I början av sommaren har det varit mycket diskussion om vad en invånare i ett husbolag faktiskt får göra på sin egen balkong. Många vet redan att till exempel grillning inte direkt kan förbjudas. Det verkar också vara klart att användning av öppen eld på balkongen inte är tillåten och därför är engångsgrillar och kolgrillar förbjudna. Elektriska grillar anses däremot vara säkra. Men hur är det med gasgrillen – är det tillåtet att använda en gasgrill på balkongen?

När det gäller en gasgrill bör man komma ihåg att särskild försiktighet bör vidtas vid lagring av gasol. Man måste beakta var, hur mycket och på vilket sätt den kan lagras. Begränsningarna måste följas noggrant och man måste vara särskilt försiktig med att temperaturen på gasbehållarens yta inte stiger över 40 grader. Till exempel stiger temperaturen lätt till höga temperaturer på inglasade balkonger och det är möjligt att en gasgrill inte kan användas säkert på en sådan balkong.

Särskild försiktighet bör vidtas vid lagring av gasol.

Om balkongens förhållanden i övrigt är lämpliga för att förvara en gasbehållare, måste man se till att solljus inte orsakar att gasbehållaren värms upp. Att ventilera balkongen är av största vikt, särskilt om balkongen är inglasad. Efter grillningen får man inte glömma gasbehållaren i solen – den ska förvaras i skugga.

Att ventilera balkongen är av största vikt, särskilt om balkongen är inglasad.

Förutom lagring måste gasolbehållaren transporteras försiktigt. Behållaren får inte transporteras och aldrig förvaras liggande. Dessutom måste man se till att behållaren inte utsätts för stötar under transporten.

Om man vill äta grillad mat på sin egen balkong måste man förstå att det finns grillar som inte kan användas på en balkong och balkonger med grillförbud. Reglerna för grillning är alltså fallspecifika och innan du börjar grilla måste du bekanta dig med reglerna för ditt eget husbolag och deras motiveringar. Till exempel är balkongens träkonstruktioner en av anledningarna till att vägra grilltillstånd på grund av deras bristande brandsäkerhet. Räddningsväsendet kan också ha förbjudit grillning på balkongen, och detta förbud måste absolut följas.

Varje invånare bör komma ihåg att räddningsväsendet inte rekommenderar grillning på balkongen överhuvudtaget på grund av de säkerhetsrisker som det innebär och frågor som rör säkerhet ska tas på allvar.

Checklista för förvaring och användning av gasol:

  • Högst 25 kg gasol får förvaras i en bostad. Gasbehållare får inte lagras alls i lagerutrymmen, till exempel i källare eller vindar.
  • Behållaren ska förvaras stående och på en plats där till exempel barn inte kan komma åt den.
  • Förvaringsrummet måste vara väl ventilerat och tillräckligt svalt. Temperaturen på gasbehållarens yta får inte överskrida 40 grader.
  • Mycket brandfarliga material, såsom textiler, måste hållas tillräckligt långt bort från grillen och en brandfilt ska hållas till hands hela tiden.

Blogginläggen har översatts till svenska baserat på vår jurist Kristel Pynnönen Anderssons finskspråkiga blogginlägg. Blogginläggen är inte ett officiella pressmeddelanden, utlåtanden, resolutioner eller ställningstaganden från Konsumentförbundet. Bloggarna är öppningar för sociala diskussioner ur de synvinklar som författarna tar upp. Också gästinlägg publiceras i bloggarna.