Jenni Vainioranta

Jenni Vainioranta

hankekoordinaattori, Hävikkifoorumi-hanke
jenni.vainioranta@kuluttajaliitto.fi

LinkedIn-profiili

Töissä

Vedän Suomen suurinta kotitalouksien ruokahävikkihanketta, Hävikkifoorumia. On mahtavaa keskittyä seuraavien kolmen vuoden ajan vastuullisen ruokavalion yhteen kulmakiveen: ruokahävikin minimointiin. Haluan olla mukana luomassa ratkaisuja, jotka lisäävät kuluttajien ruokavalintojen vastuullisuutta, vieden kuluttajia samalla kohti parempaa arkea. Minua kiinnostaa vastuullisuuden johtaminen verkostojen avulla. Uskon, että suurta positiivista muutosta voidaan luoda vain yhteistyöllä. Olen siis juuri nyt lempiroolissani koordinoimassa laajempaa joukkoa kohti vastuullisempaa huomista, jossa suomalaisten kotien ruokahävikki on puolitettu ja ruoan arvostus noussut kohdilleen! 

Vapaa-ajalla

Vapaa-aika sujuu vauhdikkaasti kolmen pojankoltiaisen kanssa. Rakastan luonnossa retkeilyä ja haluan kehittyä siinä aina taitavammaksi. Tavoitteeni on retkeillä mahdollisimman monessa Suomen kansallispuistossa vielä, kun lapset ovat pieniä. Tähän mennessä haastavin retkitempauksemme on ollut kiivetä tulivuorelle Pohjois-Amerikassa kaikkien kolmen lapsen kanssa. Kuluttajana olen raivostuttavan tarkka. Ostan vain tarpeeseen, pitkään punniten ja pohtien valintoja. Kodissani ei ole tavaroita ilman funktiota.

Tätä et tiennyt minusta

Ensimmäinen työpaikkani oli mansikkamaalla, jossa etenin pian poimijasta vastuullisempiin hommiin. Muutaman mansikkakesän jälkeen tie vei ruokakauppaan ensin kassamyyjäksi ja lopulta hedelmä-vihannesosaston vastaavaksi. Kaupallisuus ja myynnin edistäminen eivät kuitenkaan tuntuneet omalta jutulta. Sen sijaan suuri ahdistus kaupan ruokahävikistä johti päätökseen lähteä opiskelemaan ympäristöalaa. Muutamien mutkien, uusien ympäristöopintojen ja useiden Kuluttajaliitossa vietettyjen työvuosien jälkeen olen saanut huomata, että kaupan ruokahävikin hallinta on ottanut omista kaupan vuosistani isoja harppauksia. Paljon on kuitenkin vielä tehtävää (kotitalouksienkin) hävikin osalta. Ympyrä sulkeutuu!