Nyky-yhteiskunnassa ihminen tarvitsee rahaa lähes päivittäin. Rahalla maksetaan erilaisia tavaroita ja palveluita.

Suurin osa suomalaisista hankkii rahansa tekemällä työtä. Työnteosta maksetaan palkkaa. Lisäksi rahaa voi saada erilaisista yhteiskunnan maksamista tulonsiirroista. Tällaisia ovat esimerkiksi lapsilisät, opintotuet ja työttömyyskorvaukset. Ihmisillä voi olla myös pääomatuloja. Näitä ovat esimerkiksi vuokratulot.

Suomessa rahaa kuluu eniten asumiseen. Asumiskuluja ovat muun muassa vuokra tai yhtiövastike sekä sähkö- ja vesimaksut. Ruoka ja juoma ovat kotitalouksien toiseksi suurin menoerä.

Jotta tulot ja menot pysyisivät tasapainossa, on järkevää laatia budjetti, eli arvio tuloista ja menoista. Niin sanotut kiinteät menot, kuten vuokra ja internetyhteys, ovat samansuuruisia joka kuukausi. Välillä voi kuitenkin tulla yllättäviä menoja, jos jokin tavara esimerkiksi menee rikki tai katoaa. Tai jos haluaa hieman hemmotella itseään. Tällaiset muuttuvat menot ovat niitä, joista on mahdollisuus säästää.

On tärkeää, että maksaa laskunsa ajoissa. Jos laskun maksaa myöhässä, joutuu maksamaan viivästyskorkoa. Pahimmassa tapauksessa maksamaton lasku voi mennä perintään tai jopa ulosottoon, jolloin maksut voidaan periä suoraan palkasta.

Maksamattomasta laskusta seuraa maksuhäiriömerkintä luottotietoihin. Se voi vaikeuttaa lainan saamista, asunnon vuokraamista tai osamaksukaupan solmimista. Se voi haitata myös työnsaantia.

Lähde: Selkeästi Suomessa. Selkokielinen Suomen yhteiskuntaopin S2-oppikirja (2018). Merja Björklind, Tarja Lågas, Mikko Metsäranta, Heidi Sippola.