Flyttspärr en kostnadsfri tjänst som tillhandahålls av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Om dina personuppgifter hamnar i fel händer kan du använda tjänsten för att säkerställa att ingen annan skickar in en flyttanmälan i ditt namn.

Också Posti erbjuder kostnadsfria flyttskyddtjänster som hindrar att någon annan gör en flyttanmälan i ditt namn. Postis lätta flyttskydd är tillräckligt när endast dina personuppgifter har blivit stulna. När det lätta flyttskyddet är aktivt kan du själv göra en elektronisk flyttanmälan. Om, förutom dina personuppgifter, också dina bankkoder eller annan stark autentiseringsinformation har stulits, bör du ta i bruk flyttskyddet. Detta är starkare än det lätta flyttskyddet.

När flyttspärren från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata och flyttskyddet på Posti är aktiverade kan inte ens du själv göra en flyttanmälan per post eller elektroniskt utan separata åtgärder.

Hur gör jag en flyttanmälan när flyttspärren och flyttskyddet är aktiverade?

Flyttanmälan lämnas in via Posti som också skickar information om denna anmälan till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Om du har aktiverat både flyttspärren och flyttskyddet, måste de behandlas separat med Posti och Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata innan din flyttanmälan går vidare. Eftersom det rör sig om två separata tjänster räcker det inte med att flyttskyddet hanteras och löses endast med Posti.

När du har skickat in en flyttanmälan kommer Posti att kontakta dig för ytterligare åtgärder. Ditt flyttskydd förblir i kraft under hela den här tiden och behöver inte återaktiveras separat. Du kan också återkalla flyttskyddet själv via Postis webbplats, om du så önskar, till exempel när du gör en flyttanmälan. Om du återkallar flyttskyddet ska du komma ihåg att aktivera skyddet igen när adressändringen har behandlats.

Personen som flyttar får däremot inget separat meddelande eller kontakt gällande den aktiva flyttspärren från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Du måste komma ihåg att stänga av spärren på egen hand. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata behandlar flyttanmälan först när spärren har stängts av. Det snabbaste sättet att stänga av spärren är via tjänsten Suomi.fi. Kom ihåg att återaktivera flyttspärren när din nya adress har uppdaterats i befolkningsregistret. Du kan kontrollera dina adressuppgifter via tjänsten Suomi.fi. Återaktivering kan utföras tidigast 24 timmar efter avaktivering.

Mer information:

Mer information om flyttspärren.
Mer information om flyttskyddet.