilpailuta muuttosi.
 2. Muista pakata ja suojata tavarat huolella. Suojaa etenkin arat ja särkyvät esineet sekä kukat esimerkiksi kuplamuovilla, aaltopahvilla tai peitteillä.
 3. Muista siivota ja tyhjentää mahdolliset kellarikomerot, varastot ja ullakkotilat.
 4. Tarkista palovaroittimien kunto ja riittävä määrä uudessa asunnossasi.
 5. Tarkista televisiota varten, onko uusi asuntosi kaapeli- vai antennitalous.
 6. Siivoa sekä vanha että uusi asuntosi ja suojaa naarmuuntuvat pinnat (esim. lattia sekä tärkeimmät kulmat ja ovenkarmit) muuttoa varten.
 7. Muista luovuttaa kaikki entisen asuntosi avaimet takaisin isännöitsijälle tai omistajalle. Lukkojen uudelleensarjoitus voi tulla yllättävän kalliiksi.