Blogit

Kaasugrilli – sallittu vai kielletty parvekkeella?

17.6.2022 | Asuminen

Alkukesästä on ollut paljon keskustelua siitä, mitä taloyhtiön asukas oikein saa omalla parvekkeellaan tehdä. Monella onkin jo tiedossa, että esimerkiksi grillaamista ei voi yksioikoisesti kieltää. Selvää tuntuu olevan myös, että avotulen käyttäminen parvekkeella ei ole sallittua ja näin ollen kertakäyttögrillit ja hiiligrillit ovat käyttökiellossa. Sähkögrilli puolestaan mielletään turvalliseksi. Mutta mikä on kaasugrillin tilanne – saako kaasugrilliä käyttää parvekkeella? 

Kaasugrillin osalta tulee muistaa, että nestekaasun säilyttämiseen tulee kiinnittää erityistä huolellisuutta. Tulee huomioida missä, kuinka paljon ja millä tavalla sitä saa säilyttää. Rajoituksia tulee noudattaa huolellisesti ja erityisen tarkkana tulee olla siitä, ettei kaasupullon pinnan lämpötila saa nousta yli 40 asteeseen. Esimerkiksi lasitetulla parvekkeella lämpötila kohoaa helposti korkeisiin lukemiin ja saattaakin olla niin, että tällaisella parvekkeella kaasugrilliä ei voida turvallisesti käyttää. 

Nestekaasun säilyttämiseen tulee kiinnittää erityistä huolellisuutta.

Jos parveke muuten olosuhteiltaan soveltuu kaasupullon säilyttämiseen, on huolehdittava, ettei auringonvalo puolestaan pääse aiheuttamaan kaasupullon kuumenemista. Tuuletus parvekkeella on ensisijaisen tärkeää varsinkin, jos parveke on lasitettu. Grillauksen jälkeenkään ei saa unohtaa kaasupulloa aurinkoon, vaan se tulisi säilyttää varjossa. 

Tuuletus parvekkeella on ensisijaisen tärkeää varsinkin, jos parveke on lasitettu.

Säilyttämisen lisäksi nestekaasupulloa on kuljetettava huolellisesti. Pulloa ei saa kuljettaa eikä itse asiassa säilyttääkään missään vaiheessa vaaka-asennossa. Lisäksi on oltava tarkkana, ettei pullo pääse kolhiintumaan kuljetuksen aikana. 

Jos mielii grilliruokaa omalla parvekkeellaan, tulee ymmärtää että on grillejä, joita ei voi käyttää parvekkeella ja lisäksi on parvekkeita, joissa pätee grillaamiskielto. Grillaamisen säännöt ovat siis tapauskohtaisia ja ennen grillaamisen aloittamista on perehdyttävä oman taloyhtiön sääntöihin ja niiden perusteluihin. Esimerkiksi parvekkeen puurakenteet ovat puutteellisen paloturvallisuutensa vuoksi yksi syy, jonka perusteella grillaamislupa voidaan evätä. Myös pelastustoimi on voinut kieltää parvekegrillaamisen, ja tätä kieltoa tulee ehdottomasti noudattaa. 

Jokaisen asukkaan on hyvä pitää mielessä, että pelastuslaitos ei ylipäätään suosittele parvekegrillaamista sen sisältämien turvallisuusriskien vuoksi ja turvallisuuteen liittyvät asiat on syytä ottaa vakavasti. 

Muistilista nestekaasun säilyttämiseen ja käyttöön:

  • Asunnossa saa säilyttää korkeitaan 25 kg nestekaasua. Varastotiloissa, esimerkiksi kellarissa tai ullakkotiloissa, kaasua ei saa säilyttää lainkaan.  
  • Pullo pitää säilyttää pystyasennossa ja paikassa, jossa esimerkiksi lapset eivät pääse siihen käsiksi. 
  • Säilytystilassa on oltava hyvä ilmanvaihto ja sen on oltava tarpeeksi viileä. Kaasupullon pinnan lämpötila ei saa nousta yli 40 asteeseen. 
  • Helposti syttyvät materiaalit, kuten tekstiilit, on pidettävä riittävän kaukana grillistä ja sammutuspeite on hyvä olla jatkuvasti käden ulottuvilla. 

Blogikirjoitukset eivät ole Kuluttajaliiton virallisia tiedotteita, lausuntoja, julkilausumia tai kannanottoja. Blogit ovat yhteiskunnallisia keskustelunavauksia kirjoittajan esiin nostamista näkökulmista. Blogeissa julkaistaan myös vieraskynätekstejä.

Kristel Pynnönen

Lakimies