
Nappaa Hävikkiviikon vinkit arkeesi
Hävikkiviikolla pyritään korjaamaan ruoan säilyvyyteen liittyviä yleisiä väärinkäsityksiä, vaikuttamaan hävikkiä aiheuttaviin tapoihin sekä jakamaan muita konkreettisia keinoja arjen hävikin minimoimiseksi. Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa osissa. Kotitalouksien osuus ruokaketjun ruokahävikistä on suurin, peräti yli kolmasosa. Hävikin syntyyn vaikuttavat monet erilaiset tekijät, kuten arjen kiireet, tavat ja tottumukset sekä riittävä tietotaito keinoista, joilla hävikkiä voi vähentää kotikeittiöissä.
Lue alta asiantuntijoiden vinkit ruokahävikin vähentämiseksi
Pakastin on oiva paikka pelastaa ruokaa hävikiltä. Ruoat eivät säily pakkasessakaan ikuisesti. Lue asiantuntijoiden vinkit siihen, kuinka oikeaoppisella pakastamisella voi pidentää ruoan käyttöikää ja vähentää turhaa hävikkiä. Tiedote kuuluu Kuluttajaliiton Hävikkiviikolla 11.-17.9. julkaisemaan vinkkisarjaan.
Ruoan pelastaminen pakkaseen on suosittu tapa vähentää syömäkelpoisen ruoan heittämistä hukkaan.
Pakastamisella saa ruoan hyödyntämiseen lisäaikaa, kun arjen ruokasuunnitelmat yhtäkkiä muuttuvat tai ruokaa on tullut tehtyä liikaa. Pakastetut ruoat ja tähteet voivat olla kiireisen arjen keskellä myös oikea arjen helpotus.
”Tämän vuoden Hävikkiviikolla olemme puhuneet erityisesti kasvisten ja leivän fiksusta hyödyntämisestä. Pakastaminen on helppo ratkaisu kummankin hävikin vähentämiseen”, kertoo Kuluttajaliiton vastuullisuusasiantuntija Jenni Vainioranta. ”Kun esimerkiksi jääkaappiin ostetut kasvikset uhkaavat nahistua, kuori, pilko ja pakaste ne. Kasvikset on helppo heittää pakastimesta pannulle, keittoon tai kastikkeeseen”, hän vinkkaa.
Ruoat eivät säily pakkasessakaan ikuisesti, vaikka pakastimessa mikrobien toiminta pysähtyy. Ruoassa voi tapahtua fysikaalisia tai kemiallisia muutoksia, kuten kuivumista tai rasvojen hapettumista. ”Kyseessä on ennemmin kuitenkin laatu- kuin turvallisuusasia”, sanoo Ruokaviraston erityisasiantuntija Elina Leinonen.
Kun tuote sulaa, mikrobit voivat jatkaa lisääntymistä. Sulaminen myös rikkoo tuotteen rakennetta, mikä voi tehdä siitä herkemmin pilaantuvan. Siksi pakasteiden sulatusta ei tulisi tehdä hitaasti huoneenlämmössä.
Pakastaminen avuksi ruokahävikin vähentämisessä – asiantuntijoiden vinkit oikeaan säilytykseen
1. Merkitse pakastepusseihin ja –rasioihin mitä ne sisältävät ja milloin ruoka on pakastettu.
Näin pakastin ei täyty tunnistamattomista raaka-aineista ja osaat paremmin arvioida niiden syömäkelpoisuutta.
2. Pakasteita voi usein käyttää Parasta ennen -päivän jälkeenkin.
Jos pakasteet ovat aisteilla (haju, maku, ulkonäkö) arvioituina hyvälaatuisia, voi niitä vielä käyttää.
3. Sulata pakasteet kylmässä.
Sulata pakasteet esimerkiksi jääkaapissa, ei pitkään huoneenlämmössä seisottamalla. Pakasteita voi myös sulattaa mikrossa tai lisätä ne jäisinä suoraan kattilaan, pannulle tai uuniin.
4. Vältä pakasteiden uudelleen sulattamista.
Jos hieman sulamaan päässeen pakasteen laittaa uudelleen pakastimeen, uudelleen jäätyminen itsessään ei ole haitallista. Sulaminen ja jäätyminen voivat kuitenkin ”huonontaa” tuotteen rakennetta. Mikrobit voivat jatkaa lisääntymistä aina, kun tuote (tai sen pinta) pääsee sulamaan.
5. Pidä pakastin järjestyksessä.
Älä ylitäytä pakastinta. Näin ruoat eivät unohdu sinne.
