
Vastuullisen sijoittajan muistilista
Vastuulliset näkökulmat huomioiva sijoittaja toivoo saavansa säästöilleen tuottoa, mutta ei hinnalla millä tahansa. Vastuullisen sijoittamisen periaatteet ovat levinneet viime vuosina koko ajan laajemmalle ammattimaisessa sijoitus- ja rahoitustoiminnassa.
- Sijoita kestävän kehityksen rahastoihin, obligaatioihin tai osakeindeksiobligaatioihin. Näitä voidaan kutsua kestävän kehityksen rahastoiksi tai obligaatioiksi, ympäristörahastoiksi, vaihtoehtoisen energian obligaatioiksi tms. Näitä tarjoavat monet suomalaiset pankit.
- Jos sijoitat suuriin pörssiyrityksiin, tutki kestävän kehityksen osakeindekseihin listatut yritykset, esimerkiksi Dow Jones Sustainability Index.
- Voit soveltaa näiden osakeindeksien käyttämiä kestävän kehityksen kriteereitä yritysten arviointiin myös omatoimisesti. Jos et tiedä, millä perusteella yrityksiä arvioisi, näistä voi etsiä kriteereitä.
- Jos sijoitat pienempiin kotimaisiin yrityksiin, pyri arvioimaan niiden ympäristövaikutuksia tuotannossa, raaka-aineiden ja materiaalien osalta sekä tuotteiden käytön aikana.
- Tutki yritysten Yritysvastuuraportteja ja vertaile esitettyjä tietoja ympäristövaikutuksista ja yhteiskuntavastuullisuudesta. Valitse sijoituskohde, joka mielestäsi parhaiten vastaa käsitystäsi vastuullisesta yrityksestä.
- Sijoita yrityksiin, joiden tuotteet, palvelut tai teknologiat tarjoavat ratkaisuja vakaviin globaaleihin ympäristöongelmiin, kuten ilmastonmuutokseen tai vedensäästöön.
- Sijoita yrityksiin, joiden toiminta tarjoaa ratkaisuja vakaviin globaaleihin yhteiskunnallisiin ongelmiin, kuten köyhyyteen.
- Vältä sijoittamista kansalaisjärjestöjen boikottilistoilla esiintyviin yrityksiin.
Vastuullisen sijoittajan muistilistaa ovat kommentoineet:
Minna Halme, vastuullisen liiketoiminnan professori, Aalto yliopisto kauppakorkeakoulu
Mika Kuisma, KTT, Tutkija, Aalto yliopiston kauppakorkeakoulu