Huijarit esiintyvät koronavirustutkijoina

Poliisin tietoon tulleessa tapauksessa suomea puhuneet epäillyt koputtivat asunnon ikkunaan ja ilmoittivat suorittavansa koronatarkastusta. Sisään päästyään he varastivat uhrilta käteistä ja arvoesineitä. Poliisi muistuttaa, etteivät viranomaiset tarjoa palveluita, joissa asuntoa voitaisiin tarkastaa tai suojata koronan varalta.

Maailmalla liikkuvia huijauksia, joissa hyödynnetään koronaviruspelkoa

Maailmalla liikkuu useita huijausviestejä, joissa hyödynnetään koronaviruksen (COVID-19) aiheuttamaa pelkoa ja epätietoisuutta. Tietoturvayhtiö F-Secure raportoi huijausviestien levinneen vuoden 2020 alussa samaa tahtia viruksen leviämisen kanssa. Poikkeustilanteissa tulee muistaa toimia rauhallisesti myös netissä!

Yllättäviä viestejä saadessa tulee muistaa olla tarkkana myös koronavirukseen liittyen:

  1. Älä lataa outoja ja yllättäviä tiedostoja, jos et ole aivan varma lähettäjästä (koronaviruksesta saa ajankohtaista tietoa mm. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta).
  2. Älä avaa outoja linkkejä ja syötä tietojasi, jos et ole varma sivun aitoudesta. Ennen linkin avaamista varmista linkin oikea osoite viemällä hiiri linkin päälle.

Jos olet antanut henkilötietosi huijarille, ilmoita asiasta poliisille. Jos annoit luottokortti- tai pankkitietosi, ilmoita asiasta omalle pankillesi ja luottokorttiyhtiöllesi. Vaihda ohjelmien ja sivustojen salasanat, jos luovutit ne huijauksen myötä.

Huijausviesteillä lähetellään haittaohjelmia

Brittiläisen BBC:n uutisen mukaan huijausviestejä on lähetetty mm Maailman terveysjärjestö WHO:n nimissä. WHO ohjeistaa sivuillaan olemaan varovainen huijausviestien kanssa.

Huijausviesteissä voidaan kehottaa lataamaan opas taudin leviämisen ehkäisemiseksi. Viestin liitteenä olevan tiedoston lataamalla lataa todellisuudessa laitteelleen haittaohjelman. Viesteissä saatetaan myös väittää, että koronavirukseen on keksitty lääke ja tämän varjolla kalastella ihmisten käyttäjä- ja luottokorttitietoja. Viesteissä pyydetään myös lahjoittamaan viruksen vastaiseen työhön käyttämällä kryptovaluutta Bitcoineja.

Tietoja kalastellaan asiantuntijoiden nimissä

Talouslehti Forbesin mukaan liikkeellä on tietojenkalasteluviestejä eri asiantuntijoiden nimissä. Näissä viesteissä on linkkejä tekaistuille sivuille, joilla pyritään saamaan tietoja käyttäjistä.

Huijausviestejä saatetaan lähettää myös koronaviruspäätteisistä huijausosoitteista ja niissä saatetaan tarjota esimerkiksi hengityssuojaimia virukselta suojautumiseksi.

Myös yritykset ovat huijausten kohteina

Myös yrityksiä ja niiden työntekijöitä pyritään huijaamaan koronavirukseen vedoten. Näissä huijauksissa yrityksen IT-tueksi naamioitunut huijari lähettää linkin kyselyyn, jonka kautta pyritään saamaan pääsy yrityksen käyttämiin ohjelmistoihin. Talouselämä kertoi huijausten lisääntyneen erityisesti korona-alueilla toimivia yrityksiä kohtaan.

Lisätietoa organisaatioihin kohdistuvista huijauksista saa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin alaisen Kyberturvallisuuskeskuksen sivuilta.

Kuluttajia johdetaan harhaan ja huijataan

Euroopan komissio varoittaa kuluttajia harhaanjohtavasta markkinoinnista koronavirukseen liittyen. Komissio on myös ohjeistanut useita alustoja, sosiaalisen median kanavia ja myyntisivustoja huijausten poistamiseen sivustoilta.

Komissio ohjeistaa kuluttajia olemaan varovaisia tilanteissa, joissa osana markkinointiaan myyjä:

  1. antaa ymmärtää, että kyseinen tuote voi estää viruksen tarttumisen
  2. viittaa epävirallisiin tahoihin, joiden väitetään pystyvän todentamaan tuotteen virustartunnalta välttymiseen tai siitä parantumiseen liittyvät ominaisuudet
  3. viittaa viranomaisten tai kansainvälisten instituutioiden todentamiin suojaaviin tai estäviin vaikutuksiin ilman toimivia linkkejä tai viitteitä virallisiin dokumentteihin
  4. vetoaa tuotteen määrän vähyyteen väittämällä esimerkiksi, että tuotetta on saatavilla ainoastaan tänään
  5. vetoaa markkinatilanteeseen väittäen tuotteen olevan esimerkiksi halvin tai ainoa, jolla voi parantaa koronavirustartunnan
  6. tarjoaa tuotetta reilusti alle normaalin hinnan.

Harhaanjohtavasta markkinoinnista tulee ilmoittaa viranomaisille. Kuluttajille kaupataan netissä huijaussivuilla ja esimerkiksi sähköpostiin lähetettävillä huijausviesteillä olemattomia hengityssuojaimia ja käsidesiä sekä terveystuotteita, joiden on väitetty parantavan tai auttavan koronavirustartuntaan.

Tietojenkalastelu ja huijausviestit

Tietojenkalasteluviestien tarkoituksena on saada huijattua uhrin henkilö-, pankki- tai käyttäjätietoja. Omia tietoja ei kannata ikinä luovuttaa sähköpostin perusteella, jos ei ole täysin varma viestin lähettäjästä.

Huijausviestejä ei kannata avata, vaan poistaa. Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta kannattaa etsiä ensisijaisesti viranomaisten sivuilta, eikä latailla sähköpostin kautta tulleita tiedostoja, jos lähettäjästä ei ole varmuutta.

Lisätietoa huijauksista löydät tietopankistamme (ks. sivun lopusta). Myös Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin alainen Kyberturvallisuuskeskus tiedottaa koronavirusaiheisista huijauksista.

Päivitämme ajankohtaista tietoa huijauksista myös Facebook– ja Twitter-sivuillemme.