Artikkeli

Vastuullinen kuluttaminen: Vedenkulutus

Vastuullinen kuluttaminen

Veden säästö ei ole Suomessa noussut keskeiseksi ympäristökysymykseksi, koska vesi ei ole meillä niukka luonnonvara. Maailmanlaajuisesti puhdas makea vesi on kuitenkin hupeneva luonnonvara. Veden säästöllä on monia ympäristöetuja. Raakaveden hankinta- ja puhdistustarve vähenee, jäteveden käsittelytarve vähenee, veden pumppaamiseen tarvittavan energian määrä vähenee ja lämpimän veden säästö tuo huomattavia säästöjä myös energian kulutuksessa.

Vedenkulutuksella on väliä – vastuullisen kuluttajan vinkit kulutuksen vähentämiseen

Suihkut

Normien mukainen suihkupää kuluttaa vettä 12 litraa minuutissa täydellä virtaamalla. Vanhat mallit ja ne uudet hanat, joiden virtaamaa ei ole rajoitettu hanan eikä rakennuksen käyttövesipaineen osalta, kuluttavat enimmillään yleensä noin 15–18 litraa minuutissa. Saunojen kattosuihkut kuluttavat vettä jopa 18–20 litraa minuutissa.

Korkeatasoisella vettä säästävällä suihkupäällä voi säästää ostohinnan jopa muutamassa kuukaudessa. Varsinkin jos perheessä tykätään lotrata pitkään suihkussa.

Vesihanat

Yksiotehana säästää vettä 10–25 prosenttia vanhoihin kaksiotehanoihin verrattuna. Pesualtaaseen tuleva sekoitinhana maksaa asennettuna noin 100–150 euroa ja laadukas suihkusekoitin noin 200–250 euroa.

Investointi maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa pienempinä vesi- ja energialaskuina. Huomaathan, että uusimmissa yksiotehanoissa on ekonapit tai -vivut, joilla voidaan rajoittaa vielä enemmän veden virtaamaa.

Virtauksenrajoittimet

Rakennuksen vesimittarin yhteyteen kannattaa asennuttaa paineenalennusventtiili, jos sellaista ei ennestään ole asennettu. Sillä voidaan keskitetysti alentaa painetta rakennuksen käyttövesiputkistoissa ja sitä kautta alentaa kaikkien hanojen virtaamia. Veden virtausta voi rajoittaa myös vanhoissa vesikalusteissa asentamalla suihkupään ja letkun väliin tai vesihanan sekoittimen ja suuttimen väliin tiivisteen, jossa on tavanomaista pienempi reikä eli kuristin. Se vähentää veden maksimivirtaamaa 10–30 prosenttia.

WC-istuimet

Normaali WC-istuin kuluttaa vettä 6 litraa/huuhtelu. Vuotta 1976 vanhemmissa malleissa kulutus on 9 litraa ja vielä vanhemmissa malleissa 12 litraa. Uusimmissa malleissa on veden kulutusta entisestään vähennetty. Istuimissa, joissa on ns. kaksoisnuppi, on veden kulutus rajoitettu 4 litraan (iso tarve) ja 1,5-2 litraan (pieni tarve).

Näin säästät vettä

• Älä juoksuta vettä vesihanasta tai suihkusta täydellä paineella – pieni virtaamakin riittää.
• Ota suihku kylvyn sijaan – ammekylpy kuluttaa vettä viisi kertaa enemmän kuin suihku.
• Älä pese astioita juoksevan veden alla.
• Pese täysiä pyykkikoneellisia tai käytä erilaisia säästö- ja vajaatäyttöohjelmia.
• Pidä vesivuodot kurissa ja korjaa vuotava hana tai wc-istuin välittömästi.
• Säädä vesihanojen ja suihkun virtaamat sopiviksi.
• Käytä sadevettä pihan kasteluun.

Veden säästöllä on monia ympäristöetuja

• Raakaveden hankinta- ja puhdistustarve vähenevät.
• Jäteveden käsittelytarve vähenee.
• Veden pumppaamiseen tarvittavan energian määrä vähenee.
• Lämpimän veden säästö vähentää energian kulutusta.
• Vesilasku pienenee.

Lisää vinkkejä vedenkulutuksen vähentämiseen muun muassa Motivalta.

Lisätietoa:

https://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/hyva_arki_kotona/vedenkulutus

http://energiatehokaskoti.fi/suunnittelu/talotekniikan_suunnittelu/kayttovesi

http://www.motiva.fi/files/5725/Tyoryhmamuistio_Huoneistokohtaisten_vesimittareiden_kaytto_ja_vaikutukset_rakennusten_energiankulutukseen.pdf