Meddelande

Skydda ditt hem mot inbrott – Konsumentförbundets jurists bästa tips

20.6.2022 | Boende

De mest populära semestermånaderna på sommaren är en högtid för inbrott, då hemmen som står tomma under semestern lockar till sig inbrottstjuvar. Ge inte tjuvarna en chans, utan skydda ditt hem även under semestern. Kristel Pynnönen, jurist i boendefrågor på Konsumentförbundet, listade de bästa tipsen. 

Det bästa sättet att förhindra ett inbrott är att stanna hemma. Detta bekräftas av statistik som visar att antalet inbrott minskade kraftigt förra året. Då stannade många hemma på grund av koronasituationen och inga bilder eller inlägg på sociala medier spred information om att hemmet stod tomt.  

För den kommande sommaren förutspås en reseboom. Som tur finns det olika sätt att skydda sitt hem under semesterresan och på detta sätt minska risken för inbrott.  

Kolla listan med tips innan semestern! 

  1. Låset i skick – var särskilt uppmärksam med bakdörren 

Trots att det låter som en självklarhet, lönar det sig alltid att försäkra sig om att dörrarna och fönsterna verkligen är låsta. De lönar sig att alltid hålla dessa låsta när det är möjligt. Ett modernt högkvalitativt lås och brytskydd lönar det sig att alltid ha i dörren. Låssäkerheten kan även förbättras med ett säkerhetslås. Var särskilt uppmärksam med bakdörren eftersom en betydande del av alla inbrott görs via den. 

  1. Marknadsför inte ditt hem som står tomt 

En öppen profil på sociala medier och att dela semesterbilder och planer på via den är ett effektivt sätt att marknadsföra ditt hem för inbrottstjuvar. Information om vistelsens längd och semesterbilder bör endast delas till nära vänner eller mer offentligt först efter semestern. Ett hem som ser tomt ut lockar till sig inbrottstjuvar och det är värt att få hemmet att se bebott ut. Till detta kan till exempel rörelseavkännande armaturer användas. Ett berg av brev i brevlådan eller på dörrmattan signalerar att ”kusten är klar”.  

  1. Håll ett öga på ditt hem 

Goda förhållanden och samarbete med grannarna är fördelaktigt under din semester. Du kan berätta om dina semesterplaner åt din granne och be denne att hålla ett öga på ditt hem. På samma sätt kan även du komma ihåg att hålla ett extra ett öga på grannens hem under semestertiden. Situationen vore alldeles utmärkt om grannen även överenskommet kunde klippa gräsmattan, vattna sommarblommorna samt tömma brevlådan. Övervakningskameran är även användbar – men den är inte alls lika effektiv som grannen! 

Vad om åtgärderna inte räcker? 

Trots att du tagit alla skyddsåtgärder lönar det sig att förbereda sig även på det värsta. Om du har försäkrad din egendom även mot brott i hemförsäkringen torde försäkringen täcka de skador som inbrottet orsakat. Så kolla villkoren för din försäkring! Ta foton och identifikationsuppgifter på värdefull egendom och föremål så att de stulna föremålen kan beskrivas för polisen och då är det även lättare att ansöka om ersättning från försäkringsbolaget. Det är också en bra idé att fotografera och dokumentera de skador som uppkommit i samband med inbrottet för att underlätta uppgörandet av anmälan till försäkringsbolaget. 

Det är även skäl att notera att hemförsäkringen inte nödvändigtvis täcker skador om det inte finns några tecken eller märken på brott. Det är med andra ord än en gång värt att påminna om att hålla dörrar och fönster låsta så att inbrottet inte kan ske utan att lämna kvar märken på uppbrutna lås eller fönster. Förvara inte heller en reservnyckel på en plats där den lätt kan hittas. 

Tyvärr är det vanligt att den stulna egendomen inte kan beskrivas tillräckligt exakt för polisen. Här är några tips för att identifiering av egendomen: 

  • Spara signalementen för den värdefullaste egendomen, t.ex. serienummer och detaljer som under underlättar identifieringen. 
  • Ett foto kan vara till stor hjälp för polisen då egendomen ska identifieras! 
  • Den misstänkta kan få behålla egendomen om den inte går att koppla samman med sin rättmätiga ägare.