15.3. vietetään vuosittain kansainvälistä kuluttajan oikeuksien päivää. Vuonna 2021 kuluttajajärjestöt ympäri maailman yhdistävät voimansa torjuakseen muovisaasteen aiheuttamia ongelmia ja kasvattaakseen tietoisuutta muovijätteestä ja mikromuoveista. Muoviongelma on globaali ongelma, joka koskettaa tavalla tai toisella kaikkia maailman kuluttajia.

Tutkimukset osoittavat, että maailman merissä voi uiskennella saastuttavaa muovijätettä jo yli 250 000 tonnia. Hieman yli 10 % tästä muovista koostuu pienistä mikromuovihiukkasista. Mikromuovit ovat vakava maailmanlaajuinen uhka koko maapallon ekosysteemille.

Mikromuovit edustavat maailmanlaajuista uhkaa maapallomme ekosysteemeille.

Myös Suomessa, Helsingin Viikinmäen jätevedenpuhdistamolla tehdyissä tutkimuksissa on mitattu mikromuovien määriä käsittelemättömässä jätevedessä ja käsittelyprosessin eri vaiheissa. Viimeaikaiset havainnot vahvistavat, että kotitalouksien jätevedet sisältävät suuria pitoisuuksia mikromuoveja. Tutkimuksen aikana suurimmat mikromuovien päivittäiset kuormitukset puhdistetussa jätevedessä olivat satoja miljoonia hiukkasia.

Mikromuovin kierto ravintoketjussa.

Tiesitkö? – 5 faktaa mikromuovista

1. Keinokuituvaatteet ovat yksi mikromuoviongelman suurista syyllisistä

Kolmasosa valtameriimme päätyneestä mikromuovista on peräisin keinokuiduista valmistetuista vaatteista tai muista tekstiileistä.

Akryyli, polyesteri ja nailon ovat suurimmat syylliset. Esimerkiksi pehmoisten fleece-tuotteiden käyttö on lisääntynyt valtavasti viime vuosina. Fleecestä valmistetaan monia tuotteita, kuten vaatteista ja kodin tekstiileitä, kuten huopia. Fleece valmistetaan polyesterikuiduista.

Kun synteettisistä materiaaleista valmistettuja vaatteita pestään, irtoaa jokaisella pesukerralla miljoonia muovihiukkasia. Ne ovat kooltaan niin pieniä, että ne livahtavat jätevedenpuhdistamojen suodattimien läpi. Sieltä ne jatkavat matkaansa jokiin ja valtameriin ja löytävät siellä tiensä muun muassa simpukoihin ja kaloihin. Ja kyllä, lopulta ne päätyvät myös omaan kehoomme.

Brittiläisen Newcastlen yliopiston tutkijat kertovat itsekin yllättyneensä havaitessaan, että pyykkikoneiden hienopesuohjelmat irrottavat keinokuituvaatteista selvästi enemmän mikromuovia kuin perusohjelmat. Aiempien tutkimusten perusteella koneellinen keinokuitupyykkiä saastuttaa vesistöjä jopa kuudella miljoonalla mikrokuidulla. Newcastlen tutkijat osoittivat, että hienopesussa viemäriin hulahti 800 000 mikrokuitua enemmän kuin normaalipesussa.

2. Renkaiden kuluminen autolla ajaessa vapauttaa mikromuovia ympäristöön

Auton renkaiden kulumisella on merkittävä vaikutus mikromuovien pääsyyn ympäristöön. Renkaiden kulumisen osuuden valtameriin päätyvän muovin kokonaismäärästä arvioidaan olevan n. 5–10%. Auton renkaiden kuluminen aiheuttaa mikromuovipäästöjä myös ilmaan, jota hengitämme.

3. Teepussi voi olla mikromuovipommi

Monet valmistajat ovat korvanneet perinteisiä paperisia teepusseja pyramidin muotoisilla muovisilla pusseilla. Tämä voi tuottaa suuren määrän mikro- tai vieläkin pienempää nanomuovia teenjuojan elimistöön, kertoo kanadalaisen McGillin yliopiston tutkimus.

Elektronimikroskooppi osoitti, että yhdestä ainoasta pussista irtoaa teen hautumista vastaavassa lämpötilassa veteen arviolta 11,6 miljardia mikromuovipartikkelia ja 3,1 miljardia nanomuovipartikkelia. Hiukkaset ovat täysin näkymättömiä paljaalla silmällä.

Luvut ovat tuhatkertaisia verrattuna esimerkiksi muovisten vesipullojen sisältöön tai mihinkään muuhunkaan elintarvikkeesta mitattuun partikkelimäärään.

4. Monet kosmetiikka- ja hygieniatuotteet sisältävät mikromuoveja

Kosmetiikkatuotteiden sisältämät muovit löytyvät, kun kurkkaa ainesosaluetteloon. Erilaisia käytössä olevia muoveja ja muoviyhdisteitä on yli 500, mutta niitä voi löytää muun muassa nimillä polypropyleeni, polyakrylaatti, metakrylaatti tai dimetykoni. Suurin osa näistä ei ole biologisesti hajoavia ja mahdolliset terveysvaikutukset ovat epäselviä.

5. Mikromuovia ei ole vain vedessä, sitä on myös merenpohjassa

Australian kansallisen tiedeviraston CSIRO:n tutkimus (Frontiers in Marine Science) arvioi, että merenpohjassa on arviolta 14 miljoonaa tonnia mikromuovia. Tämä määrä on yli 35 kertaa niin paljon, kuin meressä kelluvan mikromuovin määrän uskotaan olevan. Merien mikromuovin matka ravintoketjussa alkaa planktonista siirtyen ketjussa eteenpäin palaten viimein ihmiseen kalojen ja eläintuotteiden kulutuksen kautta.

Haluatko vähentää mikromuovia? 10 vinkkiä:

  1. Suosi luonnonkuituja. Keinokuiduissa, kuten fleecessä ja polyesterissä, on muovihiukkasia. Mikromuovia päätyy luontoon ulkoilun ja pesuveden kautta.
  2. Vähennä pesukertoja. Pesu irrottaa muovia etenkin uudesta tekstiilistä. Pesupussi voi vähentää veteen päätyvän muovin määrää.
  3. Vältä huuhteluainetta, sillä se voi heikentää keinokuitujen elastisuutta. Vaate kuluu nopeammin käyttökelvottomaksi, ja maailmassa on yksi mikromuovia sisältävä jäte enemmän.
  4. Kosmetiikan ainesosia voi olla vaikea tunnistaa. Poly- ja acrylate-alkuiset sanat tuoteselosteessa viittaavat usein muoviin.
  5. Pohjoismaisen Joutsenmerkin kriteereissä vaaditaan, ettei kosmetiikka saa sisältää mikromuovia. Myös sertifioitu luonnonkosmetiikka on useimmiten muoviton valinta.
  6. Tumppaa talteen. Tupakantumpeissa on mikromuovia, joka päätyy tumpeista ympäristöön.
  7. Vähennä autoilua. Autonrenkaissa ja teiden pinnoissa on muovia, jota autoilu irrottaa. Sade- ja jätevedet kuljettavat muovia vesistöihin.
  8. Älä roskaa äläkä käytä vessanpönttöä roskakorina.
  9. Osta vähemmän.
  10. Kun tuote on käyttökelvoton tai tarpeeton, selvitä, mikä on oikea tapa kierrättää se.

Lista mukailtu Kotilieden artikkelista.

Lähteet ja lisätietoja aiheesta: