Tule mukaan kahvilakierrokselle!

Mennään kahville 1.–31.10.2022!
Kuluttajaliiton, Allergia-, iho- ja astmaliiton ja Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistyksen kahvilakierros
Pääkaupunkiseutu, Pirkanmaa, Turun seutu

Kiitos kahvilakierrokselle osallistuneet!

Kuluttajaliitto, Allergia-, iho- ja astmaliitto ja Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys järjestivät lokakuussa yhteisen pilotin kahvilakierroksesta, jossa vapaaehtoiset saivat raportoida havaintojaan kahviloiden allergiamerkinnöistä.

Kiitos teille, jotka lähetitte meille vastauksia!

Vastauksia saimme muutamia kymmeniä ja vastauksien määrän ja alueellisen hajonnan vuoksi tilastollisesti kattavia tilastollisia tuloksia on tästä pilotista vaikea esittää, mutta haluaisimme nostaa esille muutamia keskeisiä havaintoja saamistamme tuloksista:

  • Kahvilassa tarjottavien tuotteiden sopivuudesta erilaisiin ruokavalioihin (esim. gluteeniton, laktoositon) ilmoitettiin varsin usein lyhentein, joita tarkkailijat pitivät pääsääntöisesti helppolukuisina (iso fonttikoko yms.)
  • Allergeenien ilmoittamisessa oli enemmän hajontaa. Varsin hyvin kahviloissa kuitenkin löytyi kirjallisena tieto siitä, että tarvittaessa henkilökunnalta saa lisätietoja.
  • Sanallisissa palautteissa kehuttiin kahviloiden siisteyttä ja erittäin ystävällinen henkilökunta sai kehuja hyvin monessa palautteessa.
  • Pieniä kehityskohteitakin nousi sanallisista palautteista: gluteenittomat tuotteet olisi pidettävä erillään gluteenia sisältävistä ja kananmunattomia tuotteita ei tulisi kypsentää samassa öljyssä kananmunaa sisältävien tuotteiden kanssa.   

Yhteenvetona sanottakoon, että vierailluissa kahviloissa tilanne näyttää varsin hyvältä. Ja mikä hienoa: vapaaehtoiset kahvilavierailijat saivat hyvän vastaanoton jutellessaan allergia-asioista henkilökunnan kanssa. Kiitos kahviloille, jotka ottavat ruoka-allergiset asiakkaat huomioon!

Paikallisyhdistys – haluatko järjestää alueellasi kahvilakierroksen? Kuluttajaliitolta, Allergia-, iho- ja astmaliitolta ja Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistykseltä on saatavilla kaikki materiaalia, mitä tarvitaan kierroksen järjestämiseksi. Olethan yhteydessä, jos asia kiinnostaa.

Lisätiedot ja kysymykset

Jäikö kysyttävää? Ole rohkeasti yhteydessä, vastaamme mielellämme.

Henna Sahlberg

Järjestökoordinaattori, Kuluttajaliitto

Ilona Mähönen

Ruoka-allergiatoiminnan asiantuntija, Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys