Sopimukset ovat sitovia. Myyjän on toimitettava tilatut tavarat sovittuun aikaan eikä ostajalla ole oikeutta vaihtaa tai palauttaa tavaraa, jos asiasta ei ole erikseen sovittu (poikkeuksena koti- tai etämyynti).
Koska sopimukset ovat sitovia, sinun on hyvä varmistaa ennen sopimuksen tekoa, että ymmärrät sopimuksen sisällön ja sen, mihin sopimuksessa sitoudut.
Usein erityisesti sopimuksen määräaikaisuus aiheuttaa ongelmia (esim. matkapuhelinten tai tietokoneiden kytkykauppa, kuntosalijäsenyydet). Tästä syystä sopimus kannattaa käydä huolellisesti läpi ennen sen hyväksymistä. Liian kiireellä sopimuksia ei kannata tehdä, joten varaa tarvittaessa vaikka kalenteristasi aika siihen, että tutustut sopimustekstiin huolella.
Kaupasta ostetun tavaran palautusoikeus
Ostajalla ei ole lainmukaista oikeutta vaihtaa tai palauttaa virheetöntä tavaraa lukuun ottamatta koti- ja etämyyntiä. Useasti kaupat kuitenkin myöntävät vapaaehtoisesti vaihto- tai palautusoikeuden. Kaupat voivat vapaasti päättää oikeuden rajoista. Usein esimerkiksi alennettuun hintaan myydyillä tavaroilla ei ole palautusoikeutta.
Palautus- tai vaihto-oikeus ovat osa sopimusta. Jos kauppa on myöntänyt sellaisen, se sitoo kauppaa. Niinpä jos kaupan kuiteissa, kaupassa olevissa kylteissä tai kaupan mainoksissa mainitaan vaihto- tai palautusoikeudesta, kaupan on myönnettävä tämä oikeus.
Avokauppa
Jos kauppa ei myönnä normaalisti palautusoikeutta, ja ostaja haluaa tutustua tuotteeseen tarkemmin kotona – esimerkiksi sopiiko uusi huonekalu asuntoon – hänen kannattaa sopia myyjän kanssa avokaupasta.
Avokauppa tarkoittaa, että ostaja ja kauppias sopivat siitä, että ostajalla on oikeus palauttaa tavara sovitun ajan kuluessa, jos se ei miellytä häntä. Ostajalla on tällöin mahdollisuus tutustua tuotteeseen rauhassa ja kokeilla sitä. Hän ei kuitenkaan saa käyttää tuotetta, vaan sen on palautettaessa oltava myyntikunnossa. Avokaupasta kannattaa sopia kirjallisesti (esim. tekemällä siitä merkintä kuittiin)