Artikkeli

Tarkistuslista siivouspalveluille

Talous

Tarkistuslista siivouspalveluiden hankkimista harkitsevalle:

1. Tee tarjouspyyntö aina kirjallisena. Jos pyydät tarjousta useammalta kuin yhdeltä yritykseltä, varmista että tarjouspyyntöjen sisältö on samanlainen.

2. Jos kyseessä on pidempiaikaiseksi tarkoitettu jatkuva sopimus siivouspalvelun käytöstä, on hyvä suorittaa arviointikäynti ja/tai koesiivous kohteessa.

3. Kuvaile kohdetta mahdollisimman tarkasti ja realistisesti. Mainitse asunnon tyyppi, huoneluku ja kerrosmäärä. Kuvaile pintamateriaalit, kalusto ja listaa tilat joissa haluat siivottavan.

4. Jos olet hankkimassa ikkunanpesua, kerro ikkunoiden lukumäärä, koko ja muut ikkunoihin liittyvät seikat kuten poikkeavat karmit tai avausmekanismit. Ota huomioon myös parvekelasit.

5. Tee lista töistä, jotka kuuluvat sopimukseen. Esimerkiksi riittääkö lattioiden imurointi vai tarvitaanko nihkeäpyyhintää tai pesua, puhdistetaanko tasot ja pyyhitäänkö kattolamput. Mattojen käsittely ja tamppaaminen maksavat usein erikseen, samoin erilaisten eritteiden siivoamisesta saattaa tulla lisälasku.

6. Kerro haluatko jatkuvalla sopimuksella esimerkiksi viikkosiivouksen tai kuukausisiivouksen vai onko kyseessä kertaluonteinen siivous.

7. Voit kysyä hintaa myös ylimääräisille palveluille, kuten pyykkien pesu, lajittelu ja silittäminen tai astioiden pesu tai astianpesukoneen täyttö ja tyhjennys.

8. Tarkista kenen välineillä ja puhdistusaineilla siivous tehdään ja kenen vastuulla on ostaa lisää. Etenkin allergikkojen kannattaa varmistaa, ettei siivooja käytä esimerkiksi imuria tai liinoja, joilla on siivottu kotia, jossa asuu lemmikkejä.

9. Erittele, mitkä työt teet itse ennen siivoojan saapumista. Esimerkiksi lapsiperheessä lelujen kerääminen lattioilta ja pinnoilta saattaa viedä tovin ennen kuin varsinaista siivousta pääsee aloittamaan.

10. Selvitä miten toimitaan käytännön asioiden kanssa, kuten peruutusten, sairastumisen tai turvalukon kanssa entä miten toimitaan palautetta annettaessa. On hyvä tarkistaa myös, hoitaako sama siivooja/samat siivoojat siivouksen vai vaihtuvatko työntekijät.

11. Selvitä, onko palveluntarjoaja ennakkoperintärekisterissä, onko se hoitanut työnantajavelvoitteensa ja onko yrityksellä vastuuvakuutus mahdollisten vahinkojen varalle.