Artikkeli

Hintavertailu: Kuluttaja voi säästää auton katsastuksessa yli 20 euroa valitsemalla kaupungin halvimman – katsastuspakettien hinnoissa myös isot erot paikkakunnittain

Hintavertailut

Kuluttajaliitto vertaili yli 50 katsastusaseman hintoja 14 kaupungissa.

Lue tiedote

Voit suurentaa PDF-tiedoston tekstejä klikkaamalla avatun tiedoston yläreunassa olevaa plus-painiketta (Zoom in).

Auton katsastaminen on nykyään kuluttajalle aiempaa vapaampaa. Vuonna 2018 voimaan tulleen katsastuslain myötä alle kymmenen vuotta vanhojen autojen katsastusvälit harvenivat. Uuden auton omistaja säästää siis aikaa ja rahaa.

Kun autoa tarvitsee käyttää harvemmin katsastuksessa, hintojakaan ei tule välttämättä seurattua niin tarkkaan kuin ennen.

Se kuitenkin kannattaisi, sillä katsastusasemien hinnat saattavat vaihdella huomattavasti niin kaupunkien sisällä kuin niiden välilläkin. Tämä kävi ilmi, kun Kuluttajaliitto vertasi 54 katsastusaseman hintoja 14 paikkakunnalla.

Kaupunkiseutujen sisällä suurta hintavaihtelua

Auto todennäköisesti katsastetaan kotiseudun katsastusasemalla, joten tarkastellaan ensin hintaeroja kaupunkien ja kaupunkiseutujen sisällä.

Pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa) pelkkä määräaikaiskatsastus ilman ajanvarausta maksaa halvimmillaan 35 euroa ja kalleimmillaan 50 euroa. Halvimpia olivat Helsingin CityKatsastus Kehä 1 ja Espoon Koskelon K1 Katsastus.

Kallein oli puolestaan Espoon Kauklahden Citykatsastus. Seudun halvin ja kallein olivat siis samaa ketjua.

Vertailussa tarkasteltiin myös katsastuspakettien eli katsastuksen ja päästömittauksen pakettihintoja. Pääkaupunkiseudulla pakettien hintahaarukka oli ilman ajanvarausta 60–84 euroa, nettiajanvarauksella 50–69 euroa ja puhelinajanvarauksella 58–84 euroa.

Tässäkin vertailussa kallein oli kaikissa vaihtoehdoissa Espoon Kauklahden Citykatsastus. Halvimpia olivat ilman ajanvarausta Espoon Koskelon K1 Katsastus ja Vantaan GT-katsastus. Espoon Koskelon K1 Katsastus oli halvin myös nettivarauksella. Puhelinajanvarauksella edullisin oli Helppokatsastus Kehä III.

Oulussa pelkän määräaikaiskatsastuksen hintahaarukka ilman ajanvarausta oli samaa luokkaa kuin pääkaupunkiseudulla, 38–54 euroa. Halvin oli Helppokatsastus Oulu ja kallein Konetien Katsastus.

Katsastuspaketeissa hintahaarukka oli Oulussa ilman ajanvarausta ja puhelinvarauksella 52–69 euroa, jolloin halvin oli Helppo Rent ja kallein Konetien Katsastus. Nettiajanvarauksella hinnat vaihtelivat 45 eurosta 59 euroon. Halvin oli Limingantullin K1 Katsastus ja kallein jälleen Konetien Katsastus.

Kaupungeittain hintaero halvimman ja kalleimman katsastusaseman välillä ilman ajanvarausta oli 3–16 euroa. Esimerkiksi Hämeenlinnassa pelkän määräaikaiskatsastuksen hintahaarukka oli 39–50 euroa, Jyväskylässä 39–45 euroa, Porissa 35–49 euroa ja Seinäjoella 35–45 euroa.

Toisaalta joissakin kaupungeissa pelkän määräaikaiskatsastuksen hinnoissa ilman ajanvarausta ei ole juurikaan vaihtelua. Esimerkiksi Tampereella hintahaitari oli 40–43 euroa ja Kuopiossa 32–39 euroa.

Katsastuspaketeissa vastaava hintaero oli kaupungeittain 9–24 euroa. Esimerkiksi Tampereella hintahaarukka oli 56–74 euroa, Hämeenlinnassa 66–80 euroa, Turussa 46–58 euroa ja Kuopiossa 50–59 euroa.

Hintahaitari on paikoitellen leveä myös nettiajanvarauksella tehdyissä määräaikaiskatsastuksissa. Esimerkiksi Hämeenlinnassa Tiiriön K1 Katsastuksen hinta on 27 euroa, kun Kaus-Kantolan Autokatsastus veloittaa lähes tuplahinnan, 50 euroa.

Samat katsastusasemat nousevat esille myös netissä varattavien katsastuspakettien hinnoissa. Ero halvimman ja kalleimman välillä on 24 euroa: Tiiriön K1 Katsastus veloittaa 56 euroa ja Kaus-Kantolan Autokatsastus 80 euroa.

Myös erikseen tehtyjen päästömittauksien hinnoissa on paikallista heittelyä. Pääkaupunkiseudulla päästömittauksesta saa pulittaa ilman ajanvarausta 15–34 euroa. Halvin oli Vantaan GT-Katsastus Oy ja kallein jälleen Espoon Kauklahden Citykatsastus sekä Helsingin Kehä I Citykatsastus.

Samoin Jyväskylässä kallein päästömittaus maksoi yli kaksinkertaisesti halvimpaan nähden: Palokan K1 Katsastus veloitti ilman ajanvarausta 30 euroa ja Meidän Katsastus Oy 14 euroa.

Jälkitarkastusmaksuissakin on paikallista vaihtelua. Esimerkiksi Oulussa hintahaarukka oli 10–25 euroa ja Seinäjoella 9–15 euroa.

Ajanvarauksella vai ilman? Nettivaraus kannattaa

Kuluttaja säästää rahaa varaamalla katsastusajan etukäteen netissä. Pääkaupunkiseudulla pelkän määräaikaiskatsastuksen keskihinta nettiajanvarauksella oli 35,71 euroa, ilman ajanvarausta 41,29 euroa ja puhelinajanvarauksella 39,64 euroa.

Koko maassa vastaavat keskihinnat olivat 34,62 euroa, 40,15 euroa ja 38,69 uroa.

Esimerkiksi Helsingin Konalan K1 Katsastuksen asiakas säästää kymmenen euroa varaamalla määräaikaiskatsastusajan etukäteen netissä. Espoon Kauklahden Citykatsastuksella vastaava säästö on 15 euroa.

Muuallakin Suomessa hinnoittelu suosii määräaikaiskatsastuksissa nettivaraajaa: Hämeenlinnan Tiiriön K1 Katsastus veloittaa pelkästä katsastuksesta nettivarauksella 27 euroa ja ilman ajanvarausta 45 euroa.

Katsastuspaketeissa vertailun keskihinta oli nettiajanvarauksella 55,40 euroa, ilman ajanvarausta 62,28 euroa ja puhelinajanvarauksella 60,65 euroa. Esimerkiksi Lappeenrannan Myllymäen K1 Katsastuksen hinta ilman ajanvarausta tai puhelinvarauksella oli 54 euroa, kun hinta oli nettivarauksella 37 euroa.

Yllättävää kyllä, katsastusasemien ilmoittamien tietojen perusteella katsastuspaketin ostaminen ei tuo asiakkaalle useinkaan säästöä. Hintalappu on lähes joka paikassa sama, osti katsastuksen ja päästömittauksen erikseen tai pakettina.

Ero kalleimman ja halvimman välillä yli kaksinkertainen, kalleinta katsastus on Hämeenlinnassa

Vertailun kallein katsastusasema löytyy Oulusta, kun katsotaan pelkän katsastuksen hintaa. Konetien Katsastus Oy veloittaa määräaikaiskatsastuksesta 54 euroa riippumatta siitä, varaako ajan ennakkoon vai ei. Kun varaa yhtä aikaa koko paketin päästömittauksineen, nettivaraaja säästää 69 euron kokonaishinnasta 10 euroa.

Hintavertailussa mukana olleista asemista halvimmat katsastusasemat olivat kaikki K1 Katsastus -ketjun asemia. Joensuun Käpykankaan, Lappeenrannan Myllymäen ja Turun Vätin asemilta määräaikaiskatsastuksen saa nettivarauksella alle kahdella kympillä. Näiltä asemilta koko katsastuspaketin päästömittauksineen saa myös alle 40 eurolla.

Yhtä lukuun ottamatta kaikki asemat, joista sai nettivarauksella katsastuksen päästömittauksen kanssa alle 50 eurolla, kuuluivat myös K1 Katsastus -ketjuun. Alle 50 eurolla sen sai myös Katsastus Turku -liikkeestä. Se tarjosi myös halvimman määräaikaiskatsastuksen sekä katsastuspaketin yhdessä pakokaasumittausten kanssa ilman ajanvarausta.

Jälkitarkastusmaksuissa hintahaarukka oli 9–29 euroa. Seinäjoen Pohjan K1 Katsastus oli halvin. Kalleimpia olivat CityKatsastuksen asemat Helsingissä ja Espoossa.

Vertailun halvin hintataso oli Turussa. Siellä määräaikaiskatsastus ilman ajanvarausta maksoi keskimäärin 32,50 euroa ja katsastus päästömittauksineen 53,25 euroa. Pelkän katsastuksen keskihinta nettiajanvarauksella oli 26,75 ja katsastuspaketin keskimäärin 48 euroa. Puhelinajanvarauksella ne olivat 30,73 euroa ja 52 euroa.

Katsastuspakettien keskimääräiset hinnat olivat myös Seinäjoella ja Kuopiossa lähellä Turun hintatasoa.

Hämeenlinnan hintataso oli korkein mukana olleista paikkakunnista, kun tarkastellaan kolmenlaisten katsastushintojen ja katsastuspakettien paikkakuntakohtaisia keskihintoja lukuun ottamatta pelkkää katsastusta, kun se varataan netissä: siinä Oulun hintataso oli korkein. Keskihinta Oulussa on 41,33 euroa, kun Hämeenlinnassa se on 37 euroa. Pelkän katsastuksen toiseksi korkeimmat hinnat Hämeenlinnan jälkeen löytyvät myös Oulusta, kun katsastukseen mennään ilman ajanvarausta tai se varataan puhelimella.

Nettiajanvarauksella kallein pakettihinta löytyy Hämeenlinnasta: Kaus Kantolan Autokatsastus veloittaa siitä 80 euroa ja yhtä paljon myös ilman ajanvarausta ja puhelimitse tehdyssä ajanvarauksessa.

Vielä kalliimpi katsastushinta on Citykatsastus Espoon Kauklahdessa: sekä ilman ajanvarausta että puhelinajanvarauksella katsastus yhdessä päästömittausten kanssa maksaa 84 euroa. Tällä asemalla kannattaa suosia nettiajanvarausta, sillä pakettihinnaksi tulee tällöin 69 euroa.

Katsastuksen ja jälkitarkastuksen hintavertailussa kannattaa huomioida, että osa toimijoista ilmoittaa kyseiset hinnat ilman liikenne- ja viestintävirasto Traficomin viranomaismaksua (2,70 euroa). Osan hintoihin maksu sisältyy. Nettisivuilla myös käytäntö on kirjavaa. Viranomaismaksu on pakollinen ja sen pitäisi aina sisältyä myös netissä ilmoitettuihin hintoihin.

Sama ketju, eri hinta

Samaan ketjuun kuuluvien katsastusasemien välillä voi olla huomattavia hintaeroja eri puolilla maata. Esimerkiksi Helppokatsastus Oy veloittaa pelkästä katsastuksesta ilman ajanvarausta Kuopiossa 32 euroa, mutta Porissa hinta on 49 euroa. Kokonaisen katsastuspaketin päästömittauksineen saa Kuopiossa 54 eurolla, kun se Helsingin Konalassa maksaa 76 euroa.

K1 Katsastuksen asemilla vastaavat hinnat vaihtelevat Joensuun 29 eurosta Hämeenlinnan 45 euroon. Kokonaisen katsastuspaketin hinnat vaihtelevat Joensuun 49 eurosta Hämeenlinnan ja Tampereen 74 euroon.

Päästömittausten hinnoittelu noudattelee samaa kaavaa. K1 Katsastuksen asemilla hinta vaihtelee Seinäjoen 15 eurosta Tampereen 31 euroon ilman ajanvarausta.

Jälkitarkastuksen hinta oli useimmilla K1 Katsastuksen asemilla 25 euroa. Poikkeuksiakin on: Seinäjoella hinta oli yhdeksän euroa, Joensuussa 10 euroa ja Lappeenrannassa 17 euroa.

Markkinajohtaja ei kertonut hintojaan

Kuluttajaliitto kysyi tietoja katsastusasemien hinnoittelusta kyselylomakkeella. Lomakkeessa pyydettiin ilmoittamaan elokuun 2021 normaalit arkipäivien hinnat ilman hintatarjouksia.

Lomakkeessa pyydettiin ilmoittamaan seuraavat hintatiedot: alle 3 500-kiloisen ja alle kymmenen vuotta vanhan bensiinikäyttöisen henkilöauton määräaikaiskatsastus ja päästömittaus erikseen sekä pakettina. Hinnat kysyttiin ilman ajanvarausta, nettiajanvarauksella ja puhelinajanvarauksella. Lisäksi kysyttiin jälkitarkastusmaksun hinta.

Hintavertailussa on mukana katsastusasemia seuraavista kaupungeista: Espoo, Helsinki, Hämeenlinna, Joensuu, Jyväskylä, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Oulu, Pori, Seinäjoki, Tampere, Turku ja Vantaa.

Kyselyyn ei otettu mukaan kaikkein pienimpiä katsastusasemia, joissa henkilökunnaksi on ilmoitettu enintään yksi henkilö. Pienimmillä mukana olleilla katsastusasemilla on 2–4 työntekijää.

Moni asema jätti ilmoittamassa hintatietonsa. Kysely lähetettiin 93 asemalle, ja tiedot saatiin 54 asemalta. 39 asemaa ei vastannut tietopyyntöön useista yrityksistä huolimatta. Joensuun, Lahden ja Lappeenrannan tietoja ei käsitelty paikkakuntakohtaisessa vertailussa, koska näiltä paikkakunnilta jai liian monta vastausta saamatta.

Markkinajohtaja A-Katsastus kieltäytyi antamasta hintatietojaan. A-Katsastuksen suhteellinen osuus Suomessa tehdyistä katsastuksista oli vuoden 2019 lopussa 21 prosenttia.

Yhtiö perusteli ratkaisuaan sillä, että katsastusalan hinnoittelu on vapaasti kilpailtua ja hinnat vaihtelevat paikkakunnittain ja jopa asematasolla. Osa toimijoista esimerkiksi kertoo hinnan ilman Traficomin valvontamaksua tai tarjoaa ilmaisen jälkitarkastuksen. Siksi kilpailevien asemien vertailukelpoisia normaalihintoja olisi yhtiön mielestä mahdotonta tehdä.

Yhtiöstä todettiin, että asiakkaat löytävät asemakohtaiset hinnastot A-Katsastuksen nettisivuilta, ja että päivä- ja ajoneuvokohtainen hinta selviää ajanvarausprosessin aikana.

Kuitenkin hintavertailujen tekeminen on perusteltua juuri vapaasti kilpailluilla aloilla, joilla hintavaihtelu voi olla suurta. Hintojen vertailu on perusteltua myös siksi, että osa yrityksistä ilmoittaa hintansa netissä epäselvästi tai puutteellisesti.

Kuluttajalla on oikeus odottaa, että katsastusasema osaa ilmoittaa perimänsä hinnat tarkkaan määritellyssä tapausesimerkissä. On kuluttajan etu päästä vertailemaan hintoja luotettavasti palveluntarjoajien välillä.

Teksti: Janne Laitinen
Hintavertailu: Marja Nygren, Kuluttaja

Kuluttajaa julkaisee Kuluttajamedia ry, joka on Kuluttajaliiton perustama.