Artikkeli

Vastuullinen kuluttaminen: Autoilu

Vastuullinen kuluttaminen

Liikenne on eräs suurimpia ympäristöongelmien aiheuttajia. Liikenne kuluttaa luonnonvaroja ja energiaa, heikentää ilmanlaatua ja aiheuttaa melua, tuottaa jätettä ja vaatii suuria maa-alueita.

Liikenteen vaikutus ilmastonmuutokseen on merkittävä. Hiilidioksidipäästöjen määrä riippuu suoraan polttoainekulutuksesta. Autoilija voi vähentää päästöjä lähinnä autoilemalla vähän, hyödyntämällä matkaketjuja (liityntäpysäköinti) ja autoilemalla vähän kuluttavalla autolla tai ajotavalla. Lähivuosina Suomessa ovat yleistyneet biopolttoaineet ja sähköautot, joita käyttämällä liikenteen hiilidioksidipäästöjä voi vähentää. Näkemällä hieman vaivaa liikkumisen suunnitteluun voit vähentää turhaa autoilua, säästää aikaa ja rahaa.

Vastuullisen autoilijan muistilista

 1. Valitse auto käyttötarkoituksen mukaan. Järkevä moottorivalinta alentaa kustannuksia ja päästöjä.
 2. Muista rengaspaineet. Liian pienet rengaspaineet kasvattavat renkaiden vierintävastusta, jolloin renkaiden kuluminen ja polttoaineen kulutus lisääntyvät ja liikenneturvallisuus huonontuu. Henkilöauton polttoaineenkulutus lisääntyy 0,1–0,3 l/100 km, jos renkaiden paine on noin 0,5 baria suosituspainetta pienempi. Yksinkertaisinta on pitää renkaissa aina suurimman kuorman paine.
 3. Käytä sähkölaitteita ja ilmastointilaitetta säästävästi. Takalasinlämmitin ja istuinlämmittimet lisäävät polttoaineen kulutusta 0,2–0,6 l/100 km. Ilmastointi nostaa keskivertohenkilöautossa kulutusta ulkolämpötilan ja ajotilanteen mukaan 0,3–1,5 l/100 km (5–20 %).
 4. Poista autosta katto- ja muu kuorma heti, kun tarve on ohi.
 5. Käytä kylminä vuoden aikoina moottorin lämmittimiä. Näin säästät selvää rahaa, ja vähennät päästöjen määrää sekä parannat liikenneturvallisuutta. Säädä esilämmitysaika ulkoilman lämpötilan mukaan joko ajastimella tai etäohjauksella.
 6. Lähde heti liikkeelle käynnistettyäsi moottorin.
 7. Vältä tyhjäkäyntiä. Nykyaikainen henkilöauton moottori kuluttaa tyhjäkäynnillä noin 0,5–0,7 litraa polttoainetta tunnissa.
 8. Liikkeelle lähdettyäsi kiihdytä aikailematta tavoitenopeuteesi siten, että kaasupoljin on 2/3- tai 3/4-asennossa – kevyellä kaasulla kiihdyttäminen ei ole taloudellista.
 9. Vaihda oikein. Kiihdytä kullakin vaihteella vain siihen kierroslukuun asti, jolla vääntömomentti on suurin (dieselmoottori 2000 rpm, bensiinikäyttöinen 2500 rpm). Ellei autossasi ole kierroslukumittaria tai vaihtamisen opastinta, aja 1-vaihteella vain autonmitan, 2-vaihteella 20–30 km/h nopeuteen, 3-vaihteella 30–40 km/h nopeuteen, 4-vaihteella 40–50 km/h nopeuteen, 5-vaihteella yli 50 km/h nopeuksilla ja 6-vaihteella yli 60 km/h nopeuksilla. Isompaan vaihteeseen vaihtaessasi voit jättää vaihteita ”väliin” riippuen liikenne- ja olosuhdetilanteista, esim. 1-2-4-5.
 10. Käytä niin maantieliikenteessä kuin taajamissakin suurinta vaihdetta, jolla moottori vetää hyvin. Alamäessä ja kevyellä kaasulla myös tasamaalla voit hyvin ajaa 5-vaihteella jo 50 km/h nopeudessa.
 11. Risteyksiin ja liikennevaloihin saapuessasi tai edellä ajavan kääntyessä hidasta moottorijarrutuksen avulla niin, että esim. liikennevalot ehtivät vaihtua vihreiksi tai voit muuten jatkaa ajoasi turhaan pysähtymättä. Aja muun liikenteen rytmin mukaan. Vilkasliikenteisillä tieosuuksilla ohittaminen ei tuo oleellista aikasäästöä, mutta lisää sen sijaan polttoaineen kulutusta.
 12. Vältä suuria nopeuksia. Nopeuden kasvaessa moottorin tehontarve kasvaa, polttoaineen kulutus nousee jyrkästi. Jos nopeus nostetaan 100 km/h:sta 120 km/h:iin, polttoaineenkulutus kasvaa 1–2 l/100 km – samalla aikaa säästyy 100 kilometrin matkalla vain 10 minuuttia.

Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen autoilijana

Autoilija voi vähentää hiilidioksidipäästöjä mm.

• vähentämällä auton käyttöä ja hyödyntämällä matkaketjuja (liityntäpysäköinti)
• omaksumalla turvallisen ja taloudellisen ajotavan
• käyttämällä biopolttoaineita
• ajamalla hybridi- tai sähköautoa
• valitsemalla auto-ostoksilla pienikulutuksen vaihtoehdon

Vinkkejä

Netistä löytää hyviä vinkkejä aina reittioppaista kimppakyyteihin ja ekologiseen autoiluun:

Vinkkejä ekotehokkaaseen autoiluun.

Suomen suosituin kimppakyytiyhteisö. Tarjoa tai pyydä kimppakyyti.

Lue lisää

Peruuntuiko matka? Askarruttaako reklamaatio?

Hanki itsellesi kuluttajan lakineuvonta vain 15 eurolla vuodessa! Neuvomme niin arjen haasteissa kuin isommissa ongelmatilanteissa.

Lue lisää Kuluttajaliiton jäsenyydestä