Huijaustyypit

Huijaustyypit

Huijaukset voidaan luokitella erilasiin huijaustyyppeihin. Kampanjassa mukana oleva Viestintävirasto on jaotellut huijaukset seuraaviin tyyppeihin:

1. Liian houkuttelevat tarjoukset

”Huijauksia tulee vastaan sähköpostissa, keskustelu- ja seuranhakupalstoilla, osto- ja myyntipalstoilla, tekstiviesteissä, nettimainoksissa, puhelimessa, televisiossa,
melkein missä vain.”

2. Tietojenkalastelu

”Tietojenkalastelua tehdään mm. pankkitunnusten, luottokorttinumeroiden, sähköpostitunnusten ja sosiaalisen median tunnusten saamiseksi. Tietojenkalastelu alkaa tyypillisesti sähköpostilla, jonka avulla käyttäjä ohjataan tietojenkalastelusivulle.”

3. Mobiilimaksun väärinkäyttö

”Monet teleyritykset tarjoavat verkkosivujen ylläpitäjille ratkaisua, jossa verkkosivu voi laskuttaa tarjoamansa palvelun sivulla vierailevan käyttäjän normaalin matkapuhelinlaskun yhteydessä. Tämä palveluiden tilaamista ja maksavista sujuvoittava toiminto on valitettavasti aiheuttanut myös vahingossa klikattuja maksuja.”

4. Nettikauppapetokset

”Netin osto- ja myyntipalstat ovat mainioita paikkoja löytää käytettyjä hyödykkeitä, mutta ne ovat myös huijareiden suosiossa. Sielläkin kannattaa varoa epäilyttävän hyviä tarjouksia. Huijari voi myydä tuotetta, jota ei ole olemassa. Rahat menevät, mutta tuotetta ei näy tai ostos on jotakin ihan muuta kuin sovittiin.”

5. Huijariroskapostit

”Moni on jo tottunut ohittamaan sähköpostitse tulevat roskapostit ja huijaukset. Tekstiviestit ovat Suomessa vielä vähän käytetty mainoskanava, jota ei osata varoa yhtä hyvin.”

6. Ilmainen lahjakortti

”Rikolliset mainostavat houkuttelevaa lahjakorttia esimerkiksi huonekaluliikkeeseen tai VR:lle, kunhan vain vastaa muutamaan kysymykseen, kuten kuinka usein matkustaa junalla. Kysymysten jälkeen uhria pyydetään soittamaan maksulliseen numeroon, jotta hän saa PIN-koodin. Lahjakorttia ei soitosta huolimatta kuitenkaan koskaan tule.”

7. Toimitusjohtajahuijaus

”Toimitusjohtajahuijauksessa rikolliset lähestyvät yrityksen taloushallintoa tai henkilöä, jolla on laskunmaksuoikeudet, esimerkiksi yrityksen toimitusjohtajan tai talousjohtajan identiteetillä.”

8. Hybridihuijaukset

Lue lisää täältä.

Erilaisista huijauksista on mahdollista lukea lisää myös Viestintäviraston nettisivuilta.