Bra förplanering och genomtänkta val bidrar till att skapa en god jul. Med Konsumentförbundets tips kan du minska onödig konsumtion och tillbringa en mer hållbar jul utan att slösa för mycket pengar och belasta miljön.

Julklappar:

Köp inte julklappar på måfå, utan ta reda på mottagarens önskemål. Föredra immateriella klappar som tjänster, upplevelser eller presentkort. Satsa på kvalitet i stället för kvantitet. Föredra hållbart och hemgjort. Man köper oftast något nytt som julklapp, men fundera på om du kan köpa en del av julklapparna begagnade. Nästan alla finländare, eller 95 %, skulle acceptera en begagnad julklapp om de fick en (tori.fi 2022).  I din närmaste krets kan ni också komma överens om till exempel en jul utan klappar för vuxna.

Juldekoration:

Undvik att köpa onödigt plastskräp. Gör i stället dekorationer själv av återvinnings- eller naturmaterial. Om du köper nya dekorationer till jul, välj bara långvariga dekorationer som du definitivt vill använda år efter år. Föredra energieffektiva LED-lampor i julbelysningen.

Måltidsplanering:

Öka mängden grönsaker i julmenyn och köp produkter av animaliskt ursprung med eftertanke, eftersom miljöpåverkan av deras produktion är större än av grönsakernas. Julgröt av inhemskt korn är ett klimatvänligt alternativ till risgrynsgröt.

Välj till julbordet endast sådana fiskarter vars bestånd ligger på en hållbar nivå, såsom mörtfiskar. Kom ihåg att regnbågslax odlad i Norden är ett mer ansvarsfullt val än till exempel odlad lax. Utrotningshotade fiskarter, såsom ål, bör inte väljas till julbordet. WWF:s Fiskguide hjälper dig att göra ansvarsfulla val vid fiskdisken.

Det är lätt hänt att man köper för mycket mat till jul. Planera matåtgången noggrant och köp endast det som behövs. Alla rätter behöver inte tillagas för hela antalet personer. Fundera på om det finns vissa maträtter som det varje år blir rester kvar av. Undvik att hamstra mat, eftersom många mataffärer har öppet även på helgdagarna. Redan när man planerar julmenyn lönar det sig att fundera på vilka nya rätter man kan tillaga av eventuella rester. Till exempel gravad och rökt fisk passar till paj och lådorna till pannkaka eller semlor.

Se även till att matvaror förvaras och kyls ned på rätt sätt för att förhindra att maten blir skämd i förtid.

Energibesparing:

En eluppvärmd bastu förbrukar mycket energi. Spara energi genom att värma bastuugnen endast så länge som behövs och till en måttlig temperatur, till exempel 70–80 °C räcker utmärkt.

Kom ihåg att ett överfyllt kylskåp förbrukar mer el. Om det inte är minusgrader ute kan du till exempel använda en balkong för att förvara och kyla mat. Kom då ihåg att skydda maten väl.

Sträva efter att laga mat och baka mer på en gång, eftersom det tar mer energi att värma upp ugnen än att hålla den varm. Utnyttja ugnens för- och eftervärme där det är möjligt.

Släck julbelysningen när det är ljust eller när du inte är hemma. Du kan också använda en timer för att styra belysningen.

Återvinning:

Under julen genereras lätt mer avfall än vanligt. Var noggrann med sortering – aluminiumformar och värmeljusens koppar går till metallinsamling. Presentpapper och presentband sorteras som blandavfall. Konfektaskens pappask sorteras som kartong och plastomslag och -brickor som plast.

Det är viktigt att sortera matrester som bioavfall. Skinkfett bör också sorteras som bioavfall, inte hällas i avloppet. Om det inte finns någon möjlighet att sortera bioavfall, sortera tätt förpackat skinkfett som blandavfall.

Mängden avfall kan minskas genom att välja till exempel hållbara dekorationer och immateriella julklappar.

Resor:

Undvik onödig bilkörning även under julen. Om du planerar en längre resa till jul, överväg ett nattåg eller en buss i stället för ett flygplan. Om en bil är nödvändig, välj ett utsläppssnålt alternativ och åk helst med en full bil, eftersom den är mer klimatvänlig än ett flygplan.

Välgörenhet:

Överväg att donera till en välgörenhet eller arbeta som volontär runt jul för att hjälpa dem som behöver hjälp.