
Kuluttamisen suurimpia ongelmia on muodin syklien nopea tahti. Kuluttajien ostointoa ylläpidetään markkinoimalla jatkuvalla syötöllä uusia tuotteita ja trendejä. Jos haluat toimia vastuullisesti tekstiili- ja vaatehankinnoissa, osta vain tarpeeseen, suosi eettisen sertifikaatin tai ympäristömerkin omaavia vaatteita, tuunaa, lainaa ja kierrätä turhaksi jääneet. Olennaista on myös käyttää ja huoltaa vaatteita oikein. Näin saat vähennettyä tekstiilien valmistuksen ja käytönaikaiset ympäristöhaitat minimiin.

Vaateteollisuus lukuina
- Vaateteollisuus on vastuussa 10 %:sta maailman hiilidioksidipäästöistä sekä 20 %:sta maailman jätevedestä. (Lähde)
- Tekstiili- ja muotiteollisuus on maailman toiseksi saastuttavin teollisuudenala. (Lähde)
- Yli 40 % vaateteollisuuden kasvihuonepäästöistä olisi ratkaistavissa kuluttajien valinnoilla. (Lähde)
- Yhden puuvillaisen t-paidan tekemiseen kuluu 2 720 litraa vettä ja yksien farkkujen tekemiseen 10 850 litraa. (Lähde)
- Suomessa heitetään vuosittain pois 70–100 miljoonaa kiloa vaatteita. (Lähde)
- Vaateteollisuus päästää meriin mikrokuituja vuosittain määrän, joka vastaa 50 miljardia muovipulloa. (Lähde)
- Verkkokauppaostoksista vähintään 30 % palautetaan, kivijalkakaupoissa palautuksien määrä on alle 9 %. (Lähde)

Vinkit vastuullisille vaateostoksille
- Harkitse ennen kuin ostat: tarvitsetko todella uutta vaatetta ja tuletko käyttämään sitä monta vuotta?
- Ennen kuin ostat kaupasta uuden vaatteen, harkitse kaverilta lainaamista tai vuokraamista. Shoppaile myös omalla vaatekaapillasi: käy läpi jo omistamasi vaatteet ja yritä yhdistellä niitä uudella tavalla. Tai saisitko tuunattua niistä uudenlaisia? Kaikkein vastuullisinta on käyttää jo ostettuja vaatteita.
- Kierrä kirpputoreja: kirppiksiltä on mahdollista löytää laadukkaita vaatteita edullisesti. Ostamalla käytetyn vaatteen resursseja ei kulu uuden vaatteen tekemiseen.
- Osta vaate vastuulliselta toimijalta, joka kertoo toiminnastaan ja tuotannostaan avoimesti ja jolle riippumaton taho on myöntänyt sertifikaatin. Suhtaudu kriittisesti toimijan itsensä luomiin ympäristömerkintöihin.
- Suhtaudu kriittisesti yrityksen esittämiin vastuullisuusväitteisiin. Miten yritys perustelee väitteen vai perusteleeko ollenkaan? Mikä on väitteen merkitys isommassa mittakaavassa? Jos yritys esim. mainostaa käyttävänsä kierrätysmateriaaleja, mutta niitä käytetään vain pienessä osassa tuotteita, ei se tee yrityksestä vielä kovin vastuullista.
- Jos vastuullisuusmerkinnät hämmentävät, eikä sinulla ole aikaa tai halua selvittää yrityksen vastuullisuutta, pyri ostamaan laadukkaita ja ajattomia vaatteita, jotka on valmistettu Suomessa tai vähintäänkin Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa.
- Vältä turhia verkkokauppaostoksia: jos jo tilatessa uskot, että joudut palauttamaan tuotteen, kannattaa tuotteen tilaamista pohtia erityisen tarkasti.