”Nyt porataan!” – Potilaan tiedonsaantioikeus hammashoidossa

4.3.2021 16:00–17:30

Webinaari | Seminaari

Järjestäjä Kuluttajaliitto

Terveydenhuollon asiakkaalla on oikeus saada tietoa hoitoaan koskevista asioista. Hammashoidossa hoitotoimenpiteet tapahtuvat potilaan suussa hänen näkökenttänsä ulkopuolella, jolloin potilaan tiedonsaantioikeuden turvaaminen on erityisen tärkeää.  

Vaikka potilaan tiedonsaantioikeus on turvattu lainsäädännössä, on monella tänä päivänä tunne siitä, ettei hammaslääkäri kerro tehdyistä toimenpiteistä tarpeeksi selkeästi. Riittämätön tiedonsaanti voi aiheuttaa hämmennystä, kun tulee aika maksaa lasku. Jos potilaalla ei ole selkeää käsitystä hoitokäynnillä tehdyistä toimenpiteistä, hänen on vaikeaa arvioida laskun oikeellisuutta.

Paneelikeskustelussa pohditaan, mihin tietoon potilaalla on hammashoitokäynnillä oikeus ja millä keinoin potilaan tiedonsaantia saataisiin parannettua hammashoidossa. Tilaisuuden juontaa Kuluttajaliiton potilaan oikeuksien asiantuntija Julia Lumijärvi. Mukana keskustelemassa ovat potilasjärjestöaktiivi ja hammashoitaja Kyllikki Koistinen sekä hammaslääkärit Eero Raittio ja Ulla Hautanen.

Tilaisuus on maksuton ja suunnattu kaikille potilaille sekä aiheesta kiinnostuneille. Paneelikeskustelu järjestetään Zoomin välityksellä, ja pääset myös esittämään aiheesta kysymyksiä asiantuntijoille. Voit lähettää kysymyksiä myös etukäteen tällä lomakkeella.

Tervetuloa mukaan!

Tutustu webinaarin asiantuntijoihin:

Julia Lumijärvi

Potilaan oikeuksien asiantuntija
Kuluttajaliiton potilaan oikeuksien asiantuntijana Julia Lumijärvi tuntee potilaiden oikeuksien toteutumisen haasteet. Julia on tarkastellut työurallaan terveydenhuoltoa juridisista näkökulmista sekä työskennellyt myös kliinisissä työtehtävissä hammaslääkärinä. Kuluttajaliitossa Julia antaa potilasoikeusneuvontaa, koulutuksia ja lausuntoja sosiaali- ja terveydenhuollon kysymyksistä.
Kuva Kyllikki Koistisesta.

Kyllikki Koistinen

Potilasjärjestöaktiivi ja hammashoitaja

Kyllikki Koistinen tuntee suunterveydenhuollon potilaiden aseman useasta eri näkökulmasta. Kyllikillä on takanaan pitkä työura hammashoitajana, minkä lisäksi hän on toiminut jo useiden vuosien ajan eri potilasjärjestöissä. Kyllikki on hankkinut ammatillista täydennyskoulutusta muun muassa kehitysmaalääketieteestä.

Kuva Eero Raittiosta

Eero Raittio

Hammaslääkäri

Hammaslääketieteen tohtori Eero Raittiolla on monipuolinen kokemus suunterveydenhuollosta. Eero on toiminut esimiestehtävissä eri organisaatioissa sekä sosiaalihammaslääketieteen yliopisto-opettajana. Hän on myös työskennellyt kliinisissä työtehtävissä hammaslääkärinä sekä konsulttina suunterveydenhuoltoon liittyvissä kysymyksissä.

Kuva Ulla Hautasesta

Ulla Hautanen

Hammaslääkäri

Ulla Hautasella on takanaan pitkä työura yksityishammaslääkärinä, minkä lisäksi hän on tarkastellut suunterveydenhuollon kysymyksiä myös laajemmasta näkökulmasta. Ulla on toiminut pitkään Kuluttajariitalautakunnan jäsenenä ja tällä hetkellä hän on Hammaslääkäriliiton eettisen valiokunnan, Lääkäriliiton eettisen neuvottelukunnan ja Lääkärien eettisen foorumin sekä ETENE:n jäsen.

Ensimmäistä kertaa Zoomissa?

Webinaarit järjestetään maksuttoman Zoom-palvelun avulla. Voit osallistua tietokoneella suoraan selaimen kautta tai ladata Zoom-ohjelman tietokoneellesi täältä. Zoom on saatavilla myös mobiililaitteille App Storesta (iPhone) tai Play Kaupasta (Android).