
Kuluttaja-akatemia – arkesi tueksi
Kuluttaja-akatemian koulutukset tarjoavat puolueetonta ja luotettavaa, asiantuntemukseen perustuvaa tietoa kuluttajien arjen tueksi. Tutustu koulutuksiimme ja luentotarjontaamme – ja ota rohkeasti yhteyttä, jos sinulla herää mitä tahansa kysyttävää!
Luotettavaa ja puolueetonta tietoa arjen päätösten tueksi
Valinnoillasi kuluttajana on merkitystä – todennäköisesti enemmän kuin olet ajatellutkaan! Arjen kiireen keskellä päätöksemme pohjautuvat kuitenkin usein nopeaan reagointiin tai tunteisiin sen sijaan, että pysähtyisimme harkitsemaan ja puntaroimaan vaihtoehtoja. Kuluttaja-akatemian koulutuksista saat hyödyllisiä neuvoja arjen eri kulutustilanteiden tueksi, jotta voit tehdä juuri sinulle sopivia valintoja.
Kuluttajan tai julkisten palveluiden käyttäjien, kuten potilaiden, oikeuksien tunteminen voi tuntua hankalalta. Kuluttaja-akatemian koulutuksissa haastavistakin teemoista opitaan helposti lähestyttävässä, ymmärrettävässä muodossa.
Asiallista tietoa, vaikka kuulisi useamman kerran. Tärkeää!
Kuluttajaliiton koulutuksen osallistuja
Kaikille avoimia tilaisuuksia verkossa ja ympäri Suomen
Tilaisuutemme ovat maksuttomia ja pääsääntöisesti kaikille avoimia. Alueelliset kuluttajayhdistyksemme osallistuvat paikallisten tilaisuuksien järjestämiseen kanssamme. Perinteisten luentojen ja keskustelutilaisuuksien lisäksi tarjoamme videokoulutuksia, etäluentoja, työpajoja ja asiantuntijatapaamisia etäyhteydellä. Asiantuntijamme osallistuvat mielellään myös muiden tahojen tilaisuuksiin.
Kouluttajina toimivat oman alansa asiantuntijat. Luennoillamme on mahdollisuus esittää kysymyksiä asiantuntijoillemme – oli toteutustapa sitten perinteinen luento tai webinaari, vuorovaikutteisuus on meille tärkeää.
Luentotarjonta teemoittain
Alta löydät tarjoamamme luennot ja niiden kuvaukset. Toivotko luentotarjontaamme jotain tiettyä aihetta? Jätä palautetta!
Uutta! Tarjoamme myös ruotsinkielisiä luentoja: Vem lurar oss och hur?, När pengar inte räcker till, Hyresgästens ABC ja Bolagsstämman och bolagets beslutsfattande.
Asuminen
Asumisluennot uudistuvat ja päivittyvät vuoden 2023 aikana.
Miten sopimukset tehdään? Olenko ikuisesti vastuussa mahdollisista virheistä? Luennolla opitaan asunto- ja kiinteistökaupoista, ja aiheita ovat mm. ostajan ja myyjän velvollisuudet sekä virheet ja vastuut.
Kuka vastaa valuvasta hanasta ja rikkinäisistä vesieristeistä? Saako väliseiniä kaataa? Saako parvekkeella tupakoida?
Luennolla kuullaan, millaisia oikeuksia ja velvollisuuksia asunnon omistajilla on asunto-osakeyhtiössä. Aiheita ovat mm. kunnossapitovastuun jakautuminen osakkaan ja yhtiön kesken sekä osakkaan oikeudet muutostöihin.
Mitä vuokrasopimukseen on hyvä laittaa? Pitääkö vuokrasopimus tehdä aina kirjallisesti? Miten vuokrankorotuksesta sovitaan? Mistä saan neuvoja ja apua?
Tule oppimaan neuvot, miten teet hyvän vuokrasopimuksen ja vältät yleisimmät vaaranpaikat! Luennolla opit, miten saadaan aikaan molempien osapuolten kannalta hyvä ja tasapainoinen sopimus.
Vuokrasopimus määräajaksi vai toistaiseksi? Vuokralla asumisen pelisäännöt? Vieraat, alivuokralaiset ja matkailijat vuokra-asunnossa? Tule mukaan oppimaan lisää vuokralaisten oikeuksista ja velvollisuuksista! Luennon aiheita ovat mm. vuokrasopimuksen tekeminen, irtisanominen ja purkaminen sekä takuut, korotukset ja vahingonkorvaukset.
Kuluttajan oikeudet
Tiedätkö, miten ajattelutapamme vaikuttavat kuluttamiseen? Tunnistatko, milloin ostoskäyttäytymiseesi yritetään vaikuttaa? Toimimme nimittäin joskus melko oudosti mitä tulee rahaan ja kuluttamiseen.
Päätöksemme pohjautuvat usein nopeaan reagointiin tai tunteisiin sen sijaan, että pysähtyisimme harkitsemaan ja puntaroimaan vaihtoehtoja. Yllättävän pienillä asioilla voi olla iso merkitys valinnoillemme. Lunenolla tutustumme kulutusvalintoihimme vaikuttaviin tekijöihin ja tarjoamme niihin vastalääkkeitä, eli keinoja tehdä parempia valintoja.
Tunnetko oikeutesi ja velvollisuutesi kuluttajana?
Uusia palveluita ja tuotteita tulee markkinoille päivittäin – eikä kaikilla toimijoilla ole puhtaita jauhoja pussissa. Valppaalta kuluttajalta vaaditaankin nykyisin yhä enemmän erilaista tietoa ja taitoa. Tule luennolle kuulemaan kuluttajansuojasta ja oppimaan kuluttajan oikeuksista ja velvollisuuksista!
Mitä kuluttajan tulisi tietää suoramarkkinoinnista? Mitkä ovat kuluttajan oikeudet suoramarkkinoinnissa? Entä miten pääset eroon suoramarkkinoinnista?
Tule mukaan Kuluttajaliiton uutuuswebinaariin! Perehdymme suoramarkkinointiin, siihen liittyviin tietosuojanäkökulmiin ja keinoihin, joilla suoramarkkinoinnissa pyritään vaikuttamaan kuluttajan ostokäyttäytymiseen. Opit muun muassa tunnistamaan suoramarkkinointiin liittyvät oikeutesi.
Nettihuijaukset ja digi
Nettirakkaita ja perintöjä rapakon takaa? Euron puhelimia ja ihmetuotteita? Ilmainen näyte vai tilausansa? Luennolla kuulet, miten tunnistat digihuijaukset ja pidät tietosi turvassa. Opastamme digihuijausten välttämisessä ja kerromme miten toimia, jos joutuu huijauksen uhriksi. Kuulet myös, miten auttaa huijattua läheistä.
Voiko kaikkialla maksaa käteisellä? Saako asiakaspalvelunumeroon soittaminen maksaa? Palveluita tarjotaan kuitenkin yhä enemmän digitaalisesti eli verkossa tai erilaisten mobiilisovellusten kautta. Perinteinen asiointi muuttuu yhä monimutkaisemmaksi ja kalliimmaksi, kun aukioloaikoja karsitaan ja palvelumaksut kohoavat. Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta tai halua hyödyntää digitaalisia palveluita.
Koulutuksessa käydään läpi, miten elää sujuvaa arkea ilman internetiä. Saat vinkkejä muun muassa siihen, miten on kätevintä maksaa lasku ilman verkkopankkia, kuinka paljon puhelinasioinnista saa veloittaa, saako palvelunumeroon jonottaminen maksaa ja missä kaikkialla käteisen tulee kelvata maksuvälineenä.
Oman talouden hallinta
Laskupino kasvaa, ja jostain pitäisi vielä säästää. Monen talous on nyt tiukilla nousevien hintojen takia.
Asuminen, laskujen maksu, taloussuunnitelma, ruokamenot, säästövinkit… Tule kanssamme pohtimaan, miten rahat riittäisivät parhaiten!
Luennolla kuulet vinkkejä muun muassa näihin kysymyksiin:
- Mitä tehdä, kun huomaat ettet pysty maksamaan laskua? Mitä siitä voi seurata?
- Mitä, jos huomaat etteivät rahat riitä vuokraan tai asunnon vastikkeeseen?
- Miten voit säästää asumismenoissa?
- Kenelle toimeentulotuki on tarkoitettu? Mitä muita tukia on olemassa?
- Mitä tehdä, jos rahat eivät riitä terveydenhuollon maksuihin?
- Voiko sopimuksia kilpailuttamalla säästää rahaa ja miten se tehdään?
Maksamisen tavat monipuolistuvat. On verkkopankkia, e-laskua, lähimaksua ja mobiilimaksamista eri sovellusten kautta. Luennolla tutustumme erilaisiin maksamisen vaihtoehtoihin ja siihen, millaisia digitaalisia pankkipalveluita on saatavilla. Kuulet myös, minkälaisia vaihtoehtoja digitaalisille maksutavoille löytyy ja mistä saat lisätukea, jos uudet pankkipalvelut tuottavat haasteita.
Käymme läpi, miten maksaminen on kaupan kassalla muuttunut ja mitä on hyvä tietää käteisellä maksamisesta, korttimaksamisesta ja esimerkiksi korttien lähimaksuista. Opit myös maksamisen turvallisuudesta ja saat toimintaohjeet siihen, jos omalla pankkitilillä on tapahtunut maksuja, joita et ole itse tehnyt.
Tule kuulemaan erilaisista maksutavoista ja siitä, kuinka käytät niitä turvallisesti! Luennolla käsitellään eri maksutapojen turvallisuutta, emmekä perehdy esimerkiksi verkkopankin käyttöön askel askeleelta tai pankkikohtaisiin ohjeistuksiin.
Vastuullinen kuluttaminen
Kuluttajat haluavat vaikuttaa omilla ostopäätöksillään ja moni haluaisi valita kestävästi tuotettuja tuotteita. Kuitenkin jopa 81 % kuluttajista pitää vaikeana tunnistaa, millaiset tuotteet tai palvelut ovat ympäristön kannalta kestäviä.
Millaiset merkinnät auttaisivat kuluttajia valitsemaan aidosti vastuullisemman tuotteen? Mitä kuluttajat toivovat ympäristöväittämiltä ja -merkinnöiltä? Mitä viherpesu tarkoittaa ja miten voi huomata milloin on kyse viherpesusta?
Tule kuulemaan käytännön vinkkejä kestävämmistä kulutusvalinnoista! Käymme läpi myös, mitä on tekeillä lainsäädännössä tuotteiden ja palveluiden aidon vastuullisuuden parantamiseksi.
Muovi on noussut kuumaksi puheenaiheeksi. Yhä useampi miettii miten vähentää muovia arjessaan ja kuinka lajitella muovia oikein. Tule luennollemme kuulemaan asiantuntijan vinkkejä muovin kulutuksen vähentämiseen! Samalla saat käytännön neuvoja muovin lajitteluun ja kierrättämiseen.
Luento on poistunut tarjonnasta alkukeväällä 2021.
Sote-palvelut
Mitkä ovat potilaan oikeudet? Potilasoikeuskoulutuksessa tarkastelemme potilaan oikeuksia käytännönläheisesti ja ymmärrettävästi. Luennon jälkeen tunnet potilaan keskeisimmät oikeudet ja osaat pitää paremmin huolta oikeuksistasi potilaana.
Opit muun muassa:
- Mitä potilaan itsemääräämisoikeus tarkoittaa
- Mitä tietoa potilaalla on oikeus saada hoitavalta henkilökunnalta
- Mitä potilas voi tehdä, jos hoitokäynti ei suju toivotulla tavalla
- Mitä jokaisen kansalaisen tulisi tietää palveluseteleistä
Saitko palvelusetelin, mutta et tiedä kuinka sen kanssa tulisi toimia? Saako palvelusetelistä kieltäytyä? Tuleeko sinunkin kuntasi myöntää palveluseteli fysioterapiaan, jos sellainen on tarjolla naapurikunnassa?
Luennolla opit, mikä palveluseteli tarkalleen ottaen on ja mitä sen käytöstä tulee tietää.
Useista julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista veloitetaan asiakasmaksu. Kaikilla ei ole kuitenkaan varaa maksaa asiakasmaksua ja terveydenhuollon lainsäädännössä suojellaan vähävaraista kansalaista näiden tilanteiden varalta. Haasteena on kuitenkin ollut, että lainsäädäntö on ollut huonosti tunnettu. Tämän seurauksena sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja on siirtynyt perintään ja ulosottoon, mikä aiheuttaa potilaille pitkän ajan taloudellisia seurauksia.
Luennolla kuulet vastauksen muun muassa näihin kysymyksiin:
- Mikä on asiakasmaksujen maksukatto?
- Mitä potilas voi tehdä silloin, kun hänellä ei ole varaa maksaa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksua?
- Milloin potilaalla on oikeus hakea kunnalta asiakasmaksujen alentamista terveydenhuollossa ja miten se konkreettisesti tapahtuu?
- Miten potilasta suojellaan taloudellisesti silloin, kun hän käyttää palveluseteliä?
Muita luentokonsepteja
Ruoka- ja ravitsemusaiheisia luentoja voit kysyä toimistoltamme. Näiden tilauksesta sovitaan tapauskohtaisesti.
Luennon järjestäminen ja yhteydenotot
Kerromme mielellämme lisää luennoistamme. Ota yhteyttä!
Palkansaajasäätiö on tukenut Kuluttaja-akatemian konseptin perustamista.