Artikkeli

Maksukortit

Talous

Luottokaupan voi tehdä maksuaikakortilla, luottokortilla, kauppojen omilla luottotileillä tai osamaksulla. Jos ostat tavaroita tai palveluita luotolla, muistathan että se on sama asia kuin velaksi ostaminen!

Luottokortit

Luottokortti on kortti, jolla käyttäjä saa luottoyhtiöltä ostoksien tekoa varten luottoa. Luottoyhtiöt saavat tuloja korttien käyttömaksuista, luottojen korosta sekä pienestä kauppiaan maksamasta provisiosta jokaisesta ostotapahtumasta. Myyjällä on halutessaan oikeus lisätä ostoksen loppusummaan luottokortin käytöstä aiheutuneet kulut.

Luottokortit jaetaan maksuaikakortteihin ja varsinaisiin luottokortteihin. Maksuaikakortissa koko luoton saldo on maksettava kerralla eräpäivänä, varsinaisessa kortissa saldo voidaan maksaa pidemmän ajan kuluessa. Maksuaikakortilla maksettaessa ei peritä erillistä korkoa, kun taas varsinaisella luottokortilla maksettaessa velasta peritään korkoa. Korteista maksetaan vuotuista käyttömaksua, jonka suuruus riippuu kortin luottorajasta.

Luottokortin voi saada maksukykyinen täysi-ikäinen henkilö, jolla ei ole maksuhäiriömerkintöjä. Alaikäinen voi saada rinnakkaiskortin vanhempien korttiin. Korteista joutuu maksamaan vuosimaksua, tilinhoitomaksuja ja/tai muita kuluja. Kun hankit kortin, kannattaa tarkistaa huolella, mitä kuluja joudut maksamaan, vaikka et edes käyttäisi korttia ja mitä kuluja (korot, jne.) maksat, kun teet ostoksia luottokortilla.

Jos tavara tai palvelu on maksettu luottokortilla, luottoyhtiö on vastuussa myyjän sopimusrikkomuksen aiheuttamista vahingoista. Tämän vuoksi luottokortti on turvallisin tapa maksaa silloin, kun myyjä vaatii maksua etukäteen (esim. ostettaessa lentolippuja tai ulkomaisesta verkkokaupasta).

Luotto-ominaisuuden voi yhdistää muihin kortteihin, kuten esimerkiksi pankkikorttiin. Tällöin on kyse yhdistelmäkortista. Kun maksat ostoksia yhdistelmäkortilla, ilmoita maksaessasi myyjälle, mitä kortin ominaisuutta haluat käyttää (esim. haluatko, että ostokset veloitetaan pankkikortin vai luottokortin puolelta). Yhdistelmäkorteilla voit nostaa käteistä automaateista, jos kortissa on automaattikorttiominaisuus. Pankkikorttiin voi yhdistää esimerkiksi Eurocard-, MasterCard- tai Visa-kortin.

Käteismaksukortit

Kun teet kaupat käteisellä, käytät joko rahaa tai jotain käteismaksukorttia. Luototon sirullinen pankkikortti (ns. debit-kortti) on kansainvälinen. Debit-kortilla ei voi ostaa luotolla, vaan korttiostot ja automaattinostot veloitetaan suoraan pankkitililtäsi. Debit-kortin käyttö voi jopa helpottaa säästämistä, kun maksat ostoksista vain niiden summan ilman, että lompakkoon jää pyörimään helposti tuhlattavaa vaihtorahana saatuja kolikoita

Jos maksat debit-kortilla, muistathan tarkkailla tilisi saldoa ja pitää huolen siitä, että tilillä myös on rahaa! Pankki näet veloittaa tiliäsi jokaisesta tilinylityksestä.

Visa Electron -kortilla voi maksaa ostoksia ja nostaa rahaa sekä kotimaassa että ulkomailla. Myös alaikäinen voi saada tämän kortin huoltajan suostumuksella.