Meddelande

Vad allt är tillåtet på balkongen? – Kolla spelreglerna för användningen balkongen från Konsumentförbundets lista

28.4.2022 | Boende

Får man grilla på balkongen? Eller solbada naken? Inför balkongsäsongen har Konsumentförbundet utarbetade en lista för husbolagen samt dess boenden om sådant som är tillåtet på balkongen.

Våren har anlänt och boenden börjar i allt större grad spendera tid på balkongen. Då man jämför i vilken grad grannarna ser och hör av sina grannar kan man konstatera att av den tid som spenderas på balkongen är det betydligt lättare att lägga märke till sin granne.

“Exempelvis grillning eller odling på balkongen eller inredningen av den kan leda till oenigheter grannar emellan”, berättar Konsumentförbundets jurist i boendefrågor Kristel Pynnönen.

Pynnönen uppmanar till tolerans men även till att följa gemensamma spelregler. “Då man förhåller sig positiv till att spendera tid på balkongen samt tar i beaktande sina grannar, upprätthålls även en god stämning i husbolaget”, påminner Pynnönen.

Konsumentförbundet har gjort upp en lista på fem verksamheter som kan föranleda olägenhet, men som är tillåtna på balkongen!

Vad allt är tillåtet på balkongen?

 1. Grillning och matlagning
  Det finns ingen lag som förbjuder grillning eller matlagning på balkongen. Husbolagets ordningsregler kan förbjuda grillning på balkongen, men i praktiken är det svårt att ingripa. Grillning är inte exempelvis en tillräcklig grund för att ta lägenheten i bolagets besittning. Således rekommenderas inte att förbjuda grillning utan i stället ge instruktioner för grillning. Det kan var en påminnelse om att man får använda endast el- och gasgrillar på balkongen och att gasflaskan bör förvaras på en skyddad plats och inte i solen.
 2. Att spendera tid samt festa
  Det är tillåtet att spendera tid samt umgås med familj och vänner på balkongen. Enstaka fester är även tillåtna. Dock bör man beakta grannarna samt tystnaden nattetid. Den är på dess ansvar som fixar festen att se till ljudnivån på samtalet samt volymen på musiken hålls på en skälig nivå. Det lönar sig att notera att ljudet inte bara lätt hörs till de närmaste grannarna utan även till andra delar av kvarteret.
 3. Solbada
  Balkongen hör till hemfriden och där får du solbada. Att solbada på balkongen hör som utgångspunkt till privatlivet och betyder att om du så vill kan du även solbada naken. Dock får man inte avsiktligt provocera eller förolämpa andra personer och i strafflagen finns det bestämmelser om spridning av pornografisk bild.
 4. Inredning samt dekoration
  Den som bor i lägenheten har en omfattande rätt att inreda samt dekorera på balkongen. Med detta menas bland annat möblemang, som stolar, bord och soffa. Däremot ändringsarbeten som kräver hål eller dragningar genom väggkonstruktioner som ankommer på bolagets ansvar så för dessa krävs det lov av bolaget. Då man inreder samt dekorerar bör man komma ihåg att fasaden skall vara enhetlig.
 5. Odling samt planteringar
  På balkongen får man ha bland annat odlingskrukor och lådor. Husbolagets konstruktioner får dock inte komma till skada. Det vill säga att om man ämnar placera större planteringar på balkongen bör man försäkra sig om att bärigheten på balkongen är tillräcklig. Likaledes bör man komma ihåg att planteringarna med dess underlag bör placeras på balkongen. Blomkrukor som hänger utanför balkongen kan i värsta fall utgöra en säkerhetsrisk.