Teksti

Vuokra-asunnon irtisanominen ja pois muuttaminen

Asuminen

Haluatko muuttaa pois vuokra-asunnostasi? Tarkista ensin, millainen vuokrasopimus sinulla on. Onko sopimus määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva?

Määräaikainen sopimus on voimassa siihen päivään asti, joka lukee sopimuksessa. Et voi irtisanoa eli keskeyttää sopimusta aiemmin. Irtisanominen voi onnistua joissain tapauksissa, mutta silloin joudut yleensä maksamaan korvauksen vuokranantajalle.

Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi irtisanoa. Ilmoita vuokranantajalle kirjallisesti, että haluat irtisanoa sopimuksen. Vuokrasuhde loppuu irtisanomisajan jälkeen, ja sinun täytyy maksaa vuokra vielä irtisanomisajalta. Irtisanomisaika on vähintään yksi kuukausi, mutta aika voi vaihdella.

Muuttopäivä ja asunnon kunto

Asunto täytyy tyhjentää ja siivota muuttopäivänä. Muuttopäivä voi lukea vuokrasopimuksessa. Jos päivää ei lue sopimuksessa, muuttopäivä on seuraava arkipäivä siitä, kun vuokrasopimus päättyy.
Jos vuokrasopimus päättyy esimerkiksi perjantaina 30.4., muuttopäivä on maanantaina 3.5. 

Kun muutat pois, tarkasta asunnon kunto yhdessä vuokranantajan kanssa.

Vuokranantaja voi vaatia sinulta korvauksen, jos olet siivonnut asunnon huonosti. Hän voi myös vaatia korvauksen, jos olet aiheuttanut vikoja asuntoon. Asunnon normaalista kulumisesta ei saa vaatia korvausta. Esimerkiksi pienet naarmut lattiassa ovat normaalia kulumista.

Jos vuokranantaja hyväksyy asunnon kunnon, hän ei voi enää myöhemmin vaatia sinulta korvauksia.

Vuokravakuus

Vuokralainen maksaa yleensä vuokravakuuden, kun vuokrasopimus alkaa. Jos olet maksanut vakuuden, saat rahat tavallisesti takaisin, kun muutat pois.

Saat vakuuden takaisin, jos

  • olet pitänyt asunnosta hyvää huolta
  • olet tehnyt loppusiivouksen
  • olet palauttanut avaimet
  • olet maksanut kaikki vuokrat ja muut maksut.

Muussa tapauksessa vuokranantaja voi pitää vakuuden tai osan siitä itsellään.

Vuokranantajan täytyy maksaa vakuus takaisin heti, kun hän on tarkistanut asunnon.