6. Muista sulattaa pakastin säännöllisesti
Pidä pakastin puhtaana ja muista ylläpitää pakastimen toimintaedellytyksiä sulattamalla pakastin tarvittaessa käyttöohjeiden mukaisesti. Mikäli käyttöohjeet ovat päässeet hukkumaan, netistä voi kurkata vastaavaa tietoa.
7. Pyri käyttämään pakastetut ruoat mahdollisimman pian.
Tarkista kuinka kauan ruoka säilyy pakastimessa, mitä tuotteita voi pakastaa ja muita hävikkivinkkejä sivulta: www.kuluttajaliitto.fi/havikkivinkit
Tiedote on tehty yhteistyössä Ruokaviraston kanssa osana Kuluttajaliiton koordinoimaa valtakunnallista Hävikkiviikko-kampanjaa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Hävikkiviikkoa vietetään 11.-17.9.2023
Päiväysmerkintöjen väärinymmärtäminen ja epävarmuus ruoan syömäkelpoisuudesta ovat yksi yleisimpiä syitä turhaan ruokahävikkiin. Ruokaa heitetään kodeissa hukkaan varmuuden vuoksi, vaikka ruoka saattaisi olla vielä syömäkelpoista. Asiantuntijoiden vinkkien avulla saat varmuutta ruoan syömäkelpoisuuden arviointiin. Tiedote kuuluu Kuluttajaliiton Hävikkiviikolla 11.-17.9. julkaisemaan vinkkisarjaan.
Ruokahävikkiä syntyy kotitalouksissa monista syistä. Yksi yleinen syy on se, että moni kuluttaja tuijottaa liiankin tarkkaan päiväysmerkintöjä.
”On olennaista huomata, että elintarvikkeiden päiväysmerkinnöilläkin on eronsa. Parasta ennen -päiväyksen ohittaneen tuotteen voi vielä käyttää, jos se on aisteilla arvioituna vielä kunnossa. Viimeisen käyttöpäivänsä ohittanutta tuotetta sen sijaan ei ole turvallista syödä”, Kuluttajaliiton vastuullisuusasiantuntija Jenni Vainioranta kertoo merkintöjen erosta.
Liian tiukkaan parasta ennen päiväyksen noudattamiseen ja siten turhaan hävikkiin liittyy monella arkuus luottaa omiin aisteihin ja arvioon ruoan syömäkelpoisuutta puntaroitaessa. Epävarmuus arvioida ruoan syömäkelpoisuutta vaikuttaa Kuluttajaliiton kyselyn (n = 2176) mukaan olevan erityinen haaste nuorilla aikuisilla (18–30 v). Näistä syistä ruokaa heitetään hukkaan vähän kuin varmuuden vuoksi.
Ruokaviraston erityisasiantuntija Elina Leinonen rohkaisee omien aistien aktivoimiseen. ”Jos elintarvike näyttää, tuoksuu ja maistuu normaalilta, elintarviketta voi usein edelleen käyttää, vaikka parasta ennen -päivämäärä on ylittynyt”, hän toteaa.
Tulkitse päiväysmerkintöjä oikein ja vähennä hävikkiä – asiantuntijoiden vinkit
1. Tunnista päiväysmerkinnät
Parasta ennen -päiväys tarkoittaa aikaa, johon saakka elintarvike vähintään säilyy hyvänä ja käyttökelpoisena. Elintarviketta voi käyttää ja myydä kaupassa vielä parasta ennen -päiväyksen jälkeen, jos se on elintarvikkeeksi kelpaavaa. Parasta ennen -tuotteita voi käyttää vielä päiväyksen jälkeenkin, jos niiden aistinvarainen laatu on kunnossa (ulkonäkö, haju, maku). Esimerkiksi kananmunat säilyvät yleensä hyvän aikaa vielä parasta ennen -päivän jälkeenkin. Sama koskee myös pakastimessa olevia tuotteita.
Viimeinen käyttöpäivä -päiväys tarkoittaa sen sijaan päivää, jonka jälkeen elintarviketta ei saa käyttää, eikä myydä. Viimeinen käyttöpäivä merkitään tuotteisiin, jotka ovat mikrobiologisesti helposti pilaantuvia tuotteita, kuten esimerkiksi jauheliha ja tuore kala.
2. Kypsentämällä lisää peliaikaa
Jos viimeinen käyttöpäivä lähestyy etkä ehdi käyttää tuotetta ajoissa, voit kypsentää esimerkiksi raa’an lihan tai kalan ja käyttää kypsennetyn tuotteen myöhemmin. Säilyvyyttä parantaa ruoan jäähdyttäminen tarpeeksi nopeasti ja säilytys riittävän kylmässä.
3. Pakastaminen antaa lisää käyttöikää
Jos päiväysmerkintä on lähestymässä, etkä ehdi käyttää tuotetta ajoissa, sen voi pakastaa myöhempää käyttöä varten. Tämä koskee sekä aiemmin ostettuja, Viimeinen käyttöpäivä -päiväystä lähestyviä, että ns.
”punalaputettuja” tuotteita. Pakastaa voi melkein mitä tahansa ruokaa. Pakkaseen ei kuitenkaan kannata säilöä esimerkiksi kurkkua tai salaattia.
4. Avattu tuote ei säily päivämäärämerkintään asti
Päiväysmerkinnät koskevat avaamatonta pakkausta. Esim. tyhjiöön tai suojakaasuun pakatun tuotteen säilyvyysaika voi avattuna olla lyhyempi. Monet huoneenlämmössä säilyvät tuotteet vaativat avattuina jääkaappisäilytystä (esim. täyssäilykkeet).
5. Käytä tuote heti sulatuksen jälkeen
Käytä viimeisenä käyttöpäivänä pakastettu tuote heti sulatuksen jälkeen (pakastaminen ei tuhoa mikrobeja vaan mikrobit voivat jatkaa edelleen lisääntymistä sulatuksen jälkeen).
Lue lisää hävikkiviikon vinkkejä: www.kuluttajaliitto.fi/havikkivinkit
Tiedote on tehty yhteistyössä Ruokaviraston kanssa osana Kuluttajaliiton koordinoimaa valtakunnallista Hävikkiviikko-kampanjaa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Hävikkiviikkoa vietetään 11.-17.9.2023.
Miten on mahdollista säästää rahaa ja ympäristöä? Ruokahävikkiä syntyy arjessa monista syistä. Ruoka saattaa kuitenkin pilaantua jo ennen aikojaan, jos sitä säilytetään kotona väärin. Lue asiantuntijoiden vinkit siihen, kuinka oikealla säilyttämisellä voi pidentää ruoan käyttöikää ja vähentää turhaa hävikkiä. Tiedote kuuluu Kuluttajaliiton Hävikkiviikolla 11.-17.9. julkaisemaan vinkkisarjaan.
Moni on havahtunut ruokahävikin vähentämiseen omassa arjessaan, kun ruoan hinnat ovat nousseet. Ruokahävikkiä syntyy, kun alun perin syömäkelpoista ruokaa päätyy roskiin. Yksi yleisimmistä syistä ruoan pois heittämiselle on, että ruoka on ehtinyt pilaantumaan.
”Monella kuluttajalla jääkaappi on liian lämmin tai ruoat järjestellään kaappiin, miten sattuu. Jääkaapissa myös säilytetään ruokia, jotka säilyisivät paremmin huoneenlämmössä”, luettelee Kuluttajaliiton vastuullisuusasiantuntija Jenni Vainioranta syitä ruoan ennenaikaiselle pilaantumiselle.
Ruokahävikin minimoimisen kannalta ei olekaan aivan yhdentekevää, millä tavalla kauppakassi puretaan jääkaappiin. Elintarvikkeiden oikeaoppinen sijoittelu jääkaappiin auttaa pitämään elintarvikkeet pidempään syömäkelpoisena sekä säästämään rahaa, kun ruokaa ei mene ennenaikaisesti hukkaan.
”Siisti, maltillisesti täytetty ja järjestyksessä oleva jääkaappi edesauttaa arjen sujuvuutta ja hävikin hallintaa”, kannustaa Vainioranta pohtimaan jääkaapin sisältöä.
Ruokaviraston erityisasiantuntija Elina Leinonen on samoilla linjoilla muistuttaen jääkaapin toiminnan periaatteista. ”Jääkaappi kannattaa säätää tarpeeksi kylmäksi. Jääkaapissa saattaa olla myös esimerkiksi kylmempi osasto herkimmille tuotteille ja oma alueensa vihannesten säilytykseen.”
Kotijääkaapin lämpötila saattaa myös olla turhan korkea tiettyjen tuotteiden säilyttämiseen. ”Moni jääkaappi on esimerkiksi aivan liian lämmin raakojen kalatuotteiden pitkäaikaiseen säilytykseen, sillä ne vaativat alle kolmen asteen lämpötilan”, vinkkaa Vainioranta. Raaka kala kannattaa siksi kypsentää ja syödä parin päivän sisällä hankinnasta.
Jääkaapin lämpötila kannattaa tarkastaa, jos jääkaapin sisälle muodostuu huurretta tai jos tuntuu, että elintarvikkeet pilaantuvat ennen aikojaan.
Jenni Vainiorannalla on toive myös ammattijärjestäjien vinkeille. ”Uusi ammattikunta, ammattijärjestäjät, voisivat mieluusti ottaa järjestelyvideoissaan visuaalisuuden ja käytännöllisyyden lisäksi huomioon paremmin myös ruoan säilyvyyden kannalta parhaat tavat järjestää ruoat jääkaappiin. Nyt mennään usein estetiikka edellä ja opetetaan ihmisille tapoja, jotka voivat jopa lisätä ruokahävikkiä.”
Säilytä ruokaa oikein – asiantuntijoiden vinkit oikeaan säilytykseen
1. Aseta jääkaapin lämpötilaksi 2–6 astetta
Liian lämpimässä jääkaapissa ruoat pilaantuvat ennen aikojaan. Mitä korkeampi jääkaapin lämpötila on, sitä nopeammin mikrobit pystyvät lisääntymään ruoassa (ja sama toisin päin).
2. Tunne jääkaappisi tai tee vesilasitesti
Tutustu oman jääkaapin käyttöohjeeseen, jotta tiedät parhaat tavat järjestellä oma jääkaappisi. Jos käyttöohje on hukassa, jääkaapin ja sen eri osien lämpötilan voi tarkistaa helpolla vesilasitestillä. Aseta lämpömittari puolitäyteen vesilasiin keskelle jääkaappia ja tarkista lukema vähän ajan kuluttua. Toista sama
joka hyllyllä. Monesti kylmin kohta on jääkaapin alaosassa lähellä takaseinää, mutta tässä voi olla eroa laitteiden välillä.
3. Säilytä ruoat oikeissa lämpötiloissa
Jääkaapin käyttöohjeessa kerrotaan mahdollisista erilaisista lämpötila-alueista tai osastoista. Uusissa jääkaapeissa voi olla esimerkiksi eri elintarvikkeille tarkoitettuja säilytystiloja, kuten kosteuttava vihanneslokero tai lihalle ja kalalle erityinen kylmempi kohta. Myös elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä on ohjeita oikeasta säilytyslämpötilasta. Esim. raaka kala neuvotaan säilyttämään korkeintaan 3 asteen lämpötilassa ja se kannattaa kotona sijoittaa jääkaapin kylmimpään kohtaan. Klassinen näky on maito ja jogurttipurkit jääkaapin ovessa, mutta maito pilaantuu ovessa nopeammin ovien avauksesta johtuvan lämpötilavaihtelun takia. Jääkaapissa ei kannata säilyttää myöskään sellaisia tuotteita, joille riittää huoneenlämpö. Tällaisia ovat esimerkiksi tomaatti, kurkku, sipuli, banaani ja öljyt.
4. Vanhat eteen, uudet taakse.
Sopiva järjestys jääkaapissa tai vanhempien tuotteiden sijoittaminen tuoreempien eteen helpottaa ruokien käyttämistä niin, ettei mikään unohdu hyllyn perälle vanhentumaan. Hyvä nyrkkisääntö on käyttää vanhimmat ja/tai herkimmin pilaantuvat tuotteet ensin.
5. Jääkaappiin vain jäähdytettyä ruokaa.
Kuumaa ruoka tulee aina jäähdyttää ennen kuin sen laittaa jääkaappiin, jotta jääkaappi ei pääse lämpenemään. Ruokia voi jäähdyttää näppärästi esimerkiksi astianpesualtaassa kylmässä vesihauteessa tai talvella peitettynä ulkona.
6. Siisti jääkaappi
Jääkaapin siisteyttä lisää, kun pakkaa itse valmistetun ruoan tai ruoantähteet aina ilmatiiviisin, mielellään läpinäkyviin rasioihin. Näin sisällön näkee helposti, ruoka ei kuivahda, eikä unohdu jääkaappiin. Jääkaappi kannattaa täyttää niin, että ilma pääsee kunnolla kiertämään. Ylitäyttö huonontaa jääkaapin viileänä pysymistä. Myös jääkaapin säännöllinen puhdistus on tärkeää. Sillä varmistetaan hyvä hygienia ja estetään ruoan pilaantuminen.
Tiedote on tehty yhteistyössä Ruokaviraston kanssa osana Kuluttajaliiton koordinoimaa valtakunnallista Hävikkiviikko-kampanjaa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Hävikkiviikkoa vietetään 11.-17.9.2023.



Hävikkiviikko 11.–17.9.2023
Hävikkiviikko on kansallinen viestintäkampanja, jonka tavoite on herättää keskustelua ruokahävikistä ja lisätä ruoan arvostusta. Kampanjaa koordinoi Kuluttajaliitto ja rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.
Tänä vuonna kampanjan kohderyhmänä ovat erityisesti nuoret aikuiset. Kampanjassa keskitytään myös edistämään kasvisten ja leivän fiksua hyödyntämistä, jotta niiden hävikki vähenisi.