Artikkeli

Vastuullinen kuluttaminen: Lääkkeet

Vastuullinen kuluttaminen

Lääkkeet ovat tärkeitä terveyden ylläpidossa ja sairauksien hoidossa. Lääkkeillä on valitettavasti myös monia haitallisia ympäristövaikutuksia. Lääkeaineita kulkeutuu ympäristöön erityisesti lääkkeiden käytön jälkeen ja jätteiden mukana. Arvellaan, että ympäristöstä löytyvät lääkeainejäämät ovat niin pieniä, että ne eivät vaikuta ihmisten terveyteen. On kuitenkin todettu, että lääkejäämät voivat vaikuttaa negatiivisesti kaloihin ja muihin vesieliöihin sekä niitä syöviin petoeläimiin. Siksi on tärkeää, että lääkkeitä käytetään vain todelliseen tarpeeseen ja turhaksi jääneet hävitetään oikeaoppisesti.

Kysymyksiä ja vinkkejä vastuulliselle apteekkituotteiden kuluttajalle

  1. Lääkkeen ollessa uusi, kannattaa ostaa aluksi pieni pakkaus ja kokeilla lääkettä. Silloin et maksa turhasta etkä lisää lääkejätteen määrää, jos lääke ei sovikaan sinulle. Eettinen kuluttaja valitsee nimenomaan tarpeen, ei niinkään kappalehinnan mukaan. Hävitämme Suomessa lääkkeitä kymmenillä miljoonilla euroilla vuosittain.
  2. Palauta apteekkiin aina käyttämättä jääneet ja vanhentuneet lääkkeet ja elohopeakuumemittarit, neulat ja ruiskut. Poista ohjeliput reseptilääkkeistä tietosuojan takia. Lääkejäte on ongelmajätettä, joka ympäristöön joutuessaan voi vaikuttaa haitallisesti mikrobilajistoon tai eläin- ja kasvikuntaan. Käytetyt lääkelaastarit tulee myös palauttaa lääkejätteen mukana.
  3. Suhtaudu verkosta löytyvään lääketietoon kriittisesti ja opettele myös lukemaan mainontaa kriittisesti. Erityisesti luontaistuotteista ja muista terveystuotteista esitetään usein väittämiä, joissa luvataan liikaa.
  4. Älä tilaa lääkkeitä internetin kautta ulkomailta ilman reseptiä. Tilaaminen on laitonta; lääkekaupan takana on yhä lisääntyvässä määrin kansainvälinen järjestäytynyt rikollisuus. Iso osa myytävistä tuotteista on väärennöksiä, etkä voi olla varma miten ns. ”lääkkeet” on tuotettu ja mitä ne sisältävät. Lisäksi niiden mahdollisten haittavaikutusten hoitaminen voi olla vaikeaa. Lailliset ja kotimaiset apteekkien verkkokaupat on merkitty EU-tunnuksella. Voit luottaa näiden sivustojen tuotteisiin ja tietoon.
  5. Vähennä mahdollista epärationaalista lääkkeiden käyttöä ja tue järkevää lääkepolitiikkaa. Vaadi tieteellisesti tutkittua, tieteellisesti arvioitua ja tieteellisesti julkaistua tietoa.

Muista, että lääkkeiden käyttösi perimmäinen tarkoitus on sairauden parantaminen tai ehkäiseminen tai oireiden lievittäminen. Keskustele lääkkeen vaikutuksista lääkärisi kanssa. Lisätietoa lääkkeistä saat lääkärin lisäksi apteekista, lääkepakkauksesta ja lääkkeen pakkausselosteesta. Luotettava ja riippumaton ei-kaupallinen internet-sivusto sairauksista, niiden hoidosta ja lääkkeistä on kansalaisten terveyskirjasto.

Mikäli olet kiinnostunut lääkeaineiden ympäristövaikutuksista, tutustu esim. Helsingin yliopiston Farmasian tiedekunnan Generation Green-hankkeeseen: blogs.helsinki.fi/generationgreen
Facebook: pharmacygenerationgreen
Twitter: @UH_GenGre

Lue lisää vastuullisesta kuluttamisesta

Ongelmia asumisessa? Tuottaako taloyhtiösi päänvaivaa?

Kuluttajan lakineuvonta auttaa myös asumisen ongelmatilanteissa. Hanki itsellesi lakineuvontaa vain 15 eurolla vuodessa!

Lue lisää Kuluttajaliiton jäsenyydestä