Teksti

Pankin asiakkaana

Raha-asiat

Luottokortteja kädessä. Kuva: Avery Evans/Unsplash.

Henkilö, jolla on tuloja, tarvitsee pankkitilin. Kaikki palkat ja tuet maksetaan pankkitileille. Pankkitiliin saa yleensä pankkikortin, jolla on helppo maksaa ostoksia. Nykyisin monet käyttävät verkkopankkia laskujen maksamiseen ja muiden raha-asioiden hoitamiseen. Verkkopankkitunnuksia voi tarvita myös, kun asioi eri viranomaisten kanssa.

Pankit ottavat säästöön ihmisten talletuksia. Talletuksista pankki maksaa asiakkaalle korkoa. Pankista voi myös hakea lainaa, jos tarvitsee rahaa johonkin isompaan hankintaan, esimerkiksi asunnon tai auton ostoon. Lainasta asiakas maksaa korkoa. Korko on lainarahan hinta.

Pankissa voi myös vaihtaa valuuttaa. Pankit voivat huolehtia asiakkaiden sijoituksista. Sieltä voi saada lisäksi neuvontaa talouteen liittyvissä asioissa. Näistä palveluista pankit perivät palvelumaksuja.

Kun haetaan lainaa pankista, käydään läpi lainaan liittyvät asiat. Näitä ovat asiakkaan ikä, perhesuhteet, tulot, asumismuoto ja aiemmat lainat. Tässä tilanteessa tarkistetaan mahdolliset merkinnät luottotietorekisteristä.

Pankki haluaa varmistaa, että laina maksetaan takaisin. Siksi se vaatii lainalle joko takauksen tai vakuuden. Takauksessa joku toinen henkilö lupaa maksaa lainan takaisin, jos velallinen eli lainanottaja ei sitä pysty maksamaan. Vakuutena voi olla omaisuus, esimerkiksi asunto. Lainanottaja lyhentää lainaa ja maksaa koron joka kuukausi.

Lähde: Selkeästi Suomessa. Selkokielinen Suomen yhteiskuntaopin S2-oppikirja (2018). Merja Björklind, Tarja Lågas, Mikko Metsäranta, Heidi Sippola.