Artikkeli

Tietoisku: Tiesitkö tämän muuttoestosta ja muuttosuojauksesta?

Asuminen

Muuttava mies kantaa muuttolaatikoita.

Muuttoesto on Digi- ja väestötietoviraston maksuton palvelu. Jos henkilötietosi joutuvat vääriin käsiin, voit palvelun avulla varmistaa, ettei kukaan muu tee muuttoilmoitusta nimissäsi.

Myös Posti tarjoaa maksuttomia muuttosuojauspalveluita, jotka estävät muuttoilmoituksen tekemisen puolestasi. Postin kevyt muuttosuojaus riittää silloin, kun ainoastaan henkilötietosi on varastettu. Kevyen muuttosuojauksen aikana pystyt tekemään itse sähköisen muuttoilmoituksen. Jos henkilötietojen lisäksi pankkitunnuksesi tai muut vahvan tunnistautumisen tietosi on varastettu, kannattaa silloin ottaa käyttöön muuttosuojaus, joka on kevyttä muuttosuojausta vahvempi.

Kun Digi- ja väestötietoviraston muuttoesto sekä Postin muuttosuojaus ovat päällä, et edes sinä itse voi tehdä paperista tai sähköistä muuttoilmoitusta ilman erillisiä toimenpiteitä.

Kuinka muuttoilmoituksen teko onnistuu muuttoeston ja muuttosuojauksen ollessa päällä?

Muuttoilmoitus tehdään Postin kautta, joka lähettää ilmoituksesta tiedon myös Digi- ja väestötietovirastolle. Jos sinulla on päällä sekä muuttoesto että muuttosuojaus, täytyy ne käsitellä erikseen Postin ja Digi- ja väestötietoviraston kanssa ennen kuin muuttoilmoituksesi etenee. Koska kyseessä on kaksi erillistä palvelua, ei riitä, että muuttosuojaus käsitellään ja ratkaistaan vain Postin kanssa.

Kun olet tehnyt muuttoilmoituksen, ottaa Posti sinuun yhteyttä jatkotoimenpiteitä varten. Muuttosuojauksesi pysyy koko tämän ajan voimassa eikä sitä tarvitse erikseen aktivoida uudelleen. Voit myös halutessasi purkaa muuttosuojauksen itse Postin verkkosivujen kautta esimerkiksi silloin, kun teet muuttoilmoituksen. Jos purat muuttosuojauksen, muista aktivoida suojaus uudelleen, kun osoitteenmuutoksesi on käsitelty.

Digi- ja väestötietoviraston aktiivisesta muuttoestosta ei sen sijaan tule muuttajalle erillistä ilmoitusta tai yhteydenottoa. Esto on muistettava käydä ottamassa pois päältä omatoimisesti. Digi- ja väestötietovirasto käsittelee muuttoilmoituksen vasta, kun esto on otettu pois päältä. Nopeimmin eston saa poistettua Suomi.fi-palvelun kautta. Kun uusi osoitteesi on päivittynyt väestörekisteriin, muista käydä aktivoimassa muuttoesto uudelleen. Voit tarkistaa osoitetietosi Suomi.fi-palvelun kautta. Uudelleenaktivoinnin voi tehdä aikaisintaan 24 tuntia poiskytkemisen jälkeen.

Lisää tietoa muuttoestosta: https://dvv.fi/muuttoesto

Lisää tietoa muuttosuojasta: https://www.posti.fi/fi/henkiloille/kirjeet-ja-postipalvelut/jakelu-ja-muuttaminen/muuttosuojaus