Artikkeli

Vastuullinen kuluttaminen: Ruoanlaitto

Vastuullinen kuluttaminen

Kehitä itsellesi vähitellen, yksi kerrallaan, hyviä rutiineja vanhentuvien raaka-aineiden ja tähteiden hyödyntämisessä. Vähitellen ne jäävät tavaksi!

Netistä löytyy valtavasti hyviä ideoita ja ohjeita ruokatähteiden muokkaamiseen uuteen uskoon. Katso esimerkiksi Facebookista Hävikistä herkuksi -sivu, jossa ruokabloggaajat jakavat maistuvimmat reseptinsä ruokahävikin vähentämiseksi. Hyviä tähderuokaideoita löytyy myös Marttojen sivuilta.

Yleisiä vinkkejä

  • Pyri hyödyntämään jokainen hankkimasi elintarvike ruoanlaitossa kokonaisuudessaan ennen kuin se hukkuu ruokakaappiin muiden ruokapakkausten joukkoon.
  • Ole luova ja kokeile rohkeasti! Tähteeksi jääneestä perunamuusista saa kenties herkullisempaa rieskaa kuin perusreseptillä.
  • Pitsa on takuuvarma keino hyödyntää ylimääräiset elintarvikkeesi. On jääkaapissasi sitten vanhenemassa olevia kasviksia, lihaa, kalaa tai juustoa, saat oivan tekosyyn herkutella pitsalla.

Leipä, riisi ja pasta

  • Kuivat leivänkannikat murentuvat nopeasti korppujauhoiksi tehosekoittimessa ja säilyvät tiiviisti suljetussa pussissa kuiva-ainekaapissa.
  • Tähteeksi jäänyt riisi kannattaa käyttää kiinalaiseen paistettuun riisiin ja ylimääräisestä kaurapuurosta saa mehevää kauraleipää.
  • Voit vähentää hävikkiä jo etukäteen mitoittamalla esimerkiksi riisin ja pastan määrän tarkasti ruokailijoiden määrän mukaan. Varaa esimerkiksi 75 g keittämätöntä pastaa ja 50 g keittämätöntä riisiä per syöjä.

Vihannekset ja juurekset

  • Elvytä jo hieman nuupahtaneet juurekset ja kasvikset kuten porkkana, yrtit ja salaatit liottamalla niitä hetki jääkylmässä vedessä.
  • Nahistunutkin juures on täysin käyttökelpoinen esimerkiksi kasvissosekeitossa. Keiton sekaan voi samalla kaapia tuorejuustopurkin loput tai viimeisen kermatilkan.
  • Ylijääneet keitetyt perunat ovat seuraavana päivänä kuin uudenveroisia, kun paistat ne rapeiksi pannulla. Niistä syntyy myös maukas espanjalainen munakas tai perunasalaatti.
  • Raasta tähteeksi jääneet yksinäiset keitetyt perunat mehevöittämään lihapullataikinaa.
  • Tee kerralla selvää nahistuvista juureksista ja keitä iso sosekeitto. Pakasta se annoksina ja sinulla on pakkasessa reservi pikaruokaa.

Oletko tullut ajatelleeksi, että viemäriin kaadettu valmis kahvi ja tee muodostavat ison osan ruokahävikistä?

Hedelmät

  • Ylikypsät hedelmät ja jääkaappiin unohtuneet mehutilkat sopivat smoothiehin, pirtelöihin, kiisseleihin ja hedelmäsoseisiin.
  • Pidennä kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttöikää säilömällä tai hilloamalla ne.
  • Ylikypsistä banaaneista kannattaa tehdä mehevää banaanikakkua. Mitä tummempi pinta hedelmässä, sitä makeampi kakku!
  • Banaanipannukakut ovat varma hitti, ja niillä onkin ihana aloittaa viikonloppu. Soseuta ylikypsä banaani yhden kananmunan kanssa sekaisin ja paista tahnasta voissa miedolla lämmöllä paksuja amerikkalaistyylisiä pannukakkuja.
  • Ylikypsistä banaaneista saa myös herkullista ”jäätelöä”. Laita pakastetut banaanilohkot jäisinä tehosekoittimeen. Lisää joukkoon makusi mukaan muita hedelmälohkoja, marjoja tai vaikkapa maapähkinäsuklaavoita. Pyöritä ainekset tasaiseksi tehosekoittimessa ja herkku on hetkessä valmis. Nauti mielesi mukaan joko heti pehmismäisenä tai anna jäätelön kovettua hetki pakastimessa.
  • Poista ajoissa hedelmäkoristasi pilalle mennyt hedelmä, jotta muut hedelmät säilyisivät hyvinä mahdollisimman pitkään. Sama tärkeä sääntö pätee myös kasviksiin.

Maitotuotteet

  • Juustonkannikat jäävät helposti jääkaapin hyllyille pyörimään. Pienestäkin palasta saa kuitenkin yllättävän paljon raastetta, jonka voi hyödyntää esimerkiksi lämpimien voileipien kuorrutuksessa.
  • Tiesitkö, että parmesaanijuuston kova kuoripala irrottaa pastakastikkeisiin ja pitkään haudutettuihin patoihin paljon täyteläistä makua, umamia. Anna juustonkannikan vaikuttaa koko hauduttamisen ajan ruoan seassa, ja nappaa pala pois juuri ennen tarjoilua. Eron huomaa kyllä maussa!
  • Vanhentumassa olevat maitotuotteet kannattaa käyttää ruokiin, joissa tuotteet kuumennetaan valmistuksen aikana, kuten esimerkiksi laatikoihin ja kiusauksiin.
  • Ilahduta lähipiiriäsi upottamalla vanhentuva maito lettutaikinaan ja järjestämällä lettukestit.
  • Vanhentumassa oleva kerma muuntuu tavallista kuohkeammaksi kahvikakuksi. Noudata muutoin lempimaustekakkusi ohjetta, mutta korvaa neste samasta määrästä vaahdotetulla kermalla.

Ruoan säilytys

  • Pelasta jääkaappiin helposti unohtuvat kastikkeiden ja maustetahnojen tähteet pienissä pusseissa tai jääpalamuoteissa pakastimeen. Niistä saa tulevia aterioita varten herkullisia kastikepohjia.
  • Jäähdytä tähteeksi jäänyt ruoka nopeasti joko tiskialtaassa kylmässä vedessä tai talvella ulkona. Säilö ruoka ilmatiiviissä rasiassa, jotta ruoka säilyisi mahdollisimman tuoreena. Yleisesti ruoka säilyy oikein säilytettynä hyvänä pari vuorokautta jääkaapissa.
  • Suosi läpinäkyviä rasioita ruoan säilytyksessä. Näin pystyt näkemään yhdellä silmäyksellä, millaisia ruokia ja kuinka paljon sinulla on jääkaapissa.
  • Jos ruokaa jäi pieni määrä, hyödynnä se osana seuraavan päivän ateriaa. Jos taas ruokaa jäi isompi satsi, pakasta se ja yllätä itsesi iloisesti valmisaterialla seuraavalla viikolla.
  • Uhkaako lihapaketti vanhentua ennen kuin se pääsee ruokalistallesi? Pidennä tuotteen käyttöikää parilla päivällä kypsentämällä se, tai pidempään pakastamalla.
  • Tuoreet yrtit antavat ruoalle paljon makua ja raikkautta. Usein jää kuitenkin osa isosta yrttiruukusta käyttämättä. Tiesithän, että yrttejä voi myös pakastaa? Kääri pienityt yrtit folioon tai laita ne pakasterasiaan, ja nakkaa sieltä suoraan jäisinä valmistettavaan ruokaan.
  • Pakastimessa kannattaa pitää säilytyspussia ruoanlaitosta ylijääneitä kasvisten kannikoita, juuresten naatteja, valkosipulinkynsiä ja perunankuoria varten. Keräämistäsi tähteistä voit valmistaa herkullisen liemen ruoanlaittoa varten.

Lue lisää

Ongelmia tuotteen palautuksen kanssa? Kaipaatko lakimiehen apua?

Lakimiehemme on vain puhelinsoiton tai sähköpostin päässä jäsenillemme. Liity nyt – saat ensi vuoden maksutta!

Lue lisää