Artikkeli

Vastuullinen kuluttaminen: Vaatteet ja tekstiilit

Vastuullinen kuluttaminen

Vaatteita rekissä

Kuluttamisen suurimpia ongelmia on muodin syklien nopea tahti. Kuluttajien ostointoa ylläpidetään markkinoimalla jatkuvalla syötöllä uusia tuotteita ja trendejä. Jos haluat toimia vastuullisesti tekstiili- ja vaatehankinnoissa osta vain tarpeeseen, suosi eettisen sertifikaatin tai ympäristömerkin omaavia vaatteita, tuunaa, lainaa ja kierrätä turhaksi jääneet. Olennaista on myös käyttää ja huoltaa oikein vaatteita. Näin saat vähennettyä tekstiilien valmistuksen ja käytönaikaiset ympäristöhaitat minimiin.

Vastuullisen tekstiilikuluttajan muistilista

Vaatetusteollisuus on työvoimaintensiivistä ja yritykset etsivät jatkuvasti halvempia tuotanto-alueita ja eettiset ongelmat ovat sen mukaiset: kansainvälisesti tunnustetut työelämän oikeudet, kuten elämiseen riittävä palkka, eivät yleensä toteudu. Lapsityötä käytetään alalla globaalisti myös, ja työpäivät ovat pitkiä pakollisine ylitöineen.

Ympäristön kannalta meillä ei pitäisi olla varaa ilmastonmuutoksen aikoina toiselta puolelta maapalloa rahdattuihin vaatteisiin, joita käytetään pahimmassa tapauksessa vain muutaman kerran. Värjäys ja muut käsittelyt pilaavat luontoa, kun kehitysmaissa jätevedet lasketaan usein suoraan ympäristöön. Varsinkin nahan parkitsemisessa käytetään paljon haitallisia kemikaaleja, jotka ovat vaarallisia ympäristön lisäksi parkitsemojen työntekijöille.

Muistilista vaateostoksille

 1. Mieti ensin, tarvitsetko uutta. Jos kyllä, voiko vanhaa korjata, muodistaa tai tuunata uuteen uskoon?
 2. Mieti, voisitko lainata tai vuokrata vaatteet erityisesti jos on kyse juhla-vaatteista.
 3. Käytä kirpputoreja ja järjestä vaikka kirpparibileet. Kierrätä tarpeettomat tekstiilit uudelleenkäyttöön. Muista kuitenkin, että jatkuva tavaroiden virta kodista sisään ja ulos on keinotekoinen ja markkinoinnilla aikaansaatu.
 4. Jos ostat uutta, sovita vaate kaupassa, tarkista tuotteen kunto, säästä kuitti ja hyödynnä avokauppaa.
 5. Valitse kestävää laatua. Usein halpatekstiilit on tuotettu ympäristöä kuluttaen. Pitkäikäisen tuotteen ekologinen jalanjälki on pienempi kuin lyhytikäisen.
 6. Halpa tuskin on eettisesti ja kestävästi valmistettu, mutta sitä ei välttämättä ole kalliskaan.
 7. Etsi ajatonta tyyliä muodin sijaan. Silloin vaate ei ole koskaan poissa muodista.
 8. Älä vaadi tekstiileiltä tarpeettomia viimeistyksiä. Ne kuluttavat ympäristöä ja tekstiiliä.
 9. Suosi luonnonvärisiä tekstiilejä. Keinoväreissä on ympäristön kannalta haitallisia värejä.
 10. Suosi kotimaista, Euroopassa tai Pohjois-Amerikassa tehtyä. Made in -merkintä ei ole kuitenkaan tae, sillä merkintöjä ei valvota ja toisaalta myös Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, varsinkin Itä-Euroopassa on hikipajoja, joiden palkat ovat Kiinan luokkaa.
 11. Kotimaassa valmistettua on nykyisin vaikea löytää isossa mittakaavassa, mutta voit suosia paikallisten pienyrittäjien ja käsityöläisten tuotteita ja ompelijan palveluita.
 12. Valitse ympäristömerkitty tai reilun kaupan merkillä varustettu tuote. Toistaiseksi vain puuvillanviljely voi saada reilun kaupan merkin, se ei vielä kata tehdastuotantoa.
 13. Voit valita myös reilun kaupan periaatteella toimivan yrityksen tuotteen.
 14. Älä kuitenkaan boikotoi mitään yksittäistä yritystä tai valmistusmaata, vaikka pyrkisitkin valitsemaan näiden ohjeiden mukaan vastuullisemmin. Tehtaiden työntekijät eivät halua boikotteja, sillä se asettaa heidät vain entistä hankalampaan asemaan, kun heidän työpaikkansa on uhattuna tilausten vähenemisen johdosta. Boikotoinnin ja vastuullisemmin valitsemisen raja on kuin veteen piirretty viiva, mutta ne eivät välttämättä sulje toisiaan pois.
 15. Boikotoi valmiiksi kulutettuja farkkuja. Ne saattavat olla hiekkapuhalletut. Hiekkapuhallus altistaa työntekijät tappavalle silikoosisairaudelle. Jos päätät boikotoida eettisistä syistä, lähetä palautetta yritykseen, sillä yritys ei voi muuten tietää, mistä ostamattomuutesi johtuu: oliko väri väärä vai onko yrityksen maine tahriintunut.
 16. Muista joka tapauksessa aina lähettää palautetta sähköpostitse tai nettisivujen palautelomakkeen kautta yrityksiin. Kysy vastuullisuudesta ja pyydä vastuullisempaa valikoimaa. Voit antaa palautetta myös myyjälle, mutta sähköposti löytää varmimmin perille. Yhden asiakaspalautteen lasketaan ainakin vähittäiskaupassa olevan parin sadan kuluttajan toive, joten palautteen antaminen on yllättävän voimakas keino.

Tekstiilien hoito

 1. Hoida ja säilytä tekstiiliä hyvin. Se pidentää käyttöikää.
 2. Pese vain likaisia vaatteita ja täysiä koneellisia – usein pelkkä tuuletus riittää.
 3. Käytä ympäristömerkittyä pesuainetta ja annostele se oikein.
 4. Kuivaa pyykit narulla, sillä rumpukuivaus kuluttaa vaatetta ja sähköä.
 5. Anna tekstiilille uusi käyttötarkoitus vaikka kauppakassina tai tyynyliinana.

Kirjoittaja: Outi Moilala, yritysvastuuntutkija

Lue lisää

Ongelmia asumisessa? Tuottaako taloyhtiösi päänvaivaa?

Kuluttajan lakineuvonta auttaa myös asumisen ongelmatilanteissa. Hanki itsellesi lakineuvontaa vain 15 eurolla vuodessa!

Lue lisää Kuluttajaliiton jäsenyydestä