Tiedotteet

Sähkön hintakatto Kokkolan mallin mukaisesti muuallekin Suomeen

13.12.2022 | Asuminen

Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell vaatii, että sähköyhtiöiden ympäri Suomea on pikaisesti otettava mallia Kokkolan Energia Oy:stä, joka on asettanut itselleen hintakaton sähköenergian hinnoittelulle. Hintakatto Kokkolassa on 16 senttiä yhdeltä kilowattitunnilta. Kokkolan Energia Oy on sitoutunut myymään sähköä kyseisellä hinnalla oman alueensa asukkaille.

Kokkolan Energia Oy:llä on omaa sähköntuotantoa ja hintakatto koskee yhtiön omalla alueella vakituisesti asuvia asukkaita. ”Näin pystytään takaamaan, ettei liiketoiminta ajaudu pulaan, vaikka he myyvätkin sähköä normaalia sähköpörssin hintaa halvemmalla”, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell selventää kyseisen energiayhtiön toimintaa. ”Myös eräissä muissa sähköyhtiöissä on vastaavanlainen malli otettu jo käyttöön.”

Kuluttajaliittoon on viime aikoina tullut erityisen paljon huolestuneita yhteydenottoja kuluttajilta, joiden sähkösopimusten hinnat ovat nousseet joko kerralla tai lyhyen ajan sisällä jopa useita satoja prosentteja.

”Moni pelkää, ettei selviydy esimerkiksi 40 tai 50 senttiä per kilowattitunti maksavista hinnoista. Sähköyhtiöiden on nyt aika osoittaa, että ne oikeasti välittävät asiakkaistaan, eivätkä vaan voitoistaan”, Beurling-Pomoell toteaa.

”Erityisesti jokaisen vastuullisen sähköyhtiön, jolla on riittävästi omaa tuotantoa, tulee ottaa mallia Kokkolasta ja suojata oman alueensa kuluttajia kohtuuttomilta sähkölaskuilta. Ainakin kuntaomisteisissa sähköyhtiöissä luulisi poliittisen paineen hintakaton asettamiseksi kasvavan päivä päivältä”, Beurling-Pomoell arvelee.

”Koska vastaavanlaista hintakattoa kuluttajien ostamalle sähkölle ei valitettavasti ole saatu valtakunnallisesti käyttöön, on se nyt tehtävä sähköyhtiökohtaisesti”, Beurling-Pomoell painottaa.