Mat i roskis

20.4.2022 17:30–19:00

Webinar | Föreläsning

Visste du att i Finland slänger hushållen mer än 100 miljoner kilogram mat varje år men bara en del av den hamnar i bioavfall? Kom och lär dig varför matsvinnet överhuvudtaget uppstår och vad som händer med den slängda maten när den hamnar i bioavfall!

Den är en bra idé att fästa avseende vid matsvinn i det egna hemmet, eftersom finländarna slänger totalt cirka 500 miljoner euro om året i form av matavfall. Att sortera bioavfall lönar sig dock då endast sorterat bioavfall kan användas som växtnäring och energi.

På föreläsningen lär du dig bland annat:

  • Nyckelfakta om matsvinnet och bioavfallet
  • Experternas värdefulla tips för att minimera ditt matsvinn
  • Experternas tips for att sortera bioavfall rätt

Dessutom får du höra en presentation om Rosk’n Roll avfallsbolag och de tjänster de erbjuder i regionen Östra och Västra Nyland.

OBS! Avsnittet om matsvinnet är bara på finska.

Föreläsningsexperter är Jenni Vainioranta, Konsumentförbundets samordnare för Hävikkifoorumi-projektet, och Linnea Skogberg, miljöutbildare på Rosk’n roll. Föreläsningen är öppen för alla och kostnadsfri. Det går även att följa den på distans via Microsoft Teams. Registrera dig för distansföreläsning (endast på finska). Vid registrering kan du lämna frågor till experterna i ämnet.

Adjö matsvinn och bioavfall i mål!

Hangö huvudbibliotek 12.–28.4.2022

Hur mycket mat slänger finländarna varje år? Vad är skillnaden mellan matsvinn och bioavfall? Hur kan hushåller minska matsvinn? Hur sorteras bioavfall korrekt? Bli bekant med utställningen och få svaren på alla dessa frågor!

Adjö matsvinn och bioavfall i mål! -utställningens matsvinnsbord öppnar betraktarens ögon för matsvinnsproblemet som bor i våra hem och väcker till att reflektera över sitt eget matsvinn och hur det kan tacklas. Utställningen ger dig också de bästa tipsen för att sortera bioavfall rätt, då allt för mycket livsmedelavfall inte hamnar på rätt adress, alltså bioavfall.

Utställningen hargjorts i samarbete med Hävikkifoorumi, Sydspetsens konsumenter rf och Rosk’n Roll Oy Ab. Utställningen kommer att besöka Hangö huvudbibliotek 12.–28.4., Ekenäs bibliotek 3.–15.5. och Ingå bibliotek 17.–29.5. Bibliotekturnén är en del av Hävikkifoorumi-projektet som Konsumentförbundet  samordnar och som syftar till att minska matsvinnet i hushållen